vestingstedenroute-klein.jpg
Nieuws

Vestingstedenroutes voor autoliefhebbers

De Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) heeft twee nieuwe vestingstedenroutes in een prachtig deel van zowel de provincie Utrecht als Zuid-Holland ontwikkeld. Patrick van Domburg, voorzitter van de vereniging: “We zijn super trots. Nederland heeft heel veel toeristische fiets- en wandelroutes die eraan bijdragen dat erfgoed in Nederland zichtbaar is en beleefd wordt. Dat geldt veel minder voor toeristische autoroutes. Dat was één van de aanleidingen voor de (VNV) en de Koninklijke Nederlandsche Automobielclub (KNAC) om Vestingstedenroutes te ontwikkelen”. De routes worden zaterdag 11 juni in de vestingsteden IJsselstein en Brielle gelanceerd. 

Lancering in IJsselstein tijdens Classic Car Event
De route is beschreven als een inspirerende tour door de Nederlandse geschiedenis. De route van de provincie Utrecht neemt de automobilist en zijn passagiers mee in de geschiedenis over het jaar 1672. De route  voor de provincie Zuid-Holland voert  naar het begin van de onafhankelijkheid van Nederland, het begin van de 80-jarige oorlog  in 1572. Zo is te beleven hoe de verschillende vestingsteden met elkaar verbonden zijn en hierbij betrokken zijn geweest.

Elke route is opgedeeld in twee etappes. In de provincie Utrecht is de eerste etappe van IJsselstein naar Woerden en de tweede etappe van Woerden naar Slot Zuylen. De Provincie Utrecht kent ook nog een extra fietsroute. In de provincie Zuid-Holland bestaat de eerste etappe uit de route van Gouda naar Woudrichem en begint de tweede etappe in Dordrecht en eindigt de route in Brielle.

De inleidende verhalen bij de etappes en de beschrijvingen bij de bezienswaardigheden vertellen samen het overkoepelende verhaal van onze mooie erfgoedparels.

Meer informatie Vestingstedenroute Utrecht

De route is beschikbaar via de website www.vestingstedenroute.nl, in de vorm van een autorouteboekje, of de MyRoute App of Google Maps. Op deze website zijn meerdere routes te vinden. Per route is gekozen voor een bijzonder verhaal over de vestingsteden. Inspirerende routes, waarbij de bezienswaardigheden langs de route kort worden beschreven.

De routes zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, de stichting Oude Hollandse Waterlinie, Historisch Museum Den Briel en de deelnemende gemeenten.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Foto: Lenie Tabbernee

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein