Museum IJsselstein
Ontmoeten
Bekijken

Museum IJsselstein

Zie je bij MIJ!
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

'Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving'

8 juni - 13 oktober 2019

Johan Grimonprez , kiss-o-drome, 2016, videostill

Een vrijplaats is historisch gezien een plek waar men vrij was van gerechtelijke vervolging. Ook in de huidige tijd is het begrip relevant. Het is een plaats waar iets mag dat elders niet mag. Een vrijplaats ontstaat bij de gratie van frictie. Het gaat om een minderheid die schuurt tegen het grote geheel.

Het begrip ‘plaats’ is een belangrijk onderdeel van het begrip. Het is een werkelijke plek, een afgebakend gebied. Op deze plaatsen ontstaan creatieve, alternatieve vormen van samenleven. Denk aan culturele plekken als Ruigoord, het ADM-terrein in Amsterdam, AVL Ville in Rotterdam, Christiania (Denemarken) en Damhurst (Italië). Vrijplaatsen situeren zich vaak rondom het gedachtegoed van kunstenaars, zoals bijvoorbeeld de commune Walden die schrijver Frederik van Eeden in 1889 startte.

Ook kan een vrijplaats op een abstracte manier benaderd worden. Als een symbool voor nieuwe ideeën en waar de onderstroom zich afzet tegen de status quo.  

Su Tomesen Vrijplaats

Su Tomesen, Street Vendors, 2017

Een vrijplaats kan een plek van hoop, creativiteit, anarchie en nieuwe energie zijn. Museum IJsselstein heeft zowel in het museum als in de binnenstad ruimtes gecreëerd waar kunstenaars vanuit de energie van de vrijplaats kunnen werken: tegen de stroom in en speels. Zo ontstaan alternatieve visies voor de stad en samenleving, met verrassing en humor. [VIDEO]

Locaties
Dit keer zijn er een aantal bijzondere locaties betrokken bij de tentoonstelling. In de zestiende-eeuwse Kasteeltoren exposeert Atelier Van Lieshout een aantal werken die gaan over onderdrukkende systemen. Dit linkt aan de historie van het kasteel en de gevangeniscel die in de torenkamer gesitueerd is. Ook de Stadhuiszolder en de oude Waag in de binnenstad maken met installaties van Jonas Wijtenburg en Frank Koolen en Kasper Jakobs onderdeel uit van de tentoonstelling. In expositieruimte COAL.2 is een project te zien van Henk Wijnen.Manifestatie

Een belangrijke drijfveer voor het starten van een vrijplaats is de drang naar vrijheid. Mensen voelen de behoefte om zich vrijer te kunnen bewegen en voelen, en verenigen zich. Het begrip ‘vrijplaats’ kan in deze tentoonstelling ook worden opgevat als metafoor voor vrijheid. We zien in de tentoonstelling de onderstroom, de opstandigheid en eigenwijsheid van de mens.

Sinds 2017 organiseert Museum IJsselstein ieder jaar een manifestatie waarbij een maatschappelijk onderwerp op een actieve manier wordt belicht. Tijdens deze periode is het museum meer een werkplaats en ontmoetingsplek dan een museum in traditionele betekenis. Vanaf september gaat een uitgebreid programma van start dat zich richt op vrijplaats en vrijheid. Met o.a. een filmprogramma, dialoogdiners, een schrijversresidentie i.s.m. Mister Motley en verschillende andere activiteiten waarin ontmoeting en beleving de nadruk hebben. Wat is de betekenis van vrijplaats vandaag de dag? Wat houdt vrijheid in?

Deelnemende kunstenaars

Atelier Van Lieshout, Frank Koolen & Kasper Jacobs, Johan Grimonprez, Hito Steyerl, Rob Voerman, Leonard van Munster, David Bernstein, Manon van Hoeckel, Ursula Jernberg, , Merapi Obermayer, Su Tomesen, Rogeria Burgers, Henk Wijnen, sven signe den hartogh, Jonas Wijtenburg en Fedor van Rossem.


Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

MIJ Academie: ‘De Ploeg'

26 september

Drieluik lezingen door kunst- en cultuurwetenschapper Aldwin Kroeze. Wanneer de rookpluimen van de Eerste Wereldoorlog zijn weggetrokken komt het in Groningen tot een ware artistieke explosie. Een groep jonge kunstenaars in Groningen, bekend onder de naam De Ploeg, besluit te breken met de regels van de keurigheid.Wanneer: donderdag 12,19 en 26 september, 19.45 uur 19.30 – 22.30 uur
Wie: volwassenen
Waar: Museum
Kosten: €30,- (incl. thee/koffie) 
Aanmelden:
via aanmelden@museumijsselstein.nl


MIJ Podium: op weg naar vrijheid

29 september

Deze voorstelling gaat over de vrijheid die in ieder mens zit en een levensvoorwaarde is voor iedereen. Soms zijn er omstandigheden die deze innerlijke vrijheid geweld aandoen. Welke weg en zoektocht zijn er dan nodig om weer harmonieuze vrijheid te vinden in jezelf. Met Monir Goran (gitaar en Arabische luit (Ud)) en dichter Baban Kirkuki

Wanneer: 29 september 2019, 14.30 (inloop vanaf 14.00 uur)
Wie: iedereen
Kosten: gratis op vertoon van Museumkaart of geldig toegangskaartje
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl

Presentatie/lezing: Planeet gereserveerd

12 oktober

Kunstenaar Henk Wijnen toont een project dat ‘ReservationService’ heet. Het project uit 1978 was van oorsprong een samenwerkingsverband met de Duitse kunstenaar Jockel Heenes (tot 1983). Wat begon met een spontane graffiti in de metro van Parijs mondde uit in een project dat anno 2019 nog steeds loopt.


Met het project RESERVED#2050 reserveert Wijnen een exoplaneet, waarop leven mogelijk is. Dit doet hij door het te laten vastleggen door een notaris waarmee hij een planeet reserveert voor de kunst. Naast het reserveren van een planeet reserveert Wijnen ook het museum zelf.


Aan de buitenzijde van het gebouw is een stempel te zien. Hiermee verwijst hij op een speelse manier naar het plaatsen van piketpaaltjes om een gebied zoals bij vrijplaatsen het geval is. Werk van Henk Wijnen is te zien in de satellietlocatie COAL.2. aan de Walkade/Walstraat.


Wijnen vertelt alles over de totstandkoming van dit project in een boeiende presentatie op zaterdagmiddag 12 oktober.


Wanneer: 12 oktober 2019, 15:00 uur
Waar: burgerzaal Historisch Stadhuis
Wie: genodigden en belangstellenden (vooraf reserveren, het aantal plaatsen is beperkt)
Kosten: gratis
Aanmelden: aanmelden@museunijsselstein.nl


Schilderkunst ontmoet muziek

13 oktober

Kunstenaar Charles Lagendijk houdt een beknopt verhaal over wetten in de schilderkunst waar zelfs een schilder die abstract werk maakt, zich aan te houden heeft. Charles is naast schilder ook componist en bij het schrijven van muziek zitten ook nogal wat wetmatigheden, die verrassend veel te maken hebben met de wetten uit de schilderkunst.

Wetmatigheden
Een schrijver, beeldhouwer, musicus, acteur, of wie dan ook die zich op het artistieke vlak bezighoudt, is geen kunstenaar als hij/zij die wetten niet naar zijn hand probeert te zetten. Een kunstenaar leert van de grote namen die hem voorgegaan zijn en zal een steentje proberen bij te dragen in het alomvattende verhaal.

Stabulum
Aansluitend zal Charles, samen met Anna Lipkind – Mazor, een gedeelte spelen uit ‘Stabulum’, een compositie van Charles. Charles aan de piano, Anna doet de vioolpartij. Stabulum is eigenlijk een compositie voor toetsinstrumenten, strijkers en blazers, maar kan in verschillende bezettingen uitgevoerd worden en afhankelijk van de uitvoerenden is er zelfs ruimte voor improvisatie. Een en ander houdt in dat het stuk nooit hetzelfde zal klinken.

Spannende ontmoeting
Anna en Charles kennen elkaar nog niet zo heel lang. Anna is samen met haar man, cellist Gavriel Lipkind, vorig jaar op de Walkade komen wonen naast het atelier van Charles. Anna heeft over de hele wereld opgetreden, Charles komt normaal gesproken zijn ‘hol’ niet uit. Kortom, het belooft een spannende ontmoeting te worden……

Wanneer: 13 oktober 2019, 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Wie: iedereen
Kosten: gratis op vertoon van Museumkaart of geldig entreekaartje
Aanmelden: via aanmelden@museumijsselstein.nl

Danscursus: LEEF JE UIT!

29 oktober

Hou je van dans, en ben je ouder dan 55 jaar? Ben je nieuwsgierig naar je eigen creativiteit? Dan wacht er een hele wereld van plezier en gezelligheid op je!


Na een korte opwarming gaan we lekker bewegen, ieder op zijn of haar manier. Je hoeft niet per se danservaring te hebben want iedereen werkt op eigen niveau en eigen tempo. De docente Leah Jacob begeleidt je met gezellige improvisatie opdrachten. Gaandeweg ontdek je je eigen manier van dansen en ontwikkel je stapsgewijs je creativiteit.


Inspiratie haal je uit de verhalende opdrachten, maar ook uit wat er om je heen gebeurt. Laat je mee voeren door een prachtig stuk muziek of kijk naar de kunst die om je heen hangt! De levenservaringen van de cursisten zelf en de fysieke interacties die ontstaan voegen toe om je dansbeleving en plezier te verhogen en je verbeelding tot uiting te brengen.


Wie: 55+
Waar: Museum IJsselstein, Walkade 2-4 in IJsselstein
Wanneer: 12 bijeenkomsten vanaf 29 oktober op dinsdag 11.00 – 12.15
Kosten: 75,- euro Early bird korting vóór 23 september : 70,- euro. Gratis proefles!
Aanmelden: Leah Jacob, 030-6871917 of leahjacob@caiway.net
Ook voor vragen kun je contact opnemen met Leah

Lineke Lever & Friends

01 november

Pianiste Lineke Lever speelt tijdens dit concert samen met sopraan Henriette Feith en klassiek saxofoniste Aubrey Snell. Musici die hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend hebben op alle podia van ons land. Zij geven tijdens deze herfstmaand een recital waarbij de legende van Sleepy Hollow de rode draad vormt. Tijdens het concert is muziek te beluisteren van o.a. Schubert, Schumann, Ravel en Spohr. Scenario: Noortje Braat & Stem: Ivo Opstelten.


Het wordt een recital met daarin bloedstollende, of op zijn minst, onheilspellende muziek. In de novembermaand, als het weer guur is en de dagen korter worden, zijn spannende liederen, unheimische en mysterieuze melodieën buitengewoon op hun plaats. Gedrapeerd rondom de mysterieuze legende van Sleepy Hollow zullen de drie musici dit spannende concert spelen. Meer info:  www.linekelever.nl


Wanneer: 1 november 2019,  20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Waar: Museum IJsselstein
Wie: iedereen
Kosten: 10,- euro p.p.
Aanmelden: via aanmelden@museumijsselstein.nl

MIJ Academie: Rabobank Masterclass, van bakermat tot iPad art

07 november

Van Nachtwacht tot buitenschilders, van baksteengotiek tot 3D-printsculpturen, de beeldende kunst kent een enorme diversiteit. Hoog tijd voor een rode draad om in dat doolhof de weg te vinden. In vier lezingen worden de Klassieke oudheid, Middeleeuwen, Renaissance en Moderne tijd, overzichtelijk naast elkaar gezet.
Door sponsoring van de Vriendenstichting van MIJ en de Rabobank kan deze serie lezingen worden aangeboden voor slechts 30 euro.


Wanneer: 7, 14, 21 en 28 november 2019 (aanvang 19.30 uur)
Wie: volwassenen
Kosten: €30,- (inclusief thee / koffie)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. naam lezing


Lezing: de kerststal in de kunst

12 december

De Kribbe, de os en de ezel; het zijn bekende ingrediënten rond het begrip van de Kerststal. Maar hoe zit het met de twee vroedvrouwen en wat is de rol van Jozef? En waren het echt koningen die op bezoek kwamen of waren ze alleen maar heel erg wijs? Binnen de kunst en de maatschappij zijn er vele tradities ontstaan rond het weergeven van de geboorte van Christus. In de lezing wordt gekeken naar de ontwikkeling hiervan binnen de beeldende kunst. Ook kijken we naar de ontwikkeling in de maatschappij met het onderwerp Kerststal waaronder de Beierse Kerststal, Napolitaanse Kerststal en Siciliaanse Kerststal. Op luchtige wijze wordt er vanaf de bron tot nu gewandeld in 'kersstalland. Van letterlijk flitsbevalling tot Agatha Christie naast uiteraard de ('echte') kribbe de os en de ezel.


Wanneer: 12 december 2019, 19.30 uur
Wie: volwassenen
Kosten: €10,- (inclusief thee / koffie)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. naam lezing


Kerstconcert Trio Levani

21 december

Het begint bijna traditie te worden: het kerstconcert van Trio Levani bij Museum IJsselstein (MIJ)! Sopraan Tamar Niamut, tenor Jeroen de Vaal en pianiste Lineke Lever verzorgen op 21 december weer een sfeervol kerstconcert bij Museum IJsselstein (MIJ).


Tamar Niamut en Jeroen de Vaal zingen bij diverse operahuizen, waaronder De Nationale Opera, Opera Zuid, Holland Opera en De Staatsopera van München. Daarnaast verlenen zij regelmatig hun medewerking aan oratoria. Pianiste Lineke Lever is een veelgevraagd kamermuziekspeelster en liedbegeleidster. Zij geeft concerten door het hele land. Als Trio Levani geven zij regelmatig concerten en werken met diverse koren samen.


Kom genieten van dit kerstconcert met sfeervolle muziek van o.a. Fauré, Dvořák en Smetana. Natuurlijk staan er ook enkele bekende Christmas Carols op het repertoire.


Wanneer: 21 december 2019,  20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Waar: Museum IJsselstein
Wie: iedereen
Kosten: 10,- euro p.p.
Aanmelden: via aanmelden@museumijsselstein.nl


Blij je te ontmoeten in IJsselstein!