11.-oude-nicolaaskerk-john-verbruggen--1.jpg
Nieuws

Wat weet jij eigenlijk van onze monumenten?

Neem even de tijd om wat basisinformatie te lezen over de historische gebouwen van onze stad. Een paar minuten om je warm te maken voor een bezoek aan de Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023. Tijdens deze dag, of eigenlijk het hele weekend, kun je je dan verdiepen in de rijke geschiedenis van onze stad.

Stel je voor, het is zaterdag 9 september en na het ontbijt vertrek je richting de binnenstad van IJsselstein. Vandaag verdiep je je verder in de rijke geschiedenis van onze stad. Dat begint met een wandeling en onderweg bezoek je onderstaande historische locaties. Laat je rondleiden, doe mee aan een activiteit of maak eventueel wat foto’s.

Wist je dat je vandaag de Basiliek kunt beklimmen?
Dat zorgt voor een uniek kijkje boven de gewelven, compleet met verhalen van de gids over deze driebeukige hallenkerk in neogotische stijl (kosten 5 euro per persoon, kinderen 2,50 euro voor onderhoud van de kerk). Ook interessant: de kerk heeft de hoogte eretitel van ‘Basilica Minor’ en is een bedevaartsoort voor Maria-verering.  

Wist je dat er binnen in de Oude Nicolaaskerk veel moois te zien is?
Je ziet er de praalgraven van de kasteelheren van IJsselstein en hun echtgenoten. Maar er is nog meer pracht te bewonderen, zoals het Van Vulpen-orgel, dat ’s zomers veelvuldig klinkt tijdens orgelconcerten. En je wilt ook zeker kijken naar de bouwkundige kunsten van de Italiaanse architect Allessandro Pasqualini. Hij bouwde in 1532 de Pasqualinitoren in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond. Open Monumentendag is een van die unieke dagen waarop je de toren kunt beklimmen.

Wist je dat er veel te vertellen is over het Historisch Stadhuis?
Tijdens een korte rondleiding hoor je over de veranderingen die het stadhuis door de jaren heen heeft doorgemaakt. Het gebouw heeft geleden onder verwoestingen, maar zeker ook onder de architectonische wensen die steeds weer veranderden. Een andere gevel, een ander bordes en een ander kleurtje, passend bij de opvattingen van die tijd en bij de persoonlijke voorkeur van het stadsbestuur.

Wist je dat het Zendstation het decor is voor hedendaagse kunst?
Het Zendstation wordt gekenmerkt door een lange geschiedenis in radio en tv, maar tegenwoordig heeft het een andere bestemming. Tijdens Open Monumentendag is het ook een kunstlocatie, waar je kunt kijken naar de exposities van diverse IJsselsteinse kunstenaars. 

Wist je dat onze molen steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid? 
Tijdens de molenrondleidingen om 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur vertellen de molenaars daar alles over. Ook hopen ze daar op mooi weer, zodat jong en oud kan proeven van de heerlijke pannenkoeken en/of poffertjes die van Monumentendag een nog groter feest maken. 

Wist je het gebouw van de stadswaag door de jaren heen een heleboel functies heeft gehad? 
De Waagmeesters kennen alle ins en outs over deze historische functies, maar ook over het ambacht van wikken en wegen met de prachtige weegschalen die je in werking kunt zien. 

Programma Open Monumentendag

 

Ben je op 9 september niet in de gelegenheid om onze binnenstad te bezoeken? Dan is het goed om te weten dat je wel vaker de mogelijkheid hebt om de monumenten van binnen te bekijken. Dat lees je dan in onze agenda.

Een dagje uit in IJsselstein

Naast de monumenten en een rijke historie is IJsselstein ook de moeite waard om te bezoeken als je een dagje uit wilt. Je combineert historie of kunst in onze stad makkelijk met andere smaakvolle ontdekkingen, bijvoorbeeld bij de lokale horeca.

Of maak er een actief uitje van door de omgeving te verkennen met de fiets of te voet. Wandel een van de Rondjes IJsselstein of volg een fietsroute door het Groene Hart.

Meer actieve uittips

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein