01-1.jpg
Nieuws

Fietsrondje Woerden - Lopikerwaard, ook door IJsselstein

Net ten zuiden van Woerden ligt de Lopikerwaard. Een rustig stukje Groene Hart over knusse weggetjes langs waterlopen en door de dromerige stadjes Montfoort, IJsselstein en Oudewater: boordevol met een rijke geschiedenis.

Zo dicht bij grootstedelijk gebieden, maar zo rustiek is het landschap hier. Fietsen langs een watertje met knotwilgen. Soms een houten bruggetje.

Het culinaire en kunstzinnige dorp Linschoten ligt op een kruispunt van waterwegen. Ontdek in de Ballensnoeperij waarom de inwoners ballensnoepers werden genoemd.

Na de oude draaibrug over de Hollandse IJssel duikt achter de oude stadspoort ineens het hart van Montfoort op. Montfoort noemt zich een Bourgondische stad. De inwoners gaan er prat op dat zij het grootste carnaval vieren in het westen van ons land met uitbundige praalwagens tijdens de optocht.
De route volgt de Hollandse IJssel naar IJsselstein. Langs het kleinste restaurant van Nederland gaat de route de oude stadsingang binnenstad van de stad van Gijsbrecht van Amstel binnen. Het praalgraf van de edelman is in de oude Nicolaaskerk. Opmerkelijk is de vrij jonge toren in de stijl van de Amsterdamse School.

Recht toe recht aan rollen de fietsbanden langs de smalle Benschopper Wetering. Deze wetering is in de 14e eeuw geheel met de hand gegraven voor afwatering. Diverse boerderijen zijn echt plaatjes uit de boeken van Ot en Sien.

Aan het fietspad naar Oudewater valt het voormalige stoomgemaal Het Damhuis onmiddellijk in het oog.
Oudewater zelf staat bekend als het kneuterige stadje van de Heksenwaag en Swiebertje. Aan leuke horeca is hier geen gebrek.

Het riviertje de Lange Linschoten slingert zich het door het groen. De ranke torenspits van de Sint-Bovenaturakerk in Woerden kondigt aan dat het einde van het fietsrondje helaas in zicht is.
Het fietsrondje is 44 kilometer en is uitgezet op de bekende Utrechtse fietsknooppunten.

Bekijk het rondje

 

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein