10x Must Sees in IJsselstein
Kunst en Cultuur
Rondjes IJsselstein

10x Must Sees in IJsselstein

Dagje IJsselstein
10x Must Sees in IJsselstein

IJsselstein is rijk aan tal van historische plekken, die je gezien moet hebben als je hier eens op bezoek komt en zelfs als je hier woont. Hieronder vind je de tien leukste tips om te doen en beleven deze zomer. Je combineert deze stadswandeling ook makkelijk met een bezoekje aan de unieke winkels en sfeervolle horeca. Zie je in het stadje!   

1. De Basiliek
‘Basilica minor’, dat is de hoogste eretitel van een kerkgebouw buiten Rome en juist die titel heeft ‘onze’ Sint Nicolaasbasiliek gekregen. De basiliek is een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl, zoals dat zo mooi heet. Het is een ontwerp van Alfred Tepe, maar in de loop der jaren zijn er wat veranderingen aangebracht, zoals de prachtige geschilderde ramen. In de basiliek staat het Mariabeeldje van ‘Onze lieve Vrouwe van Eiteren’. En haar aanwezigheid maakt van deze basiliek een ware bedevaartsplaats. Het beeldje is jarenlang onderwerp geweest van een bedevaartstocht naar de oorspronkelijke vindplaats in Eiteren.

De basiliek is dagelijks geopend van 9.00 tot 15.30 uur. Op diverse zaterdagmiddagen in de zomer zijn er rondleidingen. 

2. De Kasteeltoren
De naam IJsselstein komt van Kasteel (stein) aan de IJssel. Van dat kasteel zie je hier nog de 16e eeuwse Loyertoren. Het Kasteel IJsselstein was regelmatig toneel van strijd tussen Holland en Utrecht en heeft heel wat klappen doorstaan. De Kasteeltoren dient ook als expositieruimte van Museum IJsselsten.

Deze zomer is de zomerexpositie Verbonden Stad te bewonderen. Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.

3. Oude Nicolaaskerk
De Grote of Oude Nicolaaskerk is een van de mooiste kerken van Nederland, gebouwd aan het begin van de 14e eeuw in opdracht van Gijsbrecht van Amstel. Het bouwwerk is een wonderlijke combinatie van gotiek, Renaissance en Amsterdamse School. Tussen 1532 en 1535 werd de prachtige ‘Pasqualinitoren’ aangebouwd. Deze toren is het oudste en eerste renaissance bouwwerk van boven de Alpen. Binnenin de kerk kun je de geschiedenis in je opnemen. De kerk heeft eeuwen doorstaan en werd zelf bijna verwoest door een grote brand. Ook vind je er een uniek grafmonument van de kasteelheren van IJsselstein en hun echtgenotes.

Tot en met eind september is de kerk elke zaterdag geopend van 14.00 - 16.30 uur. In juli en augustus vinden op zaterdagmiddag orgelconcerten plaats. Deze zomerorgelconcerten beginnen om 15.30 uur.
Op zaterdagmiddag 27 juli en 3 augustus kun je de toren beklimmen met een gids. Ook tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september kun je zonder gids een kijkje nemen in de Pasqualinitoren en genieten van prachtig uitzicht.  

4. Brandspuithuisje
Aan de linkerkant, net buiten de IJsselpoort, staat het voormalige wacht- of tolhuis, met trapgevel en rood pannen zadeldak, gebouwd in 1622. Het staat in IJsselstein bekend als het brandspuithuisje, omdat hier lange tijd een brandspuit was opgeslagen.

Nu vind je er het kleinste restaurant van Nederland, KingsDish, met heerlijke Indische gerechten.

5. Museum IJsselstein
Vroeger was dit een openbare basisschool en dat is aan de buitenkant nog goed te zien. Het mooie pand met zichtbare elementen van de Amsterdamse School staat op een markante plaats aan de stadsgracht. Nu is hier Museum IJsselstein gevestigd. De plaats van het klassikaal onderwijs is verruild voor kunst- en geschiedeniseducatie voor jong en oud. Museum IJsselstein is een modern en vooruitstrevend museum.

Deze zomer zie je in het museum de tentoonstelling Verbonden Stad. Ook zijn er diverse activiteiten voor jong en oud

6. De Waag
Hier werden omstreeks 1345 alle producten van het omliggende boerenland gewogen en daarna doorverkocht voor de handel. Zo kon de baron van IJsselstein accijnzen opstrijken en dat was een belangrijke inkomstenbron voor de baronie. De ‘grote’ balans (uit 1767) kan naar buiten worden uitgeschoven. Aan de muur hangt een ‘kleine’ balans die werd gebruikt om ‘op locatie’ te wegen. Dit gebouw heeft vele functies gehad, zoals school, werkhuis, gasthuis, vergaderruimte, politiebureau, opbouwwerk en de VVV. Nu is de Historische Kring IJsselstein er gehuisvest.

Bij De Waag vertelt een waagmeester elke zaterdagmiddag meer over dit historische monument. 

7. Korenmolen De Windotter
Dit prachtige monument én werktuig is al tientallen jaren volop in bedrijf en een herkenbaar punt in de IJsselsteinse binnenstad. De molen staat op de zuidhoek van de oude vestingmuur en behoort tot een van de grootste korenmolens van Nederland. Sinds dag 1 maalt de molen vijf dagen per week voor consumptie en dat is uniek. Ook interessant om te weten: het molenaarsambacht behoort tot het Immaterieel Erfgoed van Unesco.

In de naastgelegen molenwinkel koop je de heerlijkste pure producten uit de molen. Ook verzorgen molenaars Maarten en zijn zoon William elke woensdag, vrijdag en zaterdag (met uitzondering van periode 29 juli tot 19 augustus) een rondleiding door de molen en vertellen over hun ambacht.

8. Speeltuin Kloosterplantsoen
In de middeleeuwen stond er een cisterciënzer klooster het Kloosterplantsoen. Er was in die tijd veel strijd tussen de Graven van Holland en de Bisschop van Utrecht. IJsselstein lag daar precies tussen. Het klooster werd bezet en de binnenstad werd beschoten. Dat was niet de bedoeling. In 1482 is het klooster afgebroken en in de binnenstad weer opgebouwd: Mariënberg (nu Brasserie de Kloostertuin). Nu vind je op deze plek een unieke speeltuin voor kinderen met en zonder beperking. De contouren van het oude klooster zijn zichtbaar gemaakt met door kinderen bedachte ruïnemuurtjes en bogen. Een vertelmonnik vertelt het verhaal over de middeleeuwen.

De speeltuin is dagelijks open en gratis toegankelijk. Regelmatig worden er leuke activiteiten georganiseerd. 

9. Bibliotheek
In dit bijzonderen en moderne gebouw kun je terecht voor allerlei activiteiten, waar je 'rijker' van thuiskomt. De Bibliotheek is de plek waar je inspiratie kunt opdoen, je even kunt terugtrekken of juist mensen kunt ontmoeten.

In de zomermaanden zijn diverse activiteiten voor jong en oud, zoals een voorleesuurtje, taalinloop, ruilmarkt of een schrijfcafé.

10. Fulcotheater en Theater Pantalone
In het Fulcotheater is altijd wat te doen; toneel, cabaret, theaterconcert, film of lezing. De theatervoorstellingen kun je bekijken in de theaterzaal en films in de bioscoop. Ook is er regelmatig een expositie van IJsselsteinse kunst te bewonderen. Het Theatercafé is hét centrale punt om elkaar te ontmoeten.
Theater Pantalone is een uniek theater in IJsselstein. Het is opgericht en wordt in stand gehouden door een grote schare enthousiaste vrijwilligers. Het theater biedt jaarlijks een gevarieerd programma met toneel- en theatervoorstellingen van Theaterstichting Kwibus, fantastische popconcerten, koorconcerten, exposities en nog veel meer. En iedereen is welkom bij het Regenboogcafé.   

Het theaterprogramma van het Fulcotheater is altijd goedgevuld, net als de bioscoopagenda. Bij Theater Pantalone zie je ook speciale producties en fijne muziek.

Maak een rondje Top 10 Must sees

Bekijk de agenda

 

Zin in meer zomeren in IJsselstein? 

Zin in zomeren

 

 

Foto's: Brandrs, Ronald Molegraaf, Tony Buijse, Marijke van Vliet - van Overbeek, John Verbruggen, Jurgen den Uijl, Bernadet de Prins.

Altijd wat te doen in IJsselstein

cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
affiche-verbonden-stad.jpg
Tentoonstelling: Verbonden Stad
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.
Lees meer
panoven-23-15-1.jpg
De Kunstgarage
Laatste expositie van Marieke Gaymans in de Kunstgarage.
Lees meer
fulco-s-friday-1.jpg
Fulco's Friday
Een muzikaal feestje in het Fulcotheater, speciaal voor jongeren.
Lees meer
oude-nicolaaskerk-john-verbruggen-low-res-1.jpg
Open Monumentendag
Ontmoet historisch IJsselstein tijdens de landelijke Open Monumentendag(en).
Lees meer
bericht1-wijnfestival-lr.jpg
IJsselsteinse Wijnfestival
Kom een heerlijke dag beleven vol wijn, muziek en culinaire verrassingen bij Marnemoende.
Lees meer
scab-50-1--1.jpg
Special Cars & Bikes
Kom en bewonder de meest exclusieve supercars, aangepaste voertuigen en zeldzame klassiekers.
Lees meer
Art&Wine
Tijdens Art & Wine geven exposerende kunstenaars tekst en uitleg bij tentoongestelde kunstwerken.
Lees meer
rotorbootrace-2017-ijsselstein-48-eike-michler.jpg
Badeendjes Race
Doe mee aan de Grote Badeendjes Race! Een leuk evenement voor het hele gezin!
Lees meer
dvdt3.jpg
Dag van de Techniek
Doe-dag vol technische uitdagingen voor jou en je familie in het Cals College.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein