a2.jpg
Kunst en Cultuur

Tentoonstelling: Bezet & Vrij

02 augustus t/m 15 oktober
Bezet & Vrij

75 jaar bevrijding van IJsselstein
Dit jaar vieren we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Nederland leeft al 75 jaar in vrijheid. Steeds minder mensen hebben zelf de oorlog meegemaakt, voor een steeds grotere groep mensen lijkt vrijheid vanzelfsprekend. Dat is vrijheid uiteraard niet. Om dat te beseffen is het van belang dat we de verhalen van de oorlog - de verschrikkingen van de bezetting maar ook het opgeluchte feestvieren daarna - blijven vertellen. Gelukkig is er veel historisch materiaal bewaard gebleven.

Bezet & Vrij
Museum IJsselstein toont, in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein, foto’s, film en verhalen uit de periode 1939 - 1945, in Bezet & Vrij. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Oranjevereniging en het comité 75 jaar bevrijding IJsselstein. Uiteraard is bij de opzet van Bezet & Vrij rekening gehouden met de coronamaatregelen. Ook daarover leest u hieronder meer. Bezet & Vrij bestaat uit vier onderdelen. 

Bezet & Vrij – de Expo
De bordenexpositie in het Kronenburgplantsoen bestaat uit foto’s en verhalen van de bezetting en bevrijding van IJsselstein. Er is veel aandacht voor IJsselsteinse oorlogshelden – zoals de jonge vliegenier Nico Steenbeek. Ook zijn het stadhuis en andere vertrouwde plekken in IJsselstein duidelijk te herkennen. Bezet & Vrij – de Expo is tijdens een ommetje door het park te bezoeken. We verzoeken hierbij om de anderhalve meter afstand ten opzichte van anderen in acht te houden. De borden zijn ook te zien op de website van Museum IJsselstein

Bezet & Vrij – de Film
Een zeer bijzonder document is de film Bezet & Vrij – Herinneringen 1940 – 1945. De film begint al in 1939, bij de bouw van ons welkbekende zendercomplex. De bevrijding en de nadagen van de oorlog komen uitgebreid aan bod. Het beeldmateriaal is gefilmd door Nozema technicus G. Meij. IJsselsteiner Bep Murk (geboren in 1933) kreeg de 16 mm films ruim 60 jaar geleden, en heeft ze altijd bewaard. Nu is er van het materiaal voor het eerst een prachtige, 20 minuten durende compilatie gemaakt. Herbert Ziher heeft met veel toewijding de montage verzorgd. Ook de muzikale omlijsting is van zijn hand. De film is exclusief te zien op de website van Museum IJsselstein

Bezet & Vrij – de Tour
De verhalen zijn ook te beluisteren, met dank aan Esther Wajer van Buro VerhaalKunst. De link naar de audiotour is ook te vinden op de website van Museum IJsselstein.  

Bezet & Vrij - de Herinneringen
In de Herinneringen vertellen we een universeel verhaal aan de hand van historisch materiaal uit IJsselstein. De onzekerheid en angst, de helden en de verraders, de vlijmscherpe humor om het trauma de kop in te drukken: je ziet het leven van de mens in een oorlogssituatie. Veel van de objecten die in deze expositie te zien zijn - zoals een originele SS-vork - komen uit de verzameling van Bep Murk (geboren in IJsselstein, 1933). De tentoonstelling is te bekijken in het museum. 

Altijd wat te doen in IJsselstein

6.jpg
Ongetemd bij MIJ
Tentoonstelling over de toekomst van natuur en mens in Museum IJsselstein.
Lees meer
a2.jpg
Tentoonstelling: Bezet & Vrij
Museum IJsselstein toont 75 jaar bevrijding met foto's, film, verhalen en herinneringen.
Lees meer
ger180624130565.jpg
Ontmoet elkaar op 1,5 meter
Blij je wéér te zien in IJsselstein. Je ontmoet elkaar, maar wel op afstand.
Lees meer
the-first-turk-immigrant-or-the-nameless-heroes-of-the-revolution-suat-o-gu-t-768x576-2.jpg
Tentoonstelling: Empathie
Vanaf 3 juli meerdere kunstprojecten in de IJsselsteinse binnenstad op binnen- en buitenlocaties.
Lees meer
zomer-kids-weken.jpg
Zomer Kids Weken
Een zomerprogramma vol met leuke activiteiten, speciaal voor alle kinderen in IJsselstein.
Lees meer
vesting-ijsselstein-bron-foto-collectie-historische-kring-ijsselstein-.jpg
Zomeravondwandeling
Wandel in een klein groepje én met een gids door de historie van IJsselstein.
Lees meer
IJVO
IJVO (wordt Thuisblijvo)
Een week lang hutten bouwen, verven, toneel, sport & spel, knutselen en nog veel meer.
Lees meer
Extra zomervaarten met HKIJ
Vaar mee met heer Gijsbrecht of Vrouwe Berthe en een ras-verteller van de Historisch Kring.
Lees meer
foto2-manon-blom.jpg
Fietstour met gids
Fiets met een gids langs de highlights van IJsselstein, inclusief bezoek aan de Nicolaaskerken.
Lees meer
IJsselstein OUTLET
IJsselstein OUTLET
Een weekend lang wordt de binnenstad van IJsselstein omgetoverd tot een Outlet.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein