whatsapp-image-2021-10-27-at-13.42.31-1.jpeg
Evenementen
Recreëren
Kunst en Cultuur

Sinterklaas in IJsselstein

Sinterklaas in IJsselstein

Eerste pietjes in IJsselstein

De eerste verken-Pieten zijn al vooruitgestuurd door Sinterklaas en komen IJsselstein vast verkennen. Je ziet ze op zaterdag 12 november al in de binnenstad. Wat gaan ze aan Sinterklaas vertellen? Hebben ze al snoepgoed mee? En heb jij je verlanglijstje al klaar? Een week later komt ook de Sint aan in onze stad en kunnen we weer volop Sinterklaasliedjes zingen en smikkelen van de pepernoten. Kom je de eerste Pietjes vast een 'high five' geven? 

Sinterklaasintocht

Op zaterdag 19 november verwachten we Sinterklaas en Pieten met de boot (vanuit richting Montfoort) bij het Hazenveld en voor een route door de binnenstad, waar hij bij het Historisch Stadhuis volgens traditie de sleutel van de stad in ontvangst zal nemen. Vervolgens zal hij een tour langs de verschillende winkelcentra maken. Daarna moet hij natuurlijk snel gaan slapen, want hij heeft veel te doen de komende weken. De Sint overnacht bij Hotel Epping, waar we hem samen weltrusten kunnen zeggen. 

Bekijk programma

De werkkamer van Sint

Natuurlijk is de Sint gewend aan een statige werkkamer in zijn eigen kasteel. We willen graag dat hij zich in IJsselstein ook thuis voelt. Daarom is er met hulp van Museum IJsselstein een werkkamer ingericht in de Kasteeltoren, zodat hij ook hier van alle gemakken voorzien is. Kinderen kunnen een bezoek brengen aan de werkkamer en een glimp van hem opvangen… als hij tenminste niet te druk is of met zijn paard over de daken zwerft. De werkkamer is vanaf 19 november te bezoeken tijdens openingstijden van de Kasteeltoren

Schoen zetten bij de Kasteeltoren

Haal vanaf 19 november bij een van de winkels in de binnenstad of Museum IJsselstein een doe- en knutselplaat. Je krijgt dan de leukste (kado)tips en je kunt een eigen schoentje knutselen en versieren. Dat kan thuis of bij Museum IJsselstein. Breng het schoentje bij de werkkamer van de Sint en hij zorgt ervoor dat je hem gevuld weer kunt ophalen op zaterdag 3 of zondag 4 december.  

Pietendag

Piet word je niet zomaar. Daar heb je heel wat vaardigheden, en zeker ook lenigheid, voor nodig. Wil jij eens zien of je dat zou kunnen? Of wil je graag Piet worden? Doe dan mee met de pietenkunstjes op zaterdag 26 november van Circus Tadaa en show jouw talent aan Sint. Het programma start om 12.00 uur met Sinterklaas wakker maken bij zijn werkkamer in de Kasteeltoren. Bekijk het programma.

Sinterklaasvoorstelling

Een bruiloft voor Sinterklaas: Robin de bakker en Lena de hockeytrainer zijn verliefd en willen heel graag een bruiloft voor sinterklaas. Maar dat gaat zomaar niet. Er moet veel te veel geregeld worden en er is te weinig tijd. De Pieten helpen met het organiseren, maar moeten ook werken aan hun conditie. Speeldata: 20, 26 en 27 november, 3 en 4 december in Theater Pantalone.

Fien en Teun: Het Sinterklaasfeest
Fien en Teun, het liefste boertje en boerinnetje, vieren samen met jou het leukste feest van het jaar tijdens de voorstelling Fien & Teun – Het Sinterklaasfeest. Dit is een voorstelling voor kinderen vanaf 2 jaar. Speeldatum: 2 december in het Fulcotheater.

Hakim: Stage bij de Sint
Hakim gaat op stage bij Sinterklaas om goocheltrucjes te leren bij de goochelpiet. Maar eerst moet hij laten zien wat hij kan. Dan krijgt hij een diploma van de Sint persoonlijk. Als hij het goed doet natuurlijk. Speeldatum: 4 december in het Fulcotheater.

De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis
Net als vorig jaar zit De Grote Sinterklaasfilm voor de hele familie ook dit jaar boordevol met grappige momenten en nieuwe, vrolijke liedjes. Hugo Hogepief krijgt de belangrijke taak om op de sleutelring van Sinterklaas te passen. Deze ring geeft toegang tot de kluis waarin alle cadeautjes voor pakjesavond liggen. Maar wanneer hij ongelukkig ten val komt, weet Hugo niet meer wie of waar hij is. Op diverse data te zien in het Fulcotheater.

Voorleesuurtje met BIP
Op woensdagmiddag 30 november vanaf 15.15 uur is er een gezellig uurtje voor kinderen van 4-6 jaar met voorlezen, knutselen en een taalspelletje in de Bibliotheek. Het voorleesboek is 'Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas'. Zijn paard is gevallen en nu vraagt Sint of Knol wil helpen met het rondbrengen van de cadeaus. Maar Knol is nog nooit op het dak geweest! Dus moet er eerst flink worden geoefend op de boerderij. Vierkant prentenboek met vrolijke, sfeervolle kleurenillustraties en tekst op rijm. Kijk hier voor meer informatie. 

Orgelconcert Sinterklaas

Op zondagmiddag 4 december is er voor jong en oud een orgelconcert met Sinterklaas in de St. Nicolaasbasiliek. Start 16.00 uur en de toegang is gratis.
 

Pietendisco

Bij Monkey Town kun je spelen en dansen met de Pieten tijdens de Pietendisco op vrijdag 25 november van 17.00 tot 20.00 uur. 
 

Suikergoed en marsepein

Bij de Sinterklaastijd hoort ook snoepgoed, chocolade en pepernoten. Van al dat lekkers hebben we in ons stadje genoeg. Haal jouw suikergoed voor het gezellige avondje in huis en geniet van alles wat er hoort bij kadootjes en pepernootjes.
 

Shoppen voor Sint

Ook dit jaar heeft de zak van Sint weer wat inhoud nodig. De verlanglijstjes vertellen je wat de wensen zijn; misschien wel bouwstenen, stiften of een lieve knuffel. De leukste en mooiste kadootjes vind je in IJsselstein. Dat weet de Sint ook al jaren.
 
Foto's: Bernard Brosi en Eric van Gijn

whatsapp-image-2021-11-15-at-10.27.59-1.jpeg

sinterklaas.jpg

 

Altijd wat te doen in IJsselstein

cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
whatsapp-image-20239-12-at-21.28.47-1.jpeg
Bezichtiging Rode Beuk
Bezoek de genomineerde Boom van het Jaar en hoor het verhaal achter de Rode Beuk en de omgeving.
Lees meer
campagnebeeld-do-for-love.jpg
Tentoonstelling: Do for Love
Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering
Lees meer
kunstgarage1-lr.jpg
De Kunstgarage
Open ateliers Marieke Gaymans en Maud Breur, gastexposities en activiteiten.
Lees meer
open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--1.jpg
Erop uit in de herfstvakantie
De hele vakantie heb je genoeg tijd om leuke dingen te doen in IJsselstein.
Lees meer
waagmeester-avl--1.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel je mee door de geschiedenis van IJsselstein?
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de historische binnenstad.
Lees meer
verlichte-stadswandeling-kids-.jpg
Verlichte stadswandeling voor kids
Een ontdekkingstocht voor kinderen langs de verlichte monumenten in de binnenstad.
Lees meer
dsc03923-lr.jpg
Sinterklaasintocht
Sinterklaas en Pieten maken ook dit jaar weer een tour door IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein