grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr.jpg
Evenementen

Kerst in IJsselstein

07 december t/m 26 december
Ontdek en beleef de magische kersttijd

De feestdagen beginnen in IJsselstein als de lichtjes in de Gerbrandytoren gaan branden. Die aanblik hoort voor ons IJsselsteiners bij het kerstgevoel, maar dat geldt ook voor alle mensen in de omgeving die de Grootste Kerstboom ter wereld op afstand kunnen zien. Niet alleen de lampjes in de toren zorgen voor kerstsfeer in IJsselstein, ook in de mooi verlichte binnenstad kun je genieten van gezelligheid. Bovendien bieden de winkeliers je een ruim aanbod aan mooie kado’s, mooie (streek)producten en ambachtelijke lekkernijen. 

Winterfair en Grootste Kerstboom

Winterfair
Op 9 december vind je in de binnenstad tal van kramen tijdens de jaarlijkse WinterFair. Een bezoek aan deze kerstmarkt is een goede voorbereiding op de feestdagen. Proef, snuffel en bewonder al die gezellige lichtjes en luister naar fijne muziek in de buitenlucht. 

Ontstekingsfeest
Kerst in IJsselstein begint als de lampjes in de Grootste Kerstboom ter wereld aangaan. Dit jaar wordt de Gerbrandytoren op 9 december voor de 25e keer omgetoverd tot de Grootste Kerstboom. Op het podium vieren we samen het ontstekingsfeest. De lampjes blijven aan tot 6 januari (Drie Koningen). Kom van dichtbij een kijkje nemen en geniet van een Rondje Grootste Kerstboom of een Rondje Verlicht IJsselstein

Rondje Grootste Kerstboom

grootste-kerstboom-foto-jan-timmer-2-lr.jpg

Bewonderen en verwonderen

Bewonder de lichtjes in de omgeving vanaf een van de kerktorens. Op woensdag 13 en 20 december kun je je aanmelden voor een uniek uitje, de beklimming van de Pasqualinitoren met rondleiding door een gids. Er zijn ook tussen Kerst en Oud en nieuw weer klimmingen van de gewelven van de Basiliek. 

Je kijkt uit over IJsselstein en je ziet natuurlijk de Grootste Kerstboom van de wereld. Bij helder weer heb je hier een unieke positie voor het maken van de mooiste plaatjes. Nog meer lichtjes zie je tijdens de Lichtwandeling van de gezamenlijke kerken op vrijdag 22 december. Onderweg kun je het kerstverhaal beleven. Ga je mee op zoek met de wijzen?

Ook muzikaal valt er veel te genieten rondom de kerstdagen:

Ook hoor je kerstmuziek op straat tijdens de sfeervolle koopzondag met Kerstparade op 17 december en ontmoet je IJsselsteinse sterren op het kerstevent 'Stralend IJsselstein' op 23 december. 

Magische Winterweilanden
Op 16 december presenteert Mevrouw Klein Sprokkelhorst een verrassend evenement in sprookjesachtige sfeer: de Magische Winterweilanden. Meer dan 300 artiesten laten je op 45 locaties de schoonheid van muziek, zang, dans en vertellingen ervaren.

Even een rondje doen

Soms is het ook weleens lekker om even te ontsnappen aan dat kerstgebeuren. Even naar buiten, even een frisse neus halen, even een rondje wandelen of fietsen. Hier vind je de leukste rondjes door IJsselstein en voor een rondje op de fiets, kijk je hier.

Heb je wat te wensen voor iemand die je lief is? Wandel dan eens langs de wensboom tegenover het Historisch Stadhuis. Hier kun je tussen 8 en 13 december jouw wens achterlaten en de Lionsclub IJsselstein-Lopikerwaard laat zoveel mogelijk wensen in vervulling gaan. Je kunt ook online je wens achterlaten.

winterfair-2019-19b8313-tony-buijse-lr.jpg

Kids en kerst 

Een kijkje in de Kerststal  
In de Nicolaasbasiliek kun je het kerstverhaal herleven als je een kijkje neemt bij de kerststal met beelden van Josef, Maria en het kindje Jezus. Deze beelden zijn al meer dan 100 jaar oud, maar het échte kerstverhaal is natuurlijk nog veel ouder. Vanaf 15 december tot 6 januari 2023 is de kerststal te bewonderen.

Verlichte kinderrondleiding 
Ben je 8 tot 12 jaar en houd je wel van verhalen? In de kerstvakantie kun je op 27 december deelnemen aan een speciale stadswandeling. Onze gids leidt je langs de verlichte monumenten en vertelt bijzondere, soms spannende, verhalen over het monument waar je bij staat.  

Kerstvakantieuitjes bij Museum IJsselstein 
Speciaal voor de kids staat er in de kerstvakantie een leuke workshop 'Talisman maken' op het programma bij MIJ. Of doe mee aan de tweedaagse workshop papier-maché. Houd je van boeken en lezen, laat je dan voorlezen in het museum. Daar is het 'voorleestijd op het tapijt'

Tips: toffe uitjes voor kids

whatsapp-image-2021-11-02-at-09.17.49.jpeg

Kerstshoppen

Schitteren en glitteren 
In IJsselstein slaag je altijd voor je kerst- en nieuwjaarsoutfit en de leukste en mooiste cadeaus. De winkeliers halen alles uit de kast om jou te laten shinen en geven graag persoonlijk advies. Je gaat de deur uit met een feestelijk verpakte aankoop.  

Cadeautitp: IJsselsteinse Cadeaubon

IJsselsteinse Kerstparade
Kom ultiem kerstshoppen in IJsselstein op zondag 17 december. In de leuke boetieks en speciaalzaken vind je alles wat je nodig hebt voor een geslaagde Kerst. Op straat hoor je de klanken van de kerstliederen en ook binnen word je verrast door mini-optredens in kerstsfeer. De IJsselsteinse Kerstparade zorgt voor de beste voorbereiding op de kerstdagen.

Op vrijdagavond is het koopavond en markt. Op zondag 3, 24, 17 en 31 december is er koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur. Parkeren is de eerste twee uur gratis in de parkeergarages. 

be1a9766.jpg

Gratis parkeren van 24 december t/m 2 januari


Foto's: Harry Veldhuizen, Jan Timmer, Bernadet de Prins, Herbert Ziher.

Altijd wat te doen in IJsselstein

campagnebeeld-do-for-love.jpg
Tentoonstelling: Do for Love
Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr.jpg
Kerst in IJsselstein
De feestdagen beginnen in IJsselstein als de lichtjes in de Gerbrandytoren gaan branden.
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr-1.jpg
Rondje Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom van Nederland is vanaf zoveel plekken te zien. Wandel of fiets er eens heen!
Lees meer
elevate-09-12-2023.jpg
ELEVATE: house event bij Broere
Stijg op met house tracks en krakers van toen en nu, afgewisseld met echte house classics.
Lees meer
Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom
De Gerbrandytoren wordt jaarlijks rond kerst omgetoverd tot De Grootste Kerstboom ter wereld.
Lees meer
kerstmarkt-2018-ijsselstein-highres-8663-tony-buijse-.jpg
Winterfair
Proef de kerstsfeer in onze stad vol kramen, lichtjes, gezelligheid en ontmoetingen.
Lees meer
verlichte-toren-oude-nicolaaskerk-ijsselstein-mohammad-bakhash-1140p-1.jpg
Beklimming Pasqualinitoren
Beklim de toren en bezoek de Oude Nicolaaskerk met haar prachtige praalgraven.
Lees meer
magische-winterlanden-1.jpg
Magische Winterweilanden
Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert opnieuw een verrassend evenement in sprookjesachtige sfeer.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de sfeervolle en historische binnenstad.
Lees meer
winterfair-2019-19b8252-lr-1.jpg
Kerstparade
Shop, geniet van de kerstsfeer en maak kans op heel veel mooie prijzen tijdens deze koopzondag.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein