Rondvaarten IJsselstein
Recreëren
Kunst en Cultuur

Rondvaarten IJsselstein

Varen met Yselvaert
Rondvaarten IJsselstein

Rondvaart door de stadsgracht

Vaar elke zaterdag en zondag tot en met begin november mee met Vrouw Berthe en heer Gijsbrecht langs de highlights van IJsselstein. De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4 tegenover Museum IJsselstein. Je maakt zo een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en de korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken.
 
Nieuw Vestingsvaart
Eens in de twee weken is er op zaterdagochtend een speciale vaart in het teken van Vestingstad IJsselstein. Tijdens deze vaart zie, hoor en voel je de geschiedenis van de vesting die IJsselstein eens was. Opstapplaats: steiger tegenover Bibliotheek. Uitstappen bij steiger tegenover de Basiliek.
 

Lunchvaarten

Lunchvaart naar Marnemoende
Een prachtige vaartocht over de Hollandse IJssel naar restaurant Rivers Marnemoende bij Jachthaven Marnemoende. Daar gebruik je een heerlijke lunch. Na de lunch varen wij weer terug.

Lunchvaart naar De Roode Leeuw
Je vaart naar buurtschap Lopikerkapel over de Hollandse, Kromme en Enge IJssel en geniet van het prachtige landschap. Je luncht in Café de Roode Leeuw te Lopikerkapel. Na deze lunchpauze wordt de terugtocht ingezet. Een gezellig ouderwets dagje uit. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. 

Lunchvaart naar Montfoort
Je vaart over de Hollandse IJssel stroomafwaarts, van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Onderweg vertelt de schipper over IJsselsteinse en Montfoortse geschiedenis en wat er te zien is. Deze eeuwenoude vaarroute heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van IJsselstein. Na een ontspannen vaart wordt een lunch geserveerd in Het Oude Stadhuis. 

Data en tijden

Vertelvaarten

Kindervaart (6-12 jaar) met verteller aan boord
In de schoolvakanties varen wij door de stadsgracht op de woensdagmiddag met een verteller aan boord. Een vaartocht speciaal voor kinderen, altijd onder begeleiding van een volwassene. Let wel: 2 x in augustus (1 en 15 augustus) op donderdagmiddag i.p.v. woensdagmiddag.

Vertelvaarten samen met de Historische Kring
Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! De vaarroute gaat door de stadsgracht en over de Hollandse IJssel. De vaartocht begint vanaf de steiger in het plantsoen aan de Overtoom tegenover de Basiliek. 

Rondvaarten op maat

Groepsvaart op aanvraag
Tot medio november 2024 kunnen wij speciaal voor jou een rondvaart op maat, eventueel met lunch, verzorgen voor bijvoorbeeld huwelijken, gezelschappen, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes. Deze vaarten worden voor specifieke trajecten verkocht via een uurtarief. Tarief: € 60 (per boot) voor het 1e uur. Elk volgend uur € 50.  

Kaartverkoop en informatie rondvaarten

Koop je kaartjes voor de reguliere rond-, vertel- en lunchvaarten online. De betalingskosten per boeking zijn € 0,50

Reserveer je rondvaart op maat ook via de website van Yselvaert.

Voor informatie en vragen kun je terecht bij:
-  UIT in IJsselstein | Tourist info (in de bibliotheek). Overtoom 7, 3401 BK IJsselstein. Tel 030-688 72 73.
Openingstijden: ma, di, do, vr: 9.00 - 17.00 uur, za: 10.00 - 16.00 uur. 

- Museum IJsselstein, Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein. Tel: 030-688 68 00. Openingstijden: 13.00 - 17.00 uur.

Meer informatie vind je op de website.

 

Foto's: Bernard Brosi en Herbert Ziher

Dit zijn onze contactgegevens

Kindervertelvaart

17 juli 2024, 24 juli 2024, 01 augustus 2024, 07 augustus 2024, 15 augustus 2024

Rondvaart met Yselvaert door de stadsgracht met verteller aan boord, speciaal voor kinderen van 6-12 jaar. Vooraf reserveren.
Vertrek: 14.00 uur en bij voldoende deelname ook om 15.00 uur, vanaf de steiger tegenover Museum IJsselstein, Walkade 2-4. 
Duur: ongeveer 50 minuten.
Kosten: € 7 per kind (altijd onder begeleiding van een betalende volwassene).        

Lunchvaart Marnemoende

19 juli 2024, 02 augustus 2024, 16 augustus 2024, 30 augustus 2024, 13 september 2024
Deze prachtige tocht gaat over de Hollandse IJssel vanuit de stadse omgeving langs weidse polders richting Montfoort. Bijzonder om de overgang van stad naar weidegebied te ervaren en te bedenken dat in vroeger tijd de Hollandse IJssel een getijderivier was waarover veel gevaren werd: goederen- en personenvervoer was over water makkelijker dan over het land. De aanwezigheid van de rivier heeft mede bijgedragen aan de groei van IJsselstein door de bedrijven die zich hier vestigden. De schipper vertelt u hier onderweg meer over. Na een tocht van ongeveer 50 minuten wordt er afgemeerd bij jachthaven Marnemoende. Daar geniet u van een lunch in restaurant Rivers: met uitzicht over het water en de landerijen al een feest op zich. Na de lunch vaart u terug naar IJsselstein waar we tegen 15.00 uur aankomen bij de opstapplaats.
Duur: 11.30 - ca. 15.00 uur (vooraf reserveren).
Kosten: 37,50 euro per persoon (incl. lunch bij Restaurant Rivers, Jachthaven Marnemoende). 

Rondvaart door de stadsgracht

20 juli t/m 21 juli, 27 juli t/m 28 juli, 03 augustus t/m 04 augustus, 10 augustus t/m 11 augustus, 17 augustus t/m 18 augustus

Vaar met Yselvaert door de stadsgracht langs de vele monumenten Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken. 
De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4, tegenover Museum IJsselstein. We maken een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. 
Duur: ongeveer 50 minuten
Kosten: € 7 (kinderen t/m 3 jaar gratis).
Tijden: Wij varen in open rondvaartboten op zaterdagmiddag en op zondagmiddag om 13.30 en 14.30 uur (vooraf reserveren).

HKIJ Vertelvaarten

23 juli 2024, 30 juli 2024, 06 augustus 2024, 13 augustus 2024, 20 augustus 2024

Rondvaarten met een verteller aan boord van Historische Kring IJsselstein. Elke dinsdagavond in de zomervakantie. Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! Vaarroute: stadsgracht en Hollandsche IJssel.
Opstapplaats: steiger plantsoen tegenover Basiliek (Achtersloot). Vertrektijd: 19.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur.
Kosten: € 8,50 per persoon.

Lunchvaart De Roode Leeuw

25 juli 2024, 08 augustus 2024, 22 augustus 2024, 05 september 2024, 19 september 2024

Tijdens deze prachtige tocht vaar je over de Hollandse IJssel richting Nieuwegein. In een bocht van de Hollandse IJssel vaart u onder een lage brug de Kromme IJssel en later de Enge IJssel op richting Lopikerkapel. Je vaart door eeuwenoud natuurlandschap van een schoonheid die je zo dicht bij IJsselstein niet zou verwachten. Natuurlijk vertelt de schipper onderweg over de geschiedenis van IJsselstein en wat er te zien is. In Lopikerkapel meren we af bij De Roode Leeuw waar we van een heerlijke lunch genieten. Na de lunch varen we terug naar IJsselstein waar we rond 15:30 uur aankomen. 
Opstapplaats: De vaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrek om 10:30 uur.
Duur: ongeveer 5 uur. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. Dagtocht: 10.30 – ca. 15.30 uur (vooraf reserveren)
Kosten: 37,50 euro (incl. lunch in café De Roode Leeuw).


Tip: deze tocht moeten we onder een aantal bruggen door. Eén ervan is zo laag dat schipper én passagiers op de knieën op de bodem van de boot moeten liggen. Een leuk avontuur waarvoor je wel fit genoeg moet zijn.

Vestingvaart

27 juli 2024, 10 augustus 2024, 24 augustus 2024, 07 september 2024, 21 september 2024

IJsselstein is een van de 160 Nederlandse Vestingsteden. Stichting Yselvaert introduceert dit jaar de Vestingvaart die geheel in het teken staat van Vestingstad IJsselstein. Eens in de twee weken kun je op zaterdagochtend meevaren met de nieuwe vertelvaart . Tijdens deze vaartocht hoor je verhalen over het kostbare verleden van onze mooie stad en voel je de geschiedenis van de vesting die IJsselstein eens was. 
Opstapplaats: steiger tegenover de Bibliotheek (Overtoom 7). Kosten: 7 euro per persoon.Lunchvaart naar Montfoort

06 augustus 2024, 03 september 2024, 01 oktober 2024, 29 oktober 2024

We varen over de Hollandse IJssel stroomafwaarts, van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Onderweg vertelt de schipper over IJsselsteinse en Montfoortse geschiedenis en wat er te zien is. Deze eeuwenoude vaarroute heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van IJsselstein: vervoer van goederen en personen was over het water makkelijker dan via land. Dit laatste ga jezelf ervaren want na de ontspannen vaartocht vol genieten leggen we aan bij de Montfoortse IJsselpoort, waarna ons een lunch geserveerd wordt bij Het Oude Stadhuis. Daarna gaat het weer terug naar IJsselstein, waar we rond 15:30 aanleggen bij MIJ.
Opstapplaats: Deze vaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrektijd 10.00 uur.
Duur: ongeveer 5,5 uur
Kosten: € 37,50 

Altijd wat te doen in IJsselstein

affiche-verbonden-stad.jpg
Tentoonstelling: Verbonden Stad
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.
Lees meer
zomerfestijn1-1.jpg
Zomerfestijn+
Een gevarieerd activiteitenprogramma voor thuisblijvers in IJsselstein in de zomervakantie.
Lees meer
voorjaarsavondwandeling-oude-nicolaaskerk-lr-tony-buijse-.jpg
Beklimmingen toren Oude Nicolaaskerk
Laat je rondleiden in de unieke Pasqualini-toren en de kerk.
Lees meer
fietsrondleiding-architectuur-in-ijsselstein-foto-willemien-as-lr.jpg
Fietsrondleiding architectuur
Fiets een avond mee met een gids en architect langs moderne gebouwen en hoor de verhalen.
Lees meer
img-3959-lr-1.jpg
Bomenwandeling
“Alleen de bomen dromen, hoog boven ’t verkeer”, … een wandeling langs en onder bomen in IJsselstein
Lees meer
IJVO
IJVO
Een week lang hutten bouwen, verven, toneel, sport & spel, knutselen en nog veel meer.
Lees meer
mini-huttenbouw-1140p.jpg
Mini-huttenbouw
Kinderen maken met (groot)ouders en vriendjes een huttendorp van karton in de speeltuin.
Lees meer
IJsselstein OUTLET
IJsselstein OUTLET
De binnenstad van IJsselstein wordt omgetoverd tot een Outlet.
Lees meer
Foute Zomerfeest
Foute Zomerfeest
Het gezelligste meezingfeest van de regio!
Lees meer
cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein