zomer-in-vestingstad-ijsselstein-avl-.jpg
Nieuws

IJsselstein in top 50

De ANWB verkiezing rond de Allermooiste vestingstad van Nederland is beslecht: Gorinchem mag zich de allermooiste vestingstad van Nederland noemen! 

De jury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”, aldus de jury. Op donderdag 19 augustus zet ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje.

De Top 50

Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes. De stemmers konden kiezen uit een van de 40 voorgeselecteerde vestingsteden óf zelf een stadje aandragen dat niet op de lijst voorkwam. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor.

Dit vonden zij de 50 mooiste vestingsteden (de vetgedrukte plaatsen zijn door de leden toegevoegd):

 • Drenthe: Coevorden.
 • Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten.
 • Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg, Groenlo, Zaltbommel, Zutphen, Hattem, Doesburg, Bredevoort.
 • Limburg: Stevensweert, Sittard, Valkenburg aan de Geul, Gennep.
 • Noord-Brabant: Grave, Heusden, Megen, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem, Klundert.
 • Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp.
 • Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen, Steenwijk.
 • Utrecht: IJsselstein, Oudewater, Wijk-bij-Duurstede, Woerden.
 • Zeeland: Hulst, Aardenburg, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee.
 • Zuid-Holland: Gorinchem, Brielle, Hellevoetsluis, Nieuwpoort, Schoonhoven.
 • Groningen: Bourtange, Delfzijl.

 

Ga de vestingsteden zelf bekijken

Tijd om er zelf op uit te gaan en die fraaie stadjes te ontdekken. Dat kan door het boek te kopen waarin de Top 50 schitterend wordt beschreven, door een wandelroute te lopen of door een hotel-arrangement of een leuke camping te boeken voor een paar dagen weg.

Boek: De Allermooiste vestingsteden van Nederland

Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden, maar de mooiste 50 staan in het nieuwe boek 'De allermooiste vestingsteden van Nederland'. Een boek vol prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes en regionale gerechten. Je kunt het boek vanaf donderdag 19 augustus kopen of bestellen, het kost €18,99 (ledenprijs, € 19,99 voor niet-leden).

Meer informatie over de ANWB-verkiezing

 

Foto: UIT in IJsselstein

 

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein