img-20210506-wa0047.jpg
Nieuws

Nieuwe online wandeltour

‘Jagen’ langs oeververdediging Gekanaliseerde Hollandsche IJssel
Het waterschap heeft een nieuwe audiotour gemaakt waarin je wandelend van alles leert over de  geheimen van de trekvaart en onze zoektocht naar de meest ecologische en duurzame oever. De korte wandeling langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel bij IJsselstein neemt je mee in de geschiedenis en de natuur van dit mooie gebied. Het eeuwenoude jaagpad en restanten van molens geven onderweg hun geheimen prijs. Loop je mee?

Online wandeltour

Wandelen langs het water
Wandelen is populairder dan ooit. Ook in het afgelopen jaar met alle beperkingen was er altijd ruimte om te wandelen. Voor het waterschap is wandelen een mooie manier om inwoners en recreanten iets te vertellen over de omgeving en de wondere wereld van het waterbeheer.

Pilot proefvakken oevers
Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterpeil, de waterkwaliteit én de oevers langs het water. Door stroming en golfslag kunnen oevers afkalven. Het beschermen van oevers kan op verschillende manieren: met houten palen, een damwand, met beplanting of met een combinatie daarvan. Langs het water in IJsselstein heeft het waterschap proefvakken aangelegd. Zes verschillende aannemers hebben hier een oeverbescherming aangelegd die stabiel is, bestaat uit zoveel mogelijk bestaande materialen, een natuurlijke uitstraling heeft en het liefst iets toevoegt aan de omgeving. Langs de wandelroute staan borden met nog meer informatie over proef en oevers.

Naast informatie over de oevers leer je al wandelend ook de geheimen van het jaagpad, de trekvaart en het wortelhuisje kennen en ontdek je de restanten van oude molens. 

Samen met
De wandeling is een samenwerking tussen het waterschap en jachthaven Marnemoende. De eigenaar van de jachthaven, Jan Kromwijk, heeft een passie voor water en cultuurhistorie. Ook is de route een leuke en leerzame activiteit voor de passanten in zijn jachthaven.

Hoe werkt het?
De route begint en eindigt bij het Toeristisch OverstapPunt (TOP) bij jachthaven Marnemoende in IJsselstein. De verhalen uit de tour zijn ook te beluisteren zonder de route te lopen.

Download de gratis izi.TRAVEL app op de telefoon, zoek in de izi.TRAVEL app de naam van de tour en de route verschijnt op het scherm.

Meer informatie
Met de app izi.TRAVEL heeft het waterschap meerdere routes gemaakt waarin u zich te voet of met de fiets kunt onderdompelen in de wondere wereld van het waterbeheer. 

Meer routes van het waterschap

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein