Museum IJsselstein
Ontmoeten
Bekijken

Museum IJsselstein

Laat je verrassen bij MIJ
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

VERLICHT MIJ 2018 | NACHTLANDSCHAPPEN

Van 1 december 2018 tot en met 24 februari 2019 is bij Museum IJsselstein (MIJ) de tentoonstelling 'Verlicht MIJ. Nachtlandschappen’ te zien.

De sterrennacht
In 1889 maakt Vincent van Gogh in Arles een van zijn beroemdste schilderijen De Sterrennacht. Het is een sleutelwerk in de kunstgeschiedenis. De nacht, wanneer de orde van de dag verstilt, is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Het mysterieuze moment waarop de dag eindigt en de lucht zich vult met schemering spreekt tot de verbeelding van velen. Het is een tussentijd, een negatieve ruimte tussen de dagen. Zwoel en dromerig, maar ook onheilspellend en dreigend. 

Licht in het donker
We zien bij de gratie van licht. Kleur bestaat uit licht. Waarneming is licht. Maar hoe vang je het licht? En hoe vang je het licht in het donker? Met de komst van het elektrische licht in de negentiende eeuw werd de nacht begaanbaar en minder gehuld in sinistere duisternis. Het nachtleven bloeide op. 

Gerbrandytoren
Ook IJsselstein transformeert in de donkeren wintermaanden tot een herkenbaar nachtlandschap, met de Gerbrandytoren als stralend baken. De ontsteking van de lichtjes in de 372 meter hoge zendmast vormt een feestelijk moment voor de stad. Voor Museum IJsselstein (MIJ) een belangrijke aanleiding een jaarlijks terugkerende tentoonstelling over licht in de moderne en hedendaagse kunst Verlicht MIJ te organiseren.

Kasteeltoren
Ook de Kasteeltoren is onderdeel van de expositie. Kunstenaar Matthijs Munnik tovert de zestiende-eeuwse Kasteeltoren om tot een spectaculair lichtlandschap. Met licht, kleur en laser geeft hij het interieur van de historische toren een compleet andere uitstraling. 

Deelnemende kunstenaars
Lieven Hendriks, Niek Hendrix, Sjoerd Knibbeler, Gabriel Lester, Matthijs Munnik, Astrid Nobel, Misha de Ridder, Anke Roder, Iqra Tanveer, Koen Vermeule en Evi Vingerling.

Laat je inspireren door MIJ


Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

MIJ Podium: Meike Veenhoven presenteert Licht in de Donkerstraat, Utrecht bezongen

19 januari


MIJ Podium: Meike Veenhoven presenteert Licht in de Donkerstraat, Utrecht bezongen                 

Meike Veenhoven brengt een programma met liedjes die zich afspelen op bekende en minder bekende plaatsen in Utrecht. Meike bezingt haar Utrecht, vol van leven, waarin je dagelijks de echo’s terug hoort van verdwenen kloosters, gesloten winkeltjes en gestorven personages. Meike debuteerde met de cd 'Liedjes van Weemoed en Andere Gevoeligheden' in 2008. In 2010 won ze het Utrechts Kleinkunstfestival. In 2012 kwam haar tweede cd 'Alles van waarde' uit en in 2018 verschijnt haar cd 'Licht in de Donkerstraat, Utrecht bezongen'. Kosten:Wanneer:
19 januari 2018, 20.00 uur
Wie: iedereen
Kosten: €5
Aanmelden: via aanmelden@museumijsselstein.nl

Workshop stembevrijding: 'Licht op je schaduw'

27 januari
Workshop stembevrijding: 'Licht op je schaduw'

Stembevrijding is zingen wat er in je leeft. Via je adem, klanken en zang begeleid Jacky Peeters, stembevrijder en stemhealer bij Atelier La Luna, je in het onderzoeken wat er in jou geraakt wordt en daaraan uiting te geven. Ieder mens heeft lichte en donkere kanten en gevoelens, die we doorgaans niet accepteren en liever niet voelen. Stembevrijding is enorm behulpzaam bij het in het licht brengen van deze blokkades en verstopte gevoelens.

Dat klinkt misschien zwaar, dat is het echter niet. Want als je je donkere kanten en gevoelens durft te onderzoeken en toe te laten door er klank aan te geven, ontstaat er juist ruimte, licht en blijdschap. Je energie gaat stromen en je hart gaat open. Tijdens de workshop maken we kennis met stembevrijding. Met eenvoudige meditatieve en lichaamsgerichte oefeningen begeleidt Jacky je naar je zingende stem en dat wat er bij jou aan het licht wil komen.


Wanneer:
27 januari 2019, 14.00 - 17.00 uur
Wie: volwassenen
Kosten:
€10
Aanmelden:
via aanmelden@museumijsselstein.nl


MIJ Podium: Theaterconcert Beth & Flo

02 februari


MIJ Podium: Theaterconcert Beth & Flo

Beth & Flo – pianistes met een ‘vleugeltje’ theater! Twee pianistes die het liefst concerten geven die niet alleen concerten zijn. Dat zijn Claudette Verhulst en Elsbet Remijn, beiden in 2014 afgestudeerd in de master klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Als pianoduo Beth & Flo maken zij een klassiek recital vrolijk en verrassend, en een tikkie theatraal. Braaf op de pianokruk blijven zitten? Echt niet! Verhalen vertellen, flirten met het publiek en ondertussen muziek van Brahms, Saint-Saëns, Rachmaninov en andere componisten laten horen – dat is wat Beth & Flo het liefste doen. Zo treden ze op in theaters en concertzalen, maar net zo lief juist op plekken waar klassieke muziek zelden klinkt! Nieuwsgierig? www.museumijsselstein.nlWanneer:
2 februari 2019, 20.00 uur
Wie:
iedereen
Kosten:
10 euro
Aanmelden:
via aanmelden@museumijsselstein.nl

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!