Vrijplaats bij MIJ Atelier Van Lieshout Cage 2017 in Kasteelpark IJselstein
Nieuws

Expositie Atelier Van Lieshout in de Kasteeltoren

Van 8 juni t/m 13 oktober 2019 staat Museum IJsselstein (MIJ) in het teken van vrijplaatsen. Met de expositie ‘Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving’ onderzoekt MIJ vrijplaatsen in hedendaagse kunst en maatschappij. Onderdeel van deze tentoonstelling is een solo-expositie van Atelier Van Lieshout in de zestiende-eeuwse Kasteeltoren van IJsselstein.

Atelier Van Lieshout exposeert in de toren een serie werken die reageren op de noodzaak om voor vrijheid te vechten. Met de nodige kracht wordt hier het juk van gevangenschap en onderdrukking doorbroken. De drang naar vrijheid ligt vaak aan de basis van een vrijplaats. Dit relateert direct aan de geschiedenis en aan de Kasteeltoren van IJsselstein. Vele malen gesneuveld en vele malen weer opgebouwd, vertelt de toren de verhalen van gevangenschap, ontberingen, executies en heldenmoed. 

De installatie Cage (2017) op het Kasteelterrein en de overige werken in de Kasteeltoren, tonen Van Lieshouts reflectie op kunst, de huidige marktwerking en geven commentaar op onze patronen van consumptie. Atelier Van Lieshout wil ‘de disbalans doorbreken, vernietigen en vernieuwen, recyclen en beginnen met dat wat goed is’. Met de nodige kracht, die niet negatief of positief is, wordt er met tradities gebroken en ruim baan gemaakt voor verandering. Er is vaak discussie en controverse rond werken van Van Lieshout in de openbare ruimte. Dit geldt ook voor de installatie Cage op het Kasteelterrein van IJsselstein. Het werk wordt omarmd en verguisd.

Cage bestaat uit drie stalen kooien die met extreem veel kracht door zelfgemaakte machines zijn samengeduwd en uit elkaar getrokken. Daarna zijn ze weer aan elkaar gelast. Hierdoor is Cage een verwrongen gevangenis geworden waaruit het menselijk verlangen naar vrijheid spreekt. Ons verlangen naar vrijheid en de noodzaak te overleven, conflicteren met maatschappelijke conventies en regels. Cage refereert aan de strijd die de mens, het individu en de machine continu met elkaar voeren in een zoektocht naar harmonie tussen structuur, gemeenschap, ethiek, instinct en vrijheid.

Atelier Atelier Van Lieshout is de door beeldhouwer Joep van Lieshout (1963) opgerichte studio. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van kunst, architectuur en design. Vanuit zijn vrijplaats, een enorme loods in het havengebied van Rotterdam, bouwt dit enfant terrible aan het ontrafelen van de geijkte systemen en de toekomst van de mens. Zijn bruuske werk confronteert ons met vrolijke, dan wel naargeestige vooruitzichten.

Lees meer over de expositie 'Vrijplaats bij mij'

Foto boven:
Atelier Van Lieshout, Cage, 2017 in Kasteelpark IJselstein

Foto's onder:
Atelier Van Lieshout, Arschmänner, 2004
Atelier Van Lieshout, Process 50 ton 50 mm, 2016, in Kasteeltoren IJsselstein
Joep van Lieshout met MIJ-directeur Bert Murk, fotografie Mike Bink
Atelier Van Lieshout, Moonsuit, 2010, Kasteeltoren IJsselstein

 

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein