world-flag.png
Nieuws

Onthulling World Flag

Op Open Monumentdendag wordt, op een van de mooiste monumenten van Nederland, de World Flag van beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck gehesen. In haar vlag, die staat voor solidariteit en openheid in een tijd van crisis, vloeien de Nederlandse vlag en de vlag van IJsselstein samen.  

Van Sonsbeeck ontwierp deze vlag speciaal voor de nieuwe tentoonstelling van Museum IJsselstein, Empathie | Geen mens is een eiland. De vlag wordt onthuld op Open Monumentendag, op een monument dat gotiek, renaissance en Amsterdamse School verenigt. Voor het eerst zal er op de Oude St. Nicolaaskerk een andere vlag dan de Nederlandse danwel de IJsselsteinse zal wapperen. Het vlaggengilde heeft voor het project van Van Sonsbeeck een uitzondering gemaakt, omdat haar werk verbinding en ruimdenkendheid stimuleert. De kunstenaar maakte in het kader van de tentoonstelling over empathie ook werk voor de Nicolaasbasiliek, het gouden vlak Square Ascension (2020) en de installatie Anti Drone Tent (2012). 

Cultureel erfgoed brengt historie tot leven, beeldende kunst opent een nieuwe invalshoek binnen het eigen tijdsraam. Beide stellen de kijker in staat zich te verplaatsen in de wereld van een ander. Met het hijsen van Sarah van Sonsbeeck’s vlag komen deze factoren prachtig samen. 

Daar voegen we nog een dimensie aan toe. Eric Voeimans wordt omschreven als ‘tovenaar op de trompet’ en is in zijn muziek even grensverleggend. De waardes uit het werk van Sarah resoneren in zijn stukken. 

De vlag zal worden gepresenteerd op het Kerkplein, waar we – geheel coronaproof – buiten zullen samenkomen. 

Uiteraard volgen we de coronamaatregelen. We blijven buiten, stoelen staan op anderhalve meter onderling. Je bent van harte welkom op het Kerkplein (Kronenburgplantsoen), echter, heb je een lichte verkoudheid of andere klachten die op covid-19 kunnen duiden, blijf dan thuis. Als je komt, kom op tijd: de kans bestaat dat het plein op gegeven moment de maximale capaciteit bereikt heeft. Je krijgt wat te drinken mee en mag vervolgens plaatsnemen.

Programma
Vanaf 13.30
Inloop, ontvangst op het Kerkplein, toegang naast de hoofdingang van de Oude Nicolaaskerk

14.00 Start bijeenkomst
Onthulling en hijsen World Flag Attempt #12 van Sarah Sonsbeeck
Toespraken door betrokkenen
Muziek van Eric Vloeimans

15.00 Afsluiting

Vooraf aanmelden is niet nodig. 

Op zaterdag 19 september wordt de tentoonstelling Empathie | Geen mens is een eiland als geheel geopend. 

Foto's:
De World Flag op de Oude St Nicolaaskerk (proefhangen 4 september jl) 
Sarah van Sonsbeeck, foto door Iris Duvekot 
Eric Vloeimans 

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein