kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Recreëren

Lente in IJsselstein

03 april t/m 31 mei
Lente in IJsselstein

Het is lente in IJsselstein. Tijdens een stralende lentedag aan de Hollandse IJssel zie je wandelaars langs de oevers en fietsers die de groene paden verkennen. Het vaarseizoen gaat weer van start en de terrassen komen tevoorschijn. In de binnenstad kun je weer volop genieten van actieve en smaakvolle activiteiten.

Actieve uitjes

Wandel door de historische binnenstad, verken de fietspaden rondom IJsselstein en stap weer aan boord van een fluisterboot of huur zelf een bootje. Ontdek het natuurlijke gebied rondom IJsselstein en de Hollandse IJssel.

Maak een stadswandeling
In de lente komen die vrolijke bloeiers weer tevoorschijn en kom je ze tegen in hartvorm tijdens de krokushartroute. Van deze route is een korte en lange wandeling beschikbaar. Ook kun je natuurlijk kiezen voor een van de Rondje IJsselstein om op een voorjaarsdag te genieten van kunst op straat, monumenten, hotspots, historie, beelden of kunst op straat.

5x stadswandelingen

Meer wandelroutes


Stap op de fiets
Ook op de fiets kun je genieten van de ontluikende natuur. De milde temperatuur is perfect voor het maken van actieve fietskilometers. Kies voor een route tussen Lek en IJssel, voor een Rondje Lekpontje of fiets door de waterrijke omgeving tussen IJsselstein en Leidsche Rijn. Elk jaar zijn er weer nieuwe fietsroutes, zo ook dit voorjaar. Kies voor het Rondje Lopikerwaard als je de andere fietsroutes al kent.

Meer fietsroutes


Ontdek IJsselstein vanaf het water
Vanaf 28 april start het vaarseizoen van Stichting Yselvaert. Elke week kun je op zaterdag of zondag aan boord gaan voor een rondvaart door de IJsselsteinse stadsgracht. Je ziet de historische monumenten en de binnenstad eens van een andere kant. Wil je lekker lunchen na een paar uurtjes op de boot? Boek dan een lunchvaart naar Marnemoende of Lopikerkapel.

Spelen en speuren in de binnenstad
Voor kids is er een speciale stadswandeling met speurtocht. Tijdens dit Rondje Speuren ontdek je allerlei geheimen over de binnenstad en kom je ongetwijfeld ook bij Speeltuin Kloosterplantsoen. Deze bijzondere speeltuin, gebouwd op de restanten van een echt klooster, bestaat dit jaar 10 jaar. Op zondag 7 april is het tijd voor de extra feestelijke jubileumopening van het speelseizoen.

Tip: Spellensatie zondag 24 maart

Smaakvolle uitjes 

Lente op het terras 
Proef de lente op de gezellige terrasjes in de binnenstad. Geniet van lokale lekkernijen of de wereldkeuken van IJsselstein. Wil je tussen het winkelen of cultuur proeven even rustig genieten van een kop koffie? Dan kun je terecht bij een van de koffieadresjes, waar je je ook kunt laten verleiden door een zoete traktatie bij jouw warme bakkie leut.  

Tips Smikkelen en smullen  

Shop voor stralende voorjaarsoutfits 
Kom eens kijken bij de adresjes in de binnenstad voor een kleurrijke outfit voor de lente. Als de zon weer gaat schijnen, kun je wel wat meer kleur in je garderobe gebruiken. In de leuke boetiekjes krijg je persoonlijk advies, zodat je naar huis gaat met een aankoop die bij je past. Daar hoort een grote glimlach bij.    

Haal het voorjaar in huis 
Haal de lente in huis door bloemen, planten of vrolijke accessoires toe te voegen aan je interieur. Kies voor kleurrijke bloemen zoals tulpen, narcissen of hyacinten, die zowel buiten als binnen groeien. Elke vrijdag kun je ook terecht op de markt of bij de winkels tijdens koopavond. Eveneens smaakvol zijn de culturele uitjes van de lente. 
 
Winkelen in IJsselstein  

Loop eens binnen bij de monumenten 
De historische monumenten openen hun deuren weer voor het publiek. Je kunt er een kijkje nemen en genieten van historie en muziek. Vanaf 6 april kun je elke zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur binnenkijken bij de prachtige Oude Nicolaaskerk. Extra sfeervol is het tijdens het 'half uurtje Bach' op de eerste zaterdag van de maand om 15.30 uur als de klanken van het bijzondere Van Vulpen-orgel door de gewelven weerklinken. De stadsorganist speelt samen met andere musici diverse werken van Bach. Vanaf juli staan er weer diverse zomerconcerten op de planning.  
 
Je kunt vanaf mei op zaterdag ook binnenstappen bij De Waag en zelfs elke dag bij de Basiliek. Ben je benieuwd naar het molenaarsambt en de werking van onze Korenmolen De Windotter? Dan kun je je aanmelden voor een rondleiding op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur.   

Rondje Monumenten 

Herleef het verleden en bezoek MIJ 
Stap terug in de tijd en duik in de levendige jeugdcultuur in IJsselstein met de nieuwe tentoonstelling in Museum IJsselstein. ‘De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80’ is gewijd aan dit jeugdhonk, dat bekend stond als het bruisende hart waar jonge IJsselsteiners samenkwamen en luisterden naar hun favoriete muziek. De tentoonstelling werpt een nostalgische blik op deze bijzondere periode en laat de bezoekers kennismaken met de gezelligheid en het thuisgevoel van De Kajuit en tegelijkertijd met de kunst uit die generatie.   


Feestelijke uitjes
 

Ook dit voorjaar kun je in IJsselstein terecht voor verrassende evenementen:  

Altijd wat te doen in IJsselstein

kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Lente in IJsselstein
Ook de lente in je bol? Bekijk het overzicht met actieve en smaakvolle uitjes voor het voorjaar.
Lees meer
nl-ijsshkij-03954kajuit.jpg
Tentoonstelling: De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80

Lees meer
fulco-s-friday-1.jpg
Fulco's Friday
Een muzikaal feestje in het Fulcotheater, speciaal voor jongeren.
Lees meer
header-nb-lente.jpg
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
vlag-oude-nicolaaskerk-bernard-brosi--1.jpg
Koningsdag
Koningsdag in IJsselstein een groots koninklijk feest vóór IJsselsteiners en dóór IJsselsteiners.
Lees meer
beklimming-basiliek-ria-hooijen-bos-.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel mee door de geschiedenis van IJsselstein en beleef spannende verhalen.
Lees meer
dodenherdenking3.jpg
Dodenherdenking
IJsselstein herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.
Lees meer
windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
IJsselsteinloop
De PodoXpert IJsselsteinloop vindt dit jaar voor de 41e keer plaats.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein