varen-11-copie-low-res-herbert-ziher-.jpg
Recreƫren

Zomeravondvaarten

Zomeravondvaarten

Verhalen over het oude IJsselstein 
Historische Kring IJsselstein en Stichting Yselvaert starten deze zomer met ‘zomeravondvaarten’. Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. Zo vond, tot de 20e eeuw, al het grote transport voornamelijk plaats over het water en was de ‘trekschuit’ het belangrijkste openbaar vervoer. Het leven was afhankelijk van de snelheid die het water bood. Vriend en vijand gelijk. Het drinkwater kwam uit de gracht maar in diezelfde gracht kwam ook alle poep terecht, waardoor de cholera altijd op de loer lag. In de Hollandsche IJssel kon je door de getijdestroom makkelijk verdrinken.

Beleef IJsselstein vanaf het water
De zomeravondvaarten bieden een unieke mogelijkheid om de IJsselsteinse geschiedenis vanaf het water te beleven. Zo krijg je te horen en te zien waarom de oude Nicolaaskerk dicht bij het water staat en hoe de beurtschippers van vroeger met hun schepen een veilige plek in de oude vesting vonden. En hoe de opkomst van de industrie in de 19e eeuw mede mogelijk was dankzij de rivier. De Historische Kring zorgt voor een verteller en Yselvaert, met hun nieuwe fluisterboten, voor een veilige en mooie vaart. In 1½ uur gaat een nieuwe wereld voor je open!

Data en locatie
Wanneer: donderdag 27 juni 2019, donderdag 4 juli 2019, donderdag 11 juli, woensdag 31 juli, woensdag 7 augustus, woensdag 14 augustus, woensdag 21 augustus en woensdag 28 augustus
Waar vandaan: opstapplaats plantsoen, Overtoom tegenover de ING
Afvaart: 19.30 uur (graag 10 minuten vooraf aanwezig) tot 21.00 uur 
Vaarroute: stadsgracht en Hollandsche IJssel

Reserveren en kosten 
UIT in IJsselstein I Tourist Info
Overtoom 7, 030 688 72 73, info@uitinijsselstein.nl
Kosten: € 7,50 per persoon
Maximaal aantal: 9 personen per vaart

Foto: Herbert Ziher

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!