melanie-bonajo-touchmetell-still-2019-courtesy-the-artist-and-akinci-1.jpg
Nieuws

Nieuwe tentoonsteling Empathie

Vanaf zaterdag 19 september is Empathie | Geen mens is een eiland te zien. Deze zomer was een intieme foto-expositie in de Kasteeltoren - samengesteld door Koos Breukel - al te bezoeken, net als een aantal kunstwerken op buitenlocaties. De 19e opent de tentoonstelling als geheel, met installaties, films, performances en andere vormen van beeldende kunst, zowel in het museum als op diverse plekken in de stad IJsselstein. 

De kunstenaars – een veelzijdige groep met internationaal gevestigde namen en innovatief jong talent – trekken ieder op hun eigen overtuigende manier de toeschouwer het werk in. Ze roepen kippenvel en vreugde op, verbazing, verdriet en vertedering, wanhoop en trots. De werken zijn zowel herkenbaar als vervreemdend. Ze laten je meevoelen met de ander; een ander die je net nog niet eens kende.  

Speciaal voor deze tentoonstelling is, op diverse locaties, door kunstenaars nieuw werk gerealiseerd. Van Sarah van Sonsbeeck is bijvoorbeeld een nieuwe World Flag te zien, en het gouden vlak Square Ascension. Onder meer kunstenaarscollectief De Onkruidenier realiseert een ruimtelijk project. Tijdens de opening voert Mylan Hoezen zijn nieuwe performance Saga op in het Kasteelpark.  

Over Empathie
We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf’. We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander’ lijkt de basis van ons bestaan.     

Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan.    

Een belangrijke verbindende factor tussen mensen is nieuwsgierigheid. Daar komen ook kunst en empathie samen. Een open en nieuwsgierige houding naar alles wat anders is, zonder oordeel, gaat de vervreemding tussen mensen tegen.   

Kijk. Luister. Want geen mens is een eiland.   

Deelnemende kunstenaars
In Empathie | Geen mens is een eiland zie je werk van:   
Francis Alÿs, Hans Bol, Melanie Bonajo, Koos Breukel, Sander Breure en Witte van Hulzen, Paul Cupido, Charlotte Dumas, Esiri Erheriene-Essi, Jasper Griepink, Mylan Hoezen, Kasper Jacobs en Frank Koolen (online), Cuny Janssen, Hans de Kort, Annaleen Louwes, Suat Öğüt, De Onkruidenier, Niels Post, Bernadet de Prins, Proposition #2: Making a Salad (Caz Egelie, Sandra Heemskerk, Tim Hollander, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming), Fedor van Rossem, Joseph Sassoon Semah, Sarah van Sonsbeeck, Anoek Steketee, Martine Stig en Dustin Thierry  

Opening 
Zaterdag 19 september, 14.00 uur, Kasteelpark IJsselstein 
Performance van Mylan Hoezen, Saga, 15.00 - 18.00 uur 
Aanmelden via www.museumijsselstein.nl  

Museum IJsselstein  
Bezoekadres: Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein    
www.museumijsselstein.nl   
Bekijk online de actuele bezoekersinformatie en reserveer je kaart(en)   
Telefoon 030 - 688 6800    
Openingstijden museum: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur    

FOTO’s  
Francis Alÿs | Cuando la fe mueve montañas (When faith moves mountains), 2002 | Courtesy the artist and Jan Mot, Brussels 
Melanie Bonajo | TouchMETell (still), 2019 | Courtesy the artist and AKINCY 
Paul Cupido | Suave | 2016  
Suat Öğüt | TFTI or TNHOTR | 2012-2018 (foto: Eva Broekema)  

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein