bewerkt-marthijn-beautyfull-mind.jpg
Kunst en Cultuur

Expositie: Contrast

06 november t/m 28 november
Welkom in The Living Gallery

Vanaf zaterdag 6 november openen de deuren van The Living Gallery officieel met de verkoopexpositie 'Contrast' van kunstenaar Marthijn de Groot. Van 6 t/m 28 november is de solo-expositie van deze internationaal gerespecteerde kunstenaar te bezoeken aan de Schuttersgracht 18 in IJsselstein.

In een wereld die steeds meer polariseert, zoekt de Groot op subtiele wijze de grens op van het universeel menselijk bewustzijn. Zijn schilderijen en sculpturen hebben een semi-abstracte, lyrische en dikwijls mystieke uitstraling. In de soms groteske contrasten van zijn oeuvre duelleert hij met verfijnde nuances. De bezoeker komt in een artistieke wereld terecht, als in een avant-gardistisch restaurant met een open keuken vol dynamiek en kenmerkend door gastvrijheid. Met de geur van verf, het twinkelen van het glazuur van objecten uit de keramiekoven, vergezeld van meditatieve, minimalistische pianoklanken, voelt de bezoeker zich in korte tijd onderdeel van zijn toegankelijke levensfilosofie.

Je vindt The Living Gallery in de binnenstad van IJsselstein. De openingstijden in de maand november zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 18.00 uur.

Kunstenaar De Groot
Voor Marthijn de Groot (Amsterdam 1968) is kunst onlosmakelijk verbonden met zijn persoonlijke transformatieproces. Het oeuvre van zijn vroege heroïsche jaren kenmerkt zich door een anekdotische weergave van zijn manier van leven. Men kan er grotendeels zijn levensverhaal uit distilleren. Bijna elk schilderij verwijst naar stadia en ervaringen uit het leven van de kunstenaar. Zijn half-abstracte expressionistische en soms religieus-surrealistische stijl, vragen om een zeker commitment van de toeschouwer. In zijn steeds terugkerend thema “dualisme versus non-dualisme” werpt de Groot continu nieuwe vragen op. Daar waar het zich toelaat, dienen zich eventuele antwoorden aan. In zijn beeldtaal doemen ondefinieerbare figuratieve elementen op uit het onbewuste, het niet-weten. De intensiteit in de schilderijen is voelbaar door de gelaagdheid die vanuit de diepte naar boven komt drijven.

De Groot werkt laag voor laag, stoeiend met de materie, naar een finale compositie. Deze manier van werken vraagt tijdloosheid, geduld en vertrouwen van de maker, omdat pas in het laatste stadium duidelijk wordt hoe het kunstwerk volwassen uit de coulissen tevoorschijn komt. “Een goed kunstwerk gidst de maker naar het ultieme eindresultaat en niet andersom” aldus de Groot. Handgeschreven teksten, kindertekeningen, sterke en flamboyante kleurencomposities, met soms schetsen van half mens half dier, geven zijn schilderijen een semi-abstracte, lyrische en dikwijls mystieke uitstraling. De kijker kan zich laven aan een onbekende wereld waar niets is wat het lijkt. Voor de Groot is schilderen ook orkestreren. Hoe tweedimensionaal het doek ook is, de kunstenaar blijkt in staat er een levendig spektakelstuk van te maken, een overweldigende slotscène van een opera, een apotheose waarin uitersten elkaar raken. 

In zijn keramische werk kan hij zijn manier van expressie veranderen naar driedimensionale sculpturen. Objecten zoals schalen, abstracte figuren en werken die hij ‘muren’ noemt. Het constant zoeken naar vernieuwing dwingt hem te experimenteren met andere materialen zoals handgeschept papier en verwrongen stukken ijzer. De combinatie van keramiek met papieren objecten komt over als een dans tussen twee ogenschijnlijk conflicterende identiteiten. Licht en donker, man en vrouw, schoonheid en verval gaan de confrontatie met elkaar aan. Schilderen is denken, voelen en werken in extremen.

In een wereld die steeds meer polariseert, zoekt de Groot op subtiele wijze de grens op van het universeel menselijk bewustzijn. In ons hedendaagse continue proces van rücksichtslose polarisatie zijn nuances van levensbelang. Het zoeken naar deze nuances in onze mondiale samenleving is een delicaat proces. Als een koorddanser manoeuvreert de Groot zich stap voor stap richting het licht. Zijn fascinatie voor het menselijk transformatieproces voorziet hem van voldoende brandstof om zich blijvend te uiten en te verdiepen in verschillende kunstvormen. 

The Living Gallery
De bezoeker komt in zijn atelier in een artistieke wereld terecht, als in een avantgardistisch restaurant met een open keuken vol dynamiek en kenmerkend door gastvrijheid. Met de geur van verf, het twinkelen van het glazuur van objecten uit de keramiekoven, vergezeld van meditatieve, minimalistische pianoklanken, voelt de bezoeker zich in korte tijd onderdeel van zijn toegankelijke levensfilosofie. Hij is een rebel geworteld in liefde, een geëngageerd en filosofisch ingestelde kunstenaar met een gevoelige, kritische en sociale geest. De Groot schuwt het contact met het menselijk individu geenszins. De bohemien in hem zoekt naar interactie en tracht zijn expressie op een waarachtige manier te delen met het publiek. The Living Gallery is het perfecte decor voor de Groot om deze synergie te overhandigen aan de toeschouwer. 

Meer informatie

 

Altijd wat te doen in IJsselstein

foto-expo-overzicht.jpg
Mini expo Guillaume Marcel Monné
Bewonder de prachtige werken van deze IJsselsteinse kunstenaar in de Bibliotheek.
Lees meer
tim-hollander-0oooo-low-hanging-fruit-2020-1-scaled.jpg
Tentoonstelling: Verzamelde Mazen
Meerdere kunstprojecten in de IJsselsteinse binnenstad op binnen- en buitenlocaties.
Lees meer
coal2-kasteelheren-website-coal2-.png
Tentoonstelling Kasteelheren
Reis mee door 700 jaar stadsgeschiedenis van IJsselstein in twee buitenexposities in de binnenstad.
Lees meer
expositie-kunstgarage2.jpg
Expositie Kunstgarage a/d IJssel
Neem in het weekend een kijkje in de bijzondere galerie van kunstenaar Marieke Gaymans.
Lees meer
kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--1.jpg
Herfstige herfstvakantie-uitjes voor kids
De hele vakantie heb je genoeg tijd om leuke dingen te doen in IJsselstein.
Lees meer
verlichte-molen-low-res-1.jpg
Verlichte stadswandeling
De stadsgids neemt de wandelaars mee op een ontdekkingstocht door de historische binnenstad.
Lees meer
halloween-ondernemers-kerkstraat-.jpg
Halloween koopzondag
Koopzondag in Halloween-sfeer met griezelactiviteiten voor kinderen in de winkelstraten.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de historische binnenstad.
Lees meer
bewerkt-marthijn-beautyfull-mind.jpg
Expositie: Contrast
Neem een kijkje bij deze expositie van kunstenaar Marthijn de Groot in The Living Gallery .
Lees meer
open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein