kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--1.jpg
Recreëren

Erop uit in de herfstvakantie

Erop uit in de herfstvakantie

De herfst is aangebroken en de eerste paar schoolweken zijn weer voorbij. Het is nu tijd om te genieten van herfstachtige activiteiten in en rondom IJsselstein. Trek eropuit met de kinderen voor leuke, creatieve, sportieve, en verrassende uitstapjes. Je kunt gaan speuren, spelen, naar een voorstelling of film gaan, of een verfrissende herfstwandeling maken.

Speciale activiteiten in de herfstvakantie

Kindervertelvaart
Op woensdag 18 oktober kun je meedoen aan de speciale kindervaart van Stichting Yselvaert. Dit is een bijzondere boottocht met een verteller aan boord die kinderen vanaf 6 jaar alles vertelt over IJsselstein en haar geschiedenis. Je bekijkt de stad vanuit een heel ander perspectief, namelijk vanaf de stadsgracht.

Kinderrondleiding met gids
Op donderdag 19 oktober kun je de stad nog beter leren kennen tijdens een rondleiding met een gids. Je wandelt langs de monumenten in onze stad, zoals De Plaats, De Waag, de Kasteeltoren en de korenmolen De Windotter. Wist je bijvoorbeeld dat er brieven aan de toekomst zijn begraven op De Plaats? En dat er in de Kloostertuin wordt beweerd dat het spookt? Tijdens deze wandeling bezoek je ook de Kasteeltoren, en als je interesse hebt, kun je deelnemen aan een VR-ervaring. Dit is een leuk uitje voor kinderen van 6 tot 12 jaar, onder begeleiding van een volwassene.

Bouw Kasteel IJsselstein van LEGO
Als je een liefhebber bent van het bouwen met LEGO, dan ken je misschien kunstenaar Ernesto Lemke wel van zijn optredens in programma's als LEGO Masters en Sterren op het Doek. Op woensdag 18 oktober krijg je de kans om samen met Ernesto aan de slag te gaan met de reconstructie van Kasteel IJsselstein. Hoewel van dit eens imposante kasteel alleen de Loyertoren nog overeind staat, blijft de vraag: hoe zou het volledige kasteel er oorspronkelijk hebben uitgezien? Kom en werk mee aan de heropbouw!

Verteltheater in Museum IJsselstein
Bij de tentoonstelling Do For Love draait alles om onze daden uit liefde en moed. Een van de activiteiten die daarbij horen, en speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar), is luisteren naar het interactieve verhaal van 'De ridder die niet wilde vechten' (gebaseerd op het boek van Helen en Thomas Docherty). Tijdens dit verteltheater op zondag 22 oktober kun je rustig blijven zitten op het zachte tapijt, maar ook lekker actief meedoen als je dat wilt. Kom verkleed en beleef dit spannende avontuur!

Kabouterdag in de speeltuin
In Speeltuin Kloosterplantsoen kun je naar hartenlust spelen, klimmen en klauteren, en tijdens de herfstvakantie zijn er extra activiteiten gepland. Op zaterdag 14 oktober vindt het Kabouterfeest plaats, en jij bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit speciale festijn. Van 11.00 tot 15.00 uur kun je (verkleed of niet) het kabouterpad lopen en na afloop zijn er pannenkoeken. Lekker smullen!

Stoepranden in de Speeltuin
Op woensdag 18 oktober organiseren de buurtsportcoaches een serieus potje stoepranden voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud. Hoe goed ben jij in mikken? Op vrijdagmiddag zijn er studenten van de Hogeschool Utrecht aanwezig om leuke activiteiten met de kinderen te ondernemen.

Halloween Party in het zwembad
Het is extra vroeg Halloween bij zwembad De Hooghe Waerd. Op vrijdag 20 oktober van 19.00 tot 21.00 uur is het tijd voor een spetterend Halloween Feest, waar je kunt griezelen in het wedstrijdbad.

Vakantieprogramma in theater en bios
Als het weer wat minder aangenaam is, hoef je jezelf niet te vervelen. Tijdens de herfstvakantie kun je binnen ook genieten van entertainment. Bezoek bijvoorbeeld de voorstelling 'Hé, wie zit er op de wc?' van het Poppentheater of 'Rapunzel de Musical' in het Fulcotheater. Je kunt het actuele programma bekijken van Theater Pantalone of het Fulcotheater. In de bioscoop draaien momenteel 'Paw Patrol: The Mighty Movie' en 'Trolls 3: In harmonie'.

Ook leuk om te doen in de vakantie

Een Rondje Speuren
Wil je spelen én tegelijkertijd genieten van een wandeling en een speurtocht? Doe dan mee aan een Rondje Speuren door IJsselstein.

Een dagje naar het museum
Museum IJsselstein verwelkomt je graag, en er zijn tal van activiteiten voor kinderen. Heb je zin om te kleuren? Kies een van deze kleurplaten en laat de kunstenaar in jezelf naar boven komen. Of maak je eigen kunstwerk voor het Kindermuseum met je eigen teken- of schildersmaterialen, of gebruik je camera.

Een bezoek aan de Bibliotheek
In de bibliotheek zijn er genoeg boeken om je herfstvakantie door te brengen. Blader door kleurrijke stripboeken voor ontspanning, duik in spannende verhalen om je fantasie de vrije loop te laten, of blijf met beide benen op de grond en kies een kookboek met kindvriendelijke recepten om samen met de kinderen een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Klimmen, klauteren of juist lekker spetteren
Er zijn nog meer gezellige binnenactiviteiten te bedenken. Zo kun je een bezoek brengen aan Monkey Town, waar je je kunt uitleven op klimtoestellen en glijbanen, of een spannend potje lasergamen. Ook kun je je tijdens de herfstvakantie laten schminken en of Oehlie ontmoeten. Het zwembad De Hooghe Waerd is natuurlijk geopend voor recreatief zwemmen.

Buiten avonturen beleven
Af en toe moeten de kinderen natuurlijk hun energie kwijt, dat hoort erbij! Neem ze mee naar buiten om kastanjes of herfstbladeren te zoeken, te struinen door het IJsselsteinse bos, of een potje Crazy Golf te spelen bij het Pannenkoekenhuis De Roozeboom. Ben je fan van voetbal? Neem dan je voetbalvrienden mee naar het Cruyff Court bij de Televisiebaan of de voetbalkooi in Zenderpark. Daarnaast heeft de buurtsportcoach een actief en leuk vakantieprogramma waar iedereen aan kan deelnemen.

Shoppen en hoppen
Scoor de nieuwste herfst- en winterkleding, leukste kadootjes en onweerstaanbare hebbedingen bij de winkels in de binnenstad. En wat is een dagje uit zonder een zoete traktatie? Je kunt je eigen snoepjes scheppen op de markt, smikkelen van een lekkere stroopwafel of haal een zakje lekkere herfstchocolade bij de chocolaterie. 

Verken de Regio

In de nieuwste editie van de recreatiekrant van Regio Utrecht vind je de leukste herfstuitjes in de omgeving of kijk op de website.

 

Foto's: Ronald Molegraaf, Arzu Sezen.

Altijd wat te doen in IJsselstein

campagnebeeld-do-for-love.jpg
Tentoonstelling: Do for Love
Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr.jpg
Kerst in IJsselstein
De feestdagen beginnen in IJsselstein als de lichtjes in de Gerbrandytoren gaan branden.
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr-1.jpg
Rondje Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom van Nederland is vanaf zoveel plekken te zien. Wandel of fiets er eens heen!
Lees meer
elevate-09-12-2023.jpg
ELEVATE: house event bij Broere
Stijg op met house tracks en krakers van toen en nu, afgewisseld met echte house classics.
Lees meer
Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom
De Gerbrandytoren wordt jaarlijks rond kerst omgetoverd tot De Grootste Kerstboom ter wereld.
Lees meer
kerstmarkt-2018-ijsselstein-highres-8663-tony-buijse-.jpg
Winterfair
Proef de kerstsfeer in onze stad vol kramen, lichtjes, gezelligheid en ontmoetingen.
Lees meer
verlichte-toren-oude-nicolaaskerk-ijsselstein-mohammad-bakhash-1140p-1.jpg
Beklimming Pasqualinitoren
Beklim de toren en bezoek de Oude Nicolaaskerk met haar prachtige praalgraven.
Lees meer
magische-winterlanden-1.jpg
Magische Winterweilanden
Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert opnieuw een verrassend evenement in sprookjesachtige sfeer.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de sfeervolle en historische binnenstad.
Lees meer
winterfair-2019-19b8252-lr-1.jpg
Kerstparade
Shop, geniet van de kerstsfeer en maak kans op heel veel mooie prijzen tijdens deze koopzondag.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein