Museum IJsselstein
Kunst en Cultuur

Museum IJsselstein

Zie je bij MIJ!
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

Daarnaast zie je bij MIJ een historische collectie en de Canon van IJsselstein.

MIJ arrangement
Ben je op zoek naar een gezellige activiteit waarbij je met familie, vrienden, collega's of kennissen cultureel de diepte in gaat? Museum IJsselstein biedt je een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling en de historische kasteeltoren. Ga je mee?

Mee met MIJ

Te zien van 2 maart t/m 2 juni 2024:

De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren '80

Deze lente nemen we de tijdgeest en jongerencultuur van de jaren ‘80 onder de loep. Met aan de ene kant een terugblik op de gezelligheid en het thuisgevoel van jeugdsoos De Kajuit (in die periode gevestigd in het pand waar nu het museum is), en aan de andere kant een rijke kunsttentoonstelling met werk van kunstenaars van dezelfde generatie.

 

Bezoekadres: 
Museum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl 
Telefoon 030 - 688 6800

Openingstijden:
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Reserveer je bezoek

Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Graffiti-workshop voor kinderen

28 april 2024, 04 mei t/m 05 mei
Graffiti zag je overal in de 80's! Lijkt het jou leuk om zelf een t-shirt te maken met een spuitbus en sjablonen? In deze workshop ga je, net zoals kunstenaars in de jaren ’80, aan de slag met spuitbussen verf. Onder begeleiding van een museumdocent ontwerp je met zelfgemaakte stencils een eigen T-shirt. Neem zelf een wit shirt mee van huis, wij zorgen voor de rest van de materialen! Aan het eind van de workshop heb je zelfontworpen en zelfgemaakte shirt om mee naar huis te nemen.



Details

Wanneer: maandag 1 april (Tweede Paasdag), zondag 28 april, zaterdag 4 en zondag 5 mei, 13.30-14.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: kinderen van 8 t/m 14 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 10
Kosten: €10,- per deelnemer
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. Stencil graffiti + gewenste datum


OP DE WEBSITE VAN MIJ VIND JE ALLE INFO

Grafiet synthesizer | kinderworkshop in de meivakantie

01 mei 2024

Deze meivakantie is er op woensdag iets heel leuks te doen in Museum IJsselstein. We reizen terug naar de jaren '80, toen jeugdsoos De Kajuit nog in het museumpand zat. Synthesizers werden destijds veel gebruikt in muziek. In deze workshop, die zeker tof is als je tussen de 8 en 14 jaar oud bent, zul je ontdekken dat je geluid kan zien en beeld kan horen! Normaal hoor je een geluid en zie je een beeld. In deze workshop ontdek je dat je geluid ook kan zien en een beeld ook kan horen. 


Samen met geluidskunstenaar Dewi de Vree ga je werken met de Grafiet Synthesizer. Je maakt muziek door te tekenen. De Grafiet Synthesizer is een simpel elektronisch instrument dat jouw tekeningen kan vertalen in geluid. Eerst leer je wat over hoe elektronica en geluid werken, daarna ga je in tweetallen een instrument maken en experimenteren met verschillende tekeningen. Hoe klinkt een korte of een lange lijn, hoe cirkels of een patroon van vierkante vlakken? En hoe klinken alle tekeningen samen? Aan het einde van de workshop gaan we een improvisatie doen met alle instrumenten die we getekend hebben. Voor deze workshop is geen voorkennis van elektronica nodig. 


Goed om te weten:
Wanneer: woensdag 1 mei, 11.00 - 12.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: kinderen van 8 t/m 14 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 20
Kosten: €10,- per deelnemer
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. Grafiet Synthesizer


alle informatie vind je op de website van MIJ

Muzikale kinderworkshop 'De piraatjes van de Kajuit'

02 mei t/m 03 mei

Leuk uitje in de meivakantie bij MIJ. Zelf muziek maken is toch een van de leukste dingen die er zijn? Kom als een echt piraatje mee doen, aan boord van onze kajuit. Jeugdsoos De Kajuit was een plek vol muziek, en muziek is voor alle leeftijden! Daarom organiseert Museum IJsselstein leuke muzikale workshops voor onze jongste bezoekers. Onder leiding van muziekdocent Floor gaan de piraatjes van de Kajuit aan de slag met liedjes en instrumenten. Doe jij ook mee? 


Details
Wanneer: donderdag 2 en vrijdag 3 mei, 15.00 – 15.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: kinderen van 4 t/m 7 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 10
Kosten: gratis
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. muziekworkshop + gewenste datum


Alle informatie vind je op de website van MIJ

MIJ Academie: Trompe l'oeil

16 mei 2024

Ga naar de website van MIJ


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Op donderdag 16 mei stappen we in (of uit ;)) de wondere wereld van de trompe l'oeil.


Deze lezing wordt deels gegeven in het verlengde van de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum (en de daarbij georganiseerde MIJ Academie excursie op 28 april), maar is ook zeker losstaand te volgen. Gedurende de avond wordt er twee uur ingegaan op een soort kunst dat een bedrieglijk spel met onze waarneming speelt. Ons oog is in bepaald opzicht slechts een beperkte ‘camera’ en veel kunstenaars weten perfect hoe ze ons oog voor de gek kunnen houden. Ze creëren illusies die voor een doorsnee mens, onder gewone omstandigheden, niet van echt te onderscheiden zijn. Anderzijds kan er ook juist gespeeld worden met de constructie waardoor pas na het volgen van de ‘spelregels’ het kunstwerk op de meest betoverende wijze haar geheimen prijsgeeft.




Details:


Wanneer: donderdag 16 mei 2024, 19.30 uur


Waar: Museum IJsselstein


Wie: volwassenen


Kosten: €12,50 inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)


Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Trompe L'oeil

Schrijven bij MIJ: Schrijversontbijt 'De Kajuit'

02 juni 2024

Het pand waar Museum IJsselstein gevestigd is deed van 1973 – 1987 dienst als jeugdsoos De Kajuit. Met de tentoonstelling De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdgeest van de jaren ‘80 blikt het museum terug op die tijd. Ga naar de website van MIJ


In de sfeer van de jeugdsoos die in het museum gecreëerd is organiseren we op 2 juni 2024 Het Schrijversontbijt De Kajuit. We zetten de ontbijt- en schrijftafels midden in de expositie. Met aan de ene kant de gezelligheid en het thuisgevoel dat voor de bezoekers van de jeugdsoos zo herkenbaar was. En aan de andere kant de kunst van de leeftijdsgenoten van de Kajuit-bezoekers. Al schrijvend richten we de schijnwerpers op de jongerencultuur van de jaren ’80 en de kunstenaars die in die tijd tot bloei kwamen.


Aan de hand van creatieve schrijfopdrachten nemen we je mee naar de muziek van die tijd. Naar de kunst die toen ontstaan is en bijzondere momenten die deze periode voor jou definiëren.


Het museum is tijdens de workshop nog niet geopend voor publiek. Een ideale omgeving om in alle rust al schrijvend te dwalen door de expositie. In de workshop zit een pauze met tijd voor een kop koffie of thee en ruimte om verder kennis te maken met de andere deelnemers.


Ervaring met schrijven is niet nodig om deze workshop met plezier en verrassende resultaten te volgen. De workshop wordt gegeven in het Nederlands maar schrijven mag in iedere taal die je beheerst of leuk vindt. Het delen van je teksten tijdens de workshop is niet verplicht.




Het programma:


10.00 – 10.30 uur Ontbijten in Museum IJsselstein


10.30 – 12.30 uur Schrijfworkshop Schrijven bij MIJ – De Kajuit




Details schrijversontbijt


Wanneer: zondag 2 juni, 10.00 - 12.30 uur


Waar: Museum IJsselstein, Walkade 2-4, IJsselstein


Wie: Volwassenen, maximaal 20 deelnemers


Kosten: € 25,00 inclusief heerlijk ontbijt en koffie of thee in de pauze


Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl o.v.v. Het Schrijversontbijt

MIJ Academie Excursie naar het Huis van het Boek: Het Echte Verhaal?

29 juni 2024

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Op zaterdag 29 juni kun je met hem het Huis van het Boek bezoeken, met speciale aandacht voor de tentoonstelling Het Echte Verhaal.


In het Huis van het Boek zal de tentoonstelling Het echte verhaal? ingaan op meerdere wereldberoemde verhalen waaronder Bambi, Pinokkio en De kleine Zeemeermin. Het zijn verhalen die geruime tijd geleden zijn bedacht in een maatschappij met andere waarden dan nu. Daardoor zijn sinds hun bestaan deze verhalen keer op keer aangepast aan de veranderende maatschappij en soms ook behoorlijk rigoureus. In de tentoonstelling wordt de route van die ontwikkeling bij elk verhaal inzichtelijk én zichtbaar gemaakt. Daarmee wordt de excursie zowel een reis vol nostalgie als een cultureel verslag van meer dan een eeuw maatschappelijke waarden.


Op zaterdag 29 juni geeft Aldwin exclusief voor MIJ Academie een rondleiding door de tentoonstelling Het echte verhaal?. Op eigen gelegenheid reis je naar het Huis van het Boek, waar Aldwin je begeleidt door de inspirerende expositie.



Wanneer: Zaterdag 29 juni, 12.00 uur
Waar: Het Huis van het Boek, hier vind je de praktische informatie
Wie: volwassenen
Kosten: €12,50 per persoon, exclusief entree museum (die is gratis voor museumkaarthouders, anders €11,50)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie excursie boek







Ga naar de website van MIJ voor alle informatie

Altijd wat te doen in IJsselstein

kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Lente in IJsselstein
Ook de lente in je bol? Bekijk het overzicht met actieve en smaakvolle uitjes voor het voorjaar.
Lees meer
nl-ijsshkij-03954kajuit.jpg
Tentoonstelling: De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80

Lees meer
header-nb-lente.jpg
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
lr-web-23b1703.jpg
Ontmoet koninklijk IJsselstein
Ontmoet feestend IJsselstein op Koningsdag. Bekijk 8 x tips om te feesten als een echte royal!
Lees meer
vlag-oude-nicolaaskerk-bernard-brosi--1.jpg
Koningsdag
Koningsdag in IJsselstein een groots koninklijk feest vóór IJsselsteiners en dóór IJsselsteiners.
Lees meer
beklimming-basiliek-ria-hooijen-bos-.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel mee door de geschiedenis van IJsselstein en beleef spannende verhalen.
Lees meer
dodenherdenking3.jpg
Dodenherdenking
IJsselstein herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.
Lees meer
windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
IJsselsteinloop
De PodoXpert IJsselsteinloop vindt dit jaar voor de 41e keer plaats.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein