the-first-turk-immigrant-or-the-nameless-heroes-of-the-revolution-suat-o-gu-t-768x576-2.jpg
Kunst en Cultuur

Tentoonstelling: Empathie

14 januari t/m 31 januari
EMPATHIE | Geen mens is een eiland

Tot en met 31 janauri is Empathie | Geen mens is een eiland te zien. Deze zomer was een intieme foto-expositie in de Kasteeltoren - samengesteld door Koos Breukel - al te bezoeken, net als een aantal kunstwerken op buitenlocaties. De 19e opent de tentoonstelling als geheel, met installaties, films, performances en andere vormen van beeldende kunst, zowel in het museum als op diverse plekken in de stad IJsselstein. 

De kunstenaars – een veelzijdige groep met internationaal gevestigde namen en innovatief jong talent – trekken ieder op hun eigen overtuigende manier de toeschouwer het werk in. Ze roepen kippenvel en vreugde op, verbazing, verdriet en vertedering, wanhoop en trots. De werken zijn zowel herkenbaar als vervreemdend. Ze laten je meevoelen met de ander; een ander die je net nog niet eens kende.  

Foto-expositie in de Kasteeltoren 
Koos Breukel, een van Nederland's bekendste portretfotografen, stelde voor Museum IJsselstein een prachtige foto-expositie samen. In de 16e-eeuwse Kasteeltoren zie je intiem fotografisch werk. Op zaterdag en zondag is de toren open voor bezoek. Op andere dagen zijn er rondleidingen. Voor de actuele agenda, toegankelijkheid en aanmelden verwijzen we naar de website. 

Te zien op diverse (buiten)locaties
Deze tentoonstelling beperkt zich niet alleen tot ons museumgebouw - waar je bijvoorbeeld de performance-registratie van Francis Alÿs' When Faith Moves Mountains kunt bekijken. Empathie | Geen mens is een eiland is te zien op verschillende plekken in de IJsselsteinse binnenstad. Zo zijn er foto-exposities in de Kasteeltoren (samengesteld door Koos Breukel) en in het Kronenburgplantsoen (een project van Bernadet de Prins). In het Kasteelpark staat een container waarin een film van Melanie Bonajo draait. Ook bij en in de Oude Nicolaaskerk en de St. Nicolaasbasiliek zie je werk uit Empathie | Geen mens is een eiland, onder meer van Sarah van Sonsbeeck. 

Wat zie je waar?
Wil je je onderdompelen in alle facetten van de expositie, dan adviseren we om zo'n drie uur voor je bezoek uit te trekken. Lees hier meer over alle locaties, kunstenaars en kunstwerken zodat je je bezoek goed kunt voorbereiden. Bekijk hier de plattegrond voor wat is waar te zien. 

Toegang locaties Kasteeltoren en filmcontainer
In de weekenden zijn er, bij mooi weer, torenwachters aanwezig op het Kasteelterrein (de rode 7 op de kaart hieronder). De foto-expositie in de Kasteeltoren en Melanie Bonajo's TouchMETell in de filmcontainer zijn dan vrij toegankelijk tussen 13.00 en 17.00 uur. Op onze overige openingsdagen en wanneer het koel en regenachtig is, vinden er vanuit het museum aan de Walkade rondleidingen plaats. Bel eventueel even van te voren naar 030-6886800 voor actuele informatie.

Deelnemende kunstenaars
In deze tentoonstelling zie je werk van:
Francis Alÿs, Hans Bol, Melanie Bonajo, Koos Breukel, Sander Breure en Witte van Hulzen, Paul Cupido, Charlotte Dumas, Esiri Erheriene-Essi, Jasper Griepink, Mylan Hoezen, Kasper Jacobs en Frank Koolen (online), Cuny Janssen, Hans de Kort, Annaleen Louwes, Suat Öğüt, De Onkruidenier, Niels Post, Bernadet de Prins, Proposition #2: Making a Salad (Caz Egelie, Sandra Heemskerk, Tim Hollander, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming), Fedor van Rossem, Joseph Sassoon Semah, Sarah van Sonsbeeck, Anoek Steketee, Martine Stig en Dustin Thierry

Over Empathie
We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf’. We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander’ lijkt de basis van ons bestaan.

Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan.

Een belangrijke verbindende factor tussen mensen is nieuwsgierigheid. Daar komen ook kunst en empathie samen. Een open en nieuwsgierige houding naar alles wat anders is, zonder oordeel, gaat de vervreemding tussen mensen tegen.

Kijk. Luister. Want geen mens is een eiland.

Museum IJsselstein 
Bezoekadres: Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein   
www.museumijsselstein.nl  
Bekijk online de actuele bezoekersinformatie en reserveer je kaart(en)  
Telefoon 030 - 688 6800   
Openingstijden museum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur   

FOTO’s:   
Paul Cupido | Suave | 2016 
Suat Öğüt | TFTI or TNHOTR | 2012-2018 (foto: Eva Broekema)
Saskis IX, 2019 | Hans de Kort
Foto-expostie Empathie in Kasteeltoren | Hans de Kort
Francis Alÿs | Cuando la fe mueve montañas (When faith moves mountains), 2002 | Courtesy the artist and Jan Mot, Brussels 
Melanie Bonajo | TouchMETell (still), 2019 | Courtesy the artist and AKINCY 

 

 

Altijd wat te doen in IJsselstein

pixabay-man-1718099-1920.jpg
Thuistips
Ook de komende tijd inspireren we je om thuis te genieten van ons mooie IJsselstein.
Lees meer
be1a8582-2-1.jpg
Wat kunnen we (nog wel) doen
Blijf tijdens deze lockdown genieten van ons IJsselstein, ook vanuit huis.
Lees meer
the-first-turk-immigrant-or-the-nameless-heroes-of-the-revolution-suat-o-gu-t-768x576-2.jpg
Tentoonstelling: Empathie
Meerdere kunstprojecten in de IJsselsteinse binnenstad op binnen- en buitenlocaties.
Lees meer
socials-20a2183.jpg
Rondje Verlicht IJsselstein
Wandel mee langs de verlichte en eeuwenoude gebouwen die IJsselstein uniek maken.
Lees meer
frans-van-hoogstraten-langs-de-lange-lindelaan.jpg
Stapje Extra wandelingen
Maak je wandeling door IJsselstein nog leuker met verrassende one-minute stops onderweg.
Lees meer
be1a9374.jpg
Tips lekkers To Go
Adresjes waar je spontaan iets te eten of drinken kan halen tijdens je bezoek aan IJsselstein.
Lees meer
brasserie-1560-2.jpg
Rondje Thuisdineren
Tips om thuis te genieten van de kookkunsten van culinaire ondernemers in IJsselstein.
Lees meer
verlichte-molen-low-res-1.jpg
Verlichte stadswandeling GEANNULEERD
De stadsgids neemt de wandelaars mee op een ontdekkingstocht door de historische binnenstad.
Lees meer
eik4122.jpg
Lokaal winkelen op een andere manier
We inspireren je met lokale winkeltips in tijden van lockdown.
Lees meer
1707-pv-2691-low-res.jpg
Carnavalsoptocht GEANNULEERD
De carnavalsoptocht in Apestad is elk jaar voor iedereen weer één groot feest.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein