ger18061610141-hdr-stadswaag-maand-van-de-historie-beeldboot-1.jpg
Nieuws

Open Monumentendag in IJsselstein

'Mijn monument is jouw monument' is het thema van de Open Monumentendag van 2021. En omdat onze monumenten ook een beetje van jou zijn, gaan er in het weekend van 11 en 12 september veel deuren voor je open. Wat is er te zien, te doen en te beleven? Over welk monument wil jij graag meer weten?

Openingstijden en andere relevante informatie

 

Sint Nicolaasbasiliek

Stap eens binnen en ontdek de neogotische stijl van de driebeukige hallenkerk. De Sint Nicolaasbasiliek, naar ontwerp van Alfred Tepe behoort tot de gaafste voorbeelden van deze stijl in ons land. Na restauratie verleende de Paus in 1972 het kerkgebouw de hoogste eretitel: ‘Basilica Minor’. Een belangrijk voorwerp van verering en devotie dat in de kerk te vinden is, is het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren.

Wist je dat je de Nicolaasbasiliek ook kunt beklimmen?
Dat kan op de Open Monumentendag op 11 september met gids (kosten 5 euro per persoon, kinderen 2,50 euro voor onderhoud van de kerk); in groepjes van 4 personen. Ook zijn er gratis concerten van Fulco's Regionaal Mannenkoor. 

Oude Nicolaaskerk

Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Oude St. Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad. Deze kerk is met name bekend om haar Pasqualinitoren, het oudste Renaissancebouwwerk van Nederland. De Italiaanse architect Allesandro Pasqualini bouwde deze in 1532 in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond.

Wist je dat er ook binnen in de kerk veel moois te zien is?
Het is bijzonder om hier eens een kijkje te nemen bij de praalgraven van de kasteelheren van IJsselstein en hun echtgenoten. Ook het Jan van Vulpen-orgel is prachtig om te zien en te horen.

Historisch Stadhuis

Het oude stadhuis heeft door de jaren heen heel wat veranderingen doorgemaakt. Niet dankzij verwoestingen, maar vanwege architectonische wensen die steeds weer veranderen. Een andere gevel, een ander bordes en een ander kleurtje, passend bij de opvattingen van die tijd en bij de persoonlijke voorkeur van het stadsbestuur. In 1974 kreeg het gebouw een andere functie, omdat het niet meer voldeed als locatie voor het bestuur.

Wist je dat een mini-rondleiding een hele goede manier is om meer te leren over het stadhuis?
Ook kun je vanaf het stadhuis een korte rondleiding met een gids doen door de stad.

Het Zendstation

Het Zendstation wordt gekenmerkt door een lange geschiedenis in radio en tv. Het iconische Rijksmonument en het omliggende terrein heeft voorlopig een nieuwe bestemming gekregen. Tijdens het Open Monumentendag dient het als locatie voor ‘Kunst in het Zendstation’, een expositie van Kunstcafé IJsselstein met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Een vrije vertaling van ‘Mi casa, Su casa’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan. De kunstenaars gaan bij het ontwerpen van de expositie uit van de mogelijkheden die het iconische Zendstation biedt voor individuele en samenwerkende kunstenaars.

Wist je dat je bij het Zendstation ook welkom bent voor het huren van een werkplek of om een evenement te vieren?
De locatie is veelzijdig en heel geschikt voor bijeenkomsten en evenementen. Het gebouw is kleinschalig en door de ligging net buiten IJsselstein biedt het de mogelijkheid om even los te komen van de buitenwereld en met elkaar te verbinden. Praktisch gezien heeft het ook voordelen, zoals bijvoorbeeld makkelijke parkeergelegenheid.

Heb je een momentje?

IJsselstein biedt genoeg leuks om er een dagje uit van te maken. Naast het bezoeken van de monumenten zijn er ook andere manieren om te kijken naar historie en gebouwen. Pak of huur een fiets voor een fietstour met gids langs de historische highlights of boek een rondvaart. Bezoek het Museum IJsselstein of bekijk de binnen- en buitenexposities over 700 jaar geschiedenis van de stad. Tussendoor kun je gezellig lunchen of iets drinken op een historische locatie in de binnenstad.

Liever een ander moment kiezen?

Open Monumentendag is een uniek moment waarop er extra aandacht is voor de monumenten in onze stad, maar ook op andere dagen kun je vaak terecht bij de kerken en historische gebouwen in IJsselstein. Op onze site vind je altijd de meest actuele informatie.

Wil je zelf op pad?
Maak dan eens een Rondje IJsselstein! Dit zijn stadwandelingen voor jong en oud over allerlei onderwerpen. Zo hebben we o.a. het Rondje Beeldig IJsselstein, langs de beeldende kunst in de binnenstad, een Rondje Speuren voor kinderen, zodat zij spelenderwijs meer leren over de geschiedenis van onze stad en een Rondje Instagrammen langs de Instagrammable hotspots voor het maken van perfecte plaatjes voor jouw Insta-account.

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein