waterlinies-weekendtochten-c-jessica-de-korte2.jpg
Nieuws

Waterlinies Weekendtochten

Verscholen achter hoge bomen en wilde struiken liggen forten van de waterlinie. Ga op ontdekkingsreis door vijf verdedigingslinies en trap door 2000 jaar militaire geschiedenis in de provincie Utrecht tijdens drie weekendtochten van 100 tot 125 km, die je natuurlijk ook doordeweeks mag fietsen. De routes lopen langs fietsknooppunten en zijn daardoor makkelijk te volgen.

WEEKENDTOCHT HOLLANDSE WATERLINIES (102 KM)
Deze weekendtocht begint in vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Er zijn zelfs sporen van de Oude Hollandse Waterlinie. Zo krijg je een goede indruk van de verschillende bouwstijlen door de jaren heen, van een aardwerk tot een torenfort en betonnen verdedigingswerk. De fietstocht gaat door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Muiderberg ligt aan het IJmeer, waar zich vroeger de Zuiderzee bevond.

WEEKENDTOCHT LIMES EN LINIES (125 KM)
De Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies liggen in heel verschillend landschappen. Op deze fietstocht, die je in Amersfoort kunt starten, kom je door bossen, heidevelden en polders. Drie belangrijke rivieren worden aangetikt: de Nederrijn, Lek en Kromme Rijn. In het gebied vind je zowel herinneringen aan de Romeinen als de Nederlanders, voor wie het water een grote rol speelde bij de verdediging. Op de route liggen maar liefst drie musea die verder ingaan op de linies. Dat wordt kiezen! Of een extra dagje voor deze mooie tocht uittrekken.

WEEKENDTOCHT UTRECHTS WERELDERFGOED (124 KM)
Maak je klaar voor een flinke tijdreis bij deze tocht die in Utrecht start. Onder het Domplein duik je in ons Romeinse verleden en kun je resten van een Romeins castellum zien. Daarna fiets je langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in het oosten van Utrecht liggen en de stad beschermden. De Alblasserwaard en Lopikerwaard zijn oude poldergebieden, met veenweiden, oeverwallen, knotwilgen en boerderijen. De route gaat langs charmante dorpen en vestingsteden, zoals Leerdam, Nieuwpoort, Schoonhoven, Oudewater en Woerden.

Boek voor onderweg een fijn hotel, B&B of zet je tentje op bij een fort. Je dompelt je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders zo creatief als in Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand; te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. En zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen, strategisch landschap en bijzondere natuur. Duik in het unieke verhaal van de Romeinse limes, de Oude Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen).

Meer info: www.waterliniesweekendtochten.nl 

Foto: Jessica de Korte

Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein