florian-braakman-broer-2017-heden-foto-stedelijk-museum-schiedam.jpg
Kunst en Cultuur

Tentoonstelling 'Verwantschap'

Verwantschap: bij wie hoor jij?

Als je wordt geboren, hoor je ergens bij. Je gezin, een land, een stad: aspecten die je identiteit vormen. Dus wat zegt verwantschap over wie je bent?

Waar hoor ik bij? Wie is mijn familie? Waar kom ik vandaan?

De tentoonstelling Verwantschap draait om de rol die afkomst speelt bij de vorming van je identiteit. Met films en fotografie van Florian Braakman, het project Schaduwfamilie. Een zoektocht van donorkinderen en werk van sven signe den hartogh, Tja Ling Hu, Marwan Magroun en Michelle Piergoelam.

Hier zit ik tussen mijn broeder de berg en
mijn zuster de zee.
Wij drieën zijn één in onze eenzaamheid, en
de liefde, die ons verbindt, is diep en sterk en
vreemd.
Ja, zij is dieper dan de diepte van mijn zuster
en sterker dan de kracht van mijn broeder, en
vreemder dan het vreemde van mijn
dwaasheid
Kahlil Gibran - Het grote verlangen (uit: De Dwaas)

Over de tentoonstelling  

Ons karakter heeft een sterke genetische, culturele en sociale basis: waar je wieg staat voorspelt veel over jouw levensloop. Natuurlijk is niet alles in steen gebeiteld, uiteindelijk maak jij zelf de keuzes. Maar dat de omgeving waarin je opgroeit - je thuis, je straat, je vrienden en je familie - hierbij invloedrijk is, staat vast. Bij wie je hoort is ook wie je bent. Hoeveel is daarin nature en hoeveel is nurture?    

De tentoonstelling Verwantschap gaat over de zoektocht naar je afkomst en de connectie die je voelt met een fysieke plek en de mensen om je heen. De relatie en verbinding met familie en voorouders krijgen hierin speciale aandacht. Hierbij komen ook stereotypen aan het licht. Ideeën die er bestaan over afkomst en het romantische verlangen naar je ‘roots’. Het nostalgische van de plek waar je vandaan komt, wordt tegen het licht van beeldvorming die erover bestaat geplaatst.   

Voor deze expositie, met werk in het museum en in de openbare ruimte van IJsselstein, werken we onder meer samen met documentair fotograaf Florian Braakman. ER worden twee films uit zijn serie In Between Homes getoond, en zijn fotoproject Broer. In dit project portretteert hij alle jongens en mannen die hem in zijn buurt vriendschappelijk met 'broer' groeten. Er zal verder werk te zien zijn van sven signe den hartogh, Tja Ling Hu, Marwan Magroun en Michelle Piergoelam.  

In het IJsselsteinse Vestingplantsoen is de fototentoonstelling Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen te zien. Vera de Lange en Linda Sprado kwamen er in 2019 achter dat ze halfzussen zijn van dezelfde donorvader. Zij onderzochten de impact die het op je bestaan heeft als je je biologische vader niet kent. Zoals altijd die ene vraag in je achterhoofd: ‘Op wie lijk ik nu eigenlijk?’. Zij interviewden voor dit project meerdere donorkinderen, en lieten hen door de Amerikaanse familiefotograaf Kate Ford vastleggen. De verhalen zijn ook opgenomen in een interviewboek, dat bij het museum verkrijgbaar is. De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 16 april om 11.00 uur bij het museum. Mocht je hierbij willen zijn, neem dan via onderstaande gegevens contact met Museum IJsselstein op.  

 

 

 

Voor de tentoonstelling Verwantschap - over de invloed van afkomst op de vorming van onze identiteit - maakt multimediaal kunstenaar sven signe den hartogh (1994) nieuw werk. Vanuit zijn kernthema verbinding verlegt sven de focus van verwantschap in de zin van onze directe omgeving (familie, vrienden, de buurt waarin we opgroeien) naar wat het betekent om mens te zijn en deel uit te maken van al het leven op aarde. Van 20 t/m 27 juni woont sven in Museum IJsselstein. In die week valt ook de langste dag van het jaar, daar staat hij met een zomerviering bij stil. Een week later geeft sven drie op elkaar aansluitende performances: samen-zijn.  

Surviving or Thriving: Wonen in het museum
Tijdens Surviving or Thriving wordt Museum IJsselstein een week lang sven’s thuis. In dit project houdt hij de kijker een spiegel voor: zijn de concepten ‘dagelijks bestaan’ en ‘leven’ hetzelfde? Voelen we ons nog verwant met onze diepere natuur? Al sven’s alledaagse bezigheden - koken, wassen, werk, slapen - zijn te live volgen, voor de bezoeker tijdens openingsuren en 24/7 online. Van 20 t/m 27 juni. 

Interactieve performances samen-zijn (uitgesteld)
Het idee voor het drieluik samen-zijn ontstond tijdens de lockdowns van de afgelopen twee jaar. Afgesloten, geïsoleerd waren we, terwijl de mens in essentie een sociaal wezen is. Nu samenkomen weer kan creëert sven drie performances die stuk voor stuk simpelweg verbinden en simpelweg de behoefte vervullen om samen mens te zijn.  

30 juni: Breathe with me Ademhaling verbindt ons, ook al kennen we elkaar niet 

1 juli: Drink with me Theeceremonie zonder formaliteit 

2 juli: Talk with me De (praat)cirkel als symbool voor de eenheid van het leven 

Midzomerviering bij MIJ
In sven’s derde bijdrage aan Verwantschap staat onze relatie met de seizoenen centraal. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, vieren we de zomer, zoals de zomerzonnewende al millennia lang door onze voorouders werd geëerd. Aan de definitieve programmering van deze midzomeravond wordt nog gewerkt; reken op lezingen, muziek en heerlijk, plantaardig eten.  

Meer informatie over deze nieuwe tentoonstelling vind je op de website van Museum IJsselstein

Foto boven: Florian Braakman | Broer | 2017-heden | met dank aan Stedelijk Museum Schiedam

Foto's (zwart wit): Ties den Hartogh

Altijd wat te doen in IJsselstein

marieke-gaymans.jpg
Expositie 'Illusie' in Kunstgarage a/d IJssel
Neem in het weekend een kijkje in de bijzondere galerie van kunstenaar Marieke Gaymans.
Lees meer
whatsapp-image-2023-05-17-at-11.21.52.jpeg
Kindertentoonstelling 'Druktemakers'
Druktemakers draait om eigentijdse, interactieve kunst, gericht op de beleving van basisscholieren.
Lees meer
shoppen-foto-mark-van-der-zouw-lr.jpg
Ontmoet lokaal IJsselstein
In de binnenstad van IJsselstein slaag je altijd! Ontmoet elkaar lokaal!
Lees meer
vesting-ijsselstein-bron-foto-collectie-historische-kring-ijsselstein--3.jpg
Avondrondleidingen
Wandel of fiets met een gids langs de monumenten in de binnenstad en geniet van mooi IJsselstein!
Lees meer
whatsapp-image-2022-04-29-at-6.51.17-pm.jpeg
IJsselstein Live
Drie gezellige avonden IJsselstein Live op het Podium met tal van artiesten.
Lees meer
Classic Car Event
Classic Car Event (GEANNULEERD)
Een toertocht langs de vestingsteden met een klassieke auto
Lees meer
open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
fulco-s-friday-1.jpg
Fulco's Friday
Een muzikaal feestje in het Fulcotheater, speciaal voor jongeren.
Lees meer
whatsapp-image-2023-05-10-at-15.33.32.jpeg
NK Knikkeren
Kom knikkeren en wie weet verover jij een plek in de grote finale!
Lees meer
sprookjespad-2021.jpg
Sprookjespad van Theater Pantalone
Maak een betoverende wandeling door IJsselstein en luister naar sprookjes maar dan anders.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein