Fietsroute: Utrechts water; vriend of vijand?
De fietsroute voert je langs dijken, kanalen en gemalen in en rond Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten. De route is gemaakt ter gelegenheid van 900 jaar waterbeheer in De Stichtse Rijnlanden. Je krijgt een beeld van waterbeheer van heden, verleden en toekomst. De tocht vertrekt vanaf Het Utrechts Archief, waar van 22 maart tot en met 11 november 2022 de tentoonstelling 'Water! Vriend of vijand?' te bezichtigen is, maar je kunt ook starten op andere plekken langs het traject van zo'n 50 kilometer.
De route laat je veel details zien, zoals oude peilschalen, grenspalen en wachthuizen. Je komt meer te weten over het systeem van inlaten, sluizen, dijken en kanalen. Hoe ging dat vroeger en hoe gebeurt dat nu?
900 jaar waterbeheer
In 2022 viert het waterschap dat negenhonderd jaar geleden de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd. Die afdamming vormt de start van het georganiseerde waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Door de dam kon het Langbroekerweteringgebied worden ontgonnen, werd de Vaartsche Rijn gegraven en kreeg Utrecht stadsrechten.
Fietsroute in app
De fietsroute is ook te volgen via de izi.TRAVEL app op je telefoon.
Foto: Hoogreemraadschap De Stichtse Rijnlanden