bas-lieke-1-19-herbert-ziher-.jpg
Nieuws

IJsselstein in de ban van de ooievaars

Wie in deze tijd van het jaar weleens bij de St. Nicolaas Basiliek omhoog heeft gekeken, ziet daar een heus ooievaarsnest. Elk jaar komen Bas en Lieke, zoals ze liefkozend genoemd zijn, terug om voor nageslacht te zorgen. Dit jaar was het niet zo vanzelfsprekend dat het nest beschikbaar zou zijn, want meerdere ooievaars wisten ons stadje te vinden. Volg je @InIJsselstein op social media? Dan zie je dat wij ook in de ban zijn van de ooievaars, want bij elk nieuwgelegd ei delen wij enthousiast het laatste nieuws. En wie weet wordt dat volgend jaar wel een heuse dagtaak nu er nog twee nesten bij zijn gekomen.


Hoe het begon… met Bas en Lieke
Al een paar jaar probeerden twee ooievaars een nest te bouwen, maar ondanks verwoede pogingen om een nest op de schoorsteen van de basiliek te maken, waaiden de takken er steeds weer vanaf. Het probleem was het ontbreken van een nestconstructie als gevolg van de platte ondergrond waarop het nest gemaakt moet worden.
Initiatiefnemer voor het plaatsen van een nest op de basiliek is dierenliefhebster Ria Hooijen-Bos: ‘Ooievaars zijn honkvast én trouw aan elkaar. Ze kiezen zelf hun nestplek en hadden daarvoor dus onze kerk uitgekozen. Ik heb samen met ooievaarsexpert Piet van Andel besproken met het kerkbestuur en het basisnest mocht in 2020 geplaatst worden. Nu is het stel terug en liggen er weer vier eieren in het nest.’

Vorig jaar is er een oproep gedaan om het mannetje en vrouwtje een naam te geven. Uiteindelijk werd gekozen voor Bas & Lieke als verwijzing naar de basiliek.

Kapers op de kerk
Dit jaar krijgt IJsselstein bezoek van nog een Echtpaar Ooievaar. Er wordt gestreden om het nest op de Basiliek, maar Bas gedraagt zich zoals van een kersverse eiervader verwacht wordt. Hij verdedigt zijn thuis en verjaagt de indringers naar een boom naast de Kasteeltoren. Zoals we in de Zenderstreeknieuws hebben kunnen lezen, worden de ooievaars hier op hun wenken bediend en krijgen zij zomaar een nieuw nest aangeboden. Nou ja, zomaar…

Het plaatsen van het nest in een tuin van bewoners aan het Kronenburgplantsoen gaat niet zo heel makkelijk. Een hoogwerker kan er niet komen, maar gelukkig krijgt Ria hulp van een professioneel klimmer en haar leermeester en vriend Piet (van Ooievaarsopvang Herwijnen).

Inmiddels zijn wel meerdere inwoners van ons stadje met ‘ooievaarskoorts’ besmet en dat betekent dat niet veel later zelf een derde nest werd geplaatst op de schoorsteen van Museum IJsselstein. Die ooievaarskoorts gaat trouwens ook buiten de landsgrenzen, want het welzijn van de ooievaars in IJsselstein wordt zelfs gevolgd tot in Australië, Frankwijk en Spanje.

Stichting Ooievaars IJsselstein
Zelf kijkt Ria bijna de hele dag door naar beelden uit het nest via haar tv of tablet. En als ze even niet kijkt, dan fietst ze door het stadje en gaat bij elk nest even kijken. ‘Iedereen let op en neemt contact met me op voor ideeën of locaties voor een nieuw nest. Dat is ook de reden dat we een werkgroep gaan opstarten. Onder supervisie van ooievaarsexpert Piet kunnen we een basisnest maken als dat nodig is of gevraagd wordt.

Meekijken in het nest
Wij volgen de perikelen in het nest op de voet. Dat kun jij ook doen als je vogelliefhebber bent, op de hoogte wilt blijven van wat er in ons stadje gebeurt of gewoon nieuwsgierig bent. Dat kan via Facebook of Instagram, maar je kunt ook een kijkje nemen in het nest via de webcam van die livestreamt op YouTube. Wil je bijdragen aan het ooievaarsgeluk in IJsselstein? Dat kan door te doneren op rekening NL91ABNA0423924133 t.n.v. MEJ Bos t.b.v. Ooievaars IJsselstein.

Foto's: Herbert Ziher, Ronald Molegraaf

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein