anne-hamers-wandelen-1-lr.jpg
Recreëren

10x wonderlijk wandelen

Zelf op pad of met een gids
10x wonderlijk wandelen

IJsselstein ligt in een prachtig gebied voor het maken van de mooiste wandeltochten. Tijdens deze routes geniet je van het groene landschap, de wateren in de omgeving of de charmante straatjes van de binnenstad. Ga mee met een stadswandeling met gids en leer meer over de rijke geschiedenis van IJsselstein of maak een ontspannen rondje door het buitengebied.

Wandelen in de stad

1. Stadswandeling met gids
Ga dan mee met een stadswandeling en luister naar de verhalen van de gids. Je kunt gerust meerdere keren meewandelen, want er is zoveel te vertellen dat 1,5 uur eigenlijk niet genoeg is. Je krijgt ter plekke uitleg over de oude vestingstad of over de totstandkoming van het Kloosterplantsoen of het Kasteelpark. Met al die verhalen krijg je de geschiedenis van IJsselstein compleet. 

Beklimmingen Pasqualini-toren met rondleiding
Op 27 juli en 3 augustus kun je onder leiding van een gids de toren van de Oude Nicolaaskerk beklimmen. Deze beklimming is inclusief een rondleiding door de kerk met gids. De Pasqualini-toren komt in elk architectuurboek voor, want het is een prachtig staaltje renaissancebouwkunst. Extra bijzonder is de spits die later werd geplaatst en ontworpen is door de bouwmeester van de Amsterdamse School Michel de Klerk. Tijdens de beklimming hoor je het verhaal van één van de meest bijzondere kerktorens van Nederland en geniet je ook van prachtig uitzicht over IJsselstein. Ook in de kerk zelf is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg.

Bomenwandeling
IJsselstein kent vele monumentale bomen en groen van toen. Ontdek bomen in de buurt – en het belang van bomen. Op maandagavond 19 augustus vertelt de stadsgids je er meer over tijdens een mooie wandeling langs en onder bomen.  

Wijkwandeling Nieuwpoort
Op dinsdagavond 20 augustus vindt een wijkwandeling plaats door de oudste naoorlogse wijk van IJsselstein, de Nieuwpoort. Tijdens deze rondleiding kom je meer te weten over het  Kloosterplantsoen, de Paardenlaan, de Lagere Technische School en de naoorlogse woningbouwplannen en wat er tussen 1945 en vandaag de dag is gebeurd.

2. Rondje Instagrammen
IJsselstein kent veel bijzondere en fotogenieke plekjes. Tijdens ons 'Rondje Instagrammen'  kom je ze allemaal tegen. Onderweg vertellen we je meer over deze mooie plaatsen en dagen we je uit om de ultieme foto voor Instagram te maken. Verras jij ons, en jezelf, met de beste of leukste Insta-shot?

Ontdek fotogenieke plekjes

3. Rondje Top 10 must sees 
Tijdens het Rondje Must Sees zie je alle historische plekken die onze stad rijk is en je hoort meteen een aantal belangrijke verhalen uit onze 700 jaar geschiedenis.

Ontdek de must sees

4. Rondje Historisch IJsselstein
Deze audiotour leidt je langs mooie en bijzondere pareltjes in de historische binnenstad en vertelt je onderweg de verhalen over IJsselstein. 

Rondje Historisch IJsselstein

5. Rondje Beeldig IJsselstein
IJsselstein staat vol mooie beelden. Van middeleeuws tot modern. Wandel met ons mee en ontdek de verhalen bij deze beelden in en om de historische binnenstad. Achter ieder beeld gaat een mooi verhaal schuil. 

Rondje Beeldig IJsselstein

6. Rondje Speuren
Ontdek speurend en spelend de geheimen van IJsselstein. Volg de aanwijzingen in de tour, ga mee op ontdekking en test onderweg je kennis over IJsselstein met de quiz. 

Rondje Speuren in IJsselstein

Gratis op je telefoon
Je doet bovenstaande audiotours door de gratis izi.TRAVEL app te downloaden op je smartphone. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, zoek je de audiotour op en klik je op ‘Start’. Het routekaartje verschijnt op je scherm en je bent klaar om te gaan wandelen. De verhalen spelen automatisch af zodra je in de buurt bent van een bezienswaardigheid.

Wandelen in de omgeving

7. De 8 van Marnemoende (8 km)
Namen zoals Knollemanshoek, Achthoven en Marnemoende verklappen al dat dit een levendige en afwisselende route is door boerenland en langs de rivier de Hollandse IJssel.

Ontdek deze levendige route

8. Tussen Kromme IJssel en Lek (11 km)
Vanuit IJsselstein, het bedevaartsoord voor verering van het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren, wandel je via het prachtige landelijke gebied, naar het Klaphek en de Lek en weer terug naar IJsselstein.

Ontdek het land rondom IJsselstein

9. Torenroute (16 km)
Een pittige maar zeer afwisselende wandeling die start bij Marnemoende. Onderweg kom je door het Kasteelkwartier van IJsselstein, 't Blokland met haar eendenkooien en Knollemanshoek met haar rivierenlandschap.

Ontdek, pittig en afwisselend

10. Hollandse IJsselpad (37 km)
Het Hollandse IJsselpad is een meerdaagse wandeltocht dwars door het Groene Hart. De route loopt van Het Klaphek in IJsselstein, daar waar de Hollandse IJssel begint, tot aan Gouda. Ook te wandelen in etappes. Of maak een van de 21 wandelommetjes die het verhaal van de Hollandse IJssel vertellen.

Ontdek de Hollandse IJssel

Meer wandelroutes 

 

Wil je vaker wandelen of eens een meerdaagse route doen? 

Er zijn nog meer leuke wandelroutes rondom IJsselstein.

 

Zin in meer zomeren in IJsselstein? 

Bekijk alle tips

 

 

Foto: Anne Hamers Fotografie, Mirjam Boumans.

Altijd wat te doen in IJsselstein

cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
affiche-verbonden-stad.jpg
Tentoonstelling: Verbonden Stad
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.
Lees meer
panoven-23-15-1.jpg
De Kunstgarage
Laatste expositie van Marieke Gaymans in de Kunstgarage.
Lees meer
fulco-s-friday-1.jpg
Fulco's Friday
Een muzikaal feestje in het Fulcotheater, speciaal voor jongeren.
Lees meer
oude-nicolaaskerk-john-verbruggen-low-res-1.jpg
Open Monumentendag
Ontmoet historisch IJsselstein tijdens de landelijke Open Monumentendag(en).
Lees meer
bericht1-wijnfestival-lr.jpg
IJsselsteinse Wijnfestival
Kom een heerlijke dag beleven vol wijn, muziek en culinaire verrassingen bij Marnemoende.
Lees meer
scab-50-1--1.jpg
Special Cars & Bikes
Kom en bewonder de meest exclusieve supercars, aangepaste voertuigen en zeldzame klassiekers.
Lees meer
Art&Wine
Tijdens Art & Wine geven exposerende kunstenaars tekst en uitleg bij tentoongestelde kunstwerken.
Lees meer
rotorbootrace-2017-ijsselstein-48-eike-michler.jpg
Badeendjes Race
Doe mee aan de Grote Badeendjes Race! Een leuk evenement voor het hele gezin!
Lees meer
dvdt3.jpg
Dag van de Techniek
Doe-dag vol technische uitdagingen voor jou en je familie in het Cals College.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein