img-1320.jpeg
Nieuws

Nieuw: Dementievriendelijke wandeling

De Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein heeft in samenwerking met de Educatieve Commissie van de Historische Kring een dementievriendelijke wandeling ontwikkeld. Op 8 juli heeft burgemeester Patrick van Domburg de eerste brochure in ontvangst mogen nemen.

Fred Haas, lid van de Werkgroep Dementievriendelijk, maar ook van het Jumelage Comité, werd een aantal jaren geleden geattendeerd op de dementievriendelijke wandeling van Herentals. Hij was meteen enthousiast en deelde het idee met de Werkgroep. Een samenwerking met de Historische Kring IJsselstein lag voor de hand en zo kwam de bal aan het rollen. Tijdens Wereld Alzheimerdag in 2019 hebben de deelnemers van de dagbesteding van Isselwaerde en Mariënstein onder begeleiding proefwandelingen door het stadje gemaakt. Met deze ervaringen zijn de Werkgroep en de HKIJ aan de slag gegaan en nu is er een prachtige brochure met een historische, nostalgische, dementievriendelijke wandeling door oud-IJsselstein.

Burgemeester Patrick van Domburg kreeg de eerste brochure uitgereikt. Hij is zeer te spreken over de inspanningen van de Werkgroep Dementievriendelijk om specifiek voor deze doelgroep activiteiten te ontwikkelen. “Voor mensen die een afslag nemen in het leven waar ze geen invloed op hebben”, zoals Van Domburg het mooi verwoordde. “Een wandeling als deze is uniek en zal zeker in de smaak vallen.”

Fred Haas sprak speciale dank uit voor de samenwerking met de HKIJ, in het bijzonder met Bart Rietveld, en voor de bijdrage die er vanuit het Roest Crollius Fonds is gedoneerd.

Voor iedereen beschikbaar
De dementievriendelijke wandeling is voor iedereen beschikbaar. Medewerkers van onder andere het Sociaal Team en Steunpunt Mantelzorg bieden de wandeling aan bij hun cliënten, de brochure is te verkrijgen bij de Oase en de bibliotheek en ligt natuurlijk ook in de verzorgingshuizen.

Wereld Alzheimerdag
Op 21 september (Wereld Alzheimerdag) is de Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein voornemens om jongeren te laten wandelen met ouderen. Het thema dit jaar is “Jong en Oud” en een wandeling verbindt verschillende generaties. Voor kinderen is ook een leuke actie ontwikkeld: een kleurplaat op briefkaartformaat. Kleur, plak en versier de kaart, lever deze in bij de bibliotheek en de Werkgroep zorgt er voor dat de bewoners van de diverse verzorgingshuizen een mooie kaart krijgen op 21 september.

Foto: Bernard Brosi

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein