Museum IJsselstein
Ontmoeten
Bekijken

Museum IJsselstein

Laat je verrassen bij MIJ
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

'Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving'

8 juni - 13 oktober 2019

‘Een sober buitenleven, handenarbeid en studie. Geen geldmakerij meer, de band met het kapitaal zoo klein mogelijk, de eigen voortbrenging zoo groot mogelijk. Ik zal trachten de grond machtig te worden. Vrij, zonder hypotheek of schulden natuurlijk. We beginnen met de eenvoudigste woningen en langsaam aan.” -Frederik van Eeden over zijn vrijplaats Walden

Johan Grimonprez , kiss-o-drome, 2016, videostill

Een vrijplaats is historisch gezien een plek waar men vrij was van gerechtelijke vervolging. Ook in de huidige tijd is het begrip relevant. Het is een plaats waar iets mag dat elders niet mag. Een vrijplaats ontstaat bij de gratie van frictie. Het gaat om een minderheid die schuurt tegen het grote geheel. Het begrip ‘plaats’ is een belangrijk onderdeel van het begrip. Het is een werkelijke plek, een afgebakend gebied. Op deze plaatsen ontstaan creatieve, alternatieve vormen van samenleven. Denk aan culturele plekken als Ruigoord, het ADM-terrein in Amsterdam, AVL Ville in Rotterdam, Christiania (Denemarken) en Damhurst (Italië). Vrijplaatsen situeren zich vaak rondom het gedachtegoed van kunstenaars, zoals bijvoorbeeld de commune Walden die schrijver Frederik van Eeden in 1889 startte. Ook kan een vrijplaats op een abstracte manier benaderd worden. Als een symbool voor nieuwe ideeën en waar de onderstroom zich afzet tegen de status quo.  

Su Tomesen Vrijplaats

Su Tomesen, Street Vendors, 2017

Een vrijplaats kan een plek van hoop, creativiteit, anarchie en nieuwe energie zijn. Museum IJsselstein heeft zowel in het museum als in de binnenstad ruimtes gecreëerd waar kunstenaars vanuit de energie van de vrijplaats kunnen werken: tegen de stroom in en speels. Zo ontstaan alternatieve visies voor de stad en samenleving, met verrassing en humor.

Locaties
Dit keer zijn er een aantal bijzondere locaties betrokken bij de tentoonstelling. In de zestiende-eeuwse Kasteeltoren exposeert Atelier Van Lieshout een aantal werken die gaan over onderdrukkende systemen. Dit linkt aan de historie van het kasteel en de gevangeniscel die in de torenkamer gesitueerd is. Ook de Stadhuiszolder en de oude Waag in de binnenstad maken met installaties van Jonas Wijtenburg en Frank Koolen en Kasper Jakobs onderdeel uit van de tentoonstelling. In expositieruimte COAL.2 is een project te zien van Henk Wijnen.Manifestatie

Een belangrijke drijfveer voor het starten van een vrijplaats is de drang naar vrijheid. Mensen voelen de behoefte om zich vrijer te kunnen bewegen en voelen, en verenigen zich. Het begrip ‘vrijplaats’ kan in deze tentoonstelling ook worden opgevat als metafoor voor vrijheid. We zien in de tentoonstelling de onderstroom, de opstandigheid en eigenwijsheid van de mens.

Sinds 2017 organiseert Museum IJsselstein ieder jaar een manifestatie waarbij een maatschappelijk onderwerp op een actieve manier wordt belicht. Tijdens deze periode is het museum meer een werkplaats en ontmoetingsplek dan een museum in traditionele betekenis. Vanaf september gaat een uitgebreid programma van start dat zich richt op vrijplaats en vrijheid. Met o.a. een filmprogramma, dialoogdiners, een schrijversresidentie i.s.m. Mister Motley en verschillende andere activiteiten waarin ontmoeting en beleving de nadruk hebben. Wat is de betekenis van vrijplaats vandaag de dag? Wat houdt vrijheid in?

Deelnemende kunstenaars

Atelier Van Lieshout, Frank Koolen & Kasper Jacobs, Johan Grimonprez, Hito Steyerl, Rob Voerman, Leonard van Munster, David Bernstein, Manon van Hoeckel, Ursula Jernberg, , Merapi Obermayer, Su Tomesen, Rogeria Burgers, Henk Wijnen, sven signe den hartogh, Jonas Wijtenburg en Fedor van Rossem.


Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Club MIJ Workshop Zero Waste Kunst

22 augustus

#VAKANTIETIP | WORKSHOP ZERO WASTE


*CLUB MIJ* Maak samen met Klimaatneutraal IJsselstein kunst van (plastic) afval. Eerst vertellen we jou hier meer over en daarna gaan we op zoek naar afval in de binnenstad van IJsselstein. Hiervan maken we onze eigen gerecyclede kunst. Je zult verbaasd zijn wat je allemaal van afval kunt maken. Doe mee!


Wanneer: 22 augustus 2019 14.00 – 16.00 uur
Wie: 7 - 12 jaar
Kosten: gratis
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl

MIJ Academie: ‘De Ploeg'

12 september, 19 september, 26 september

Drieluik lezingen door kunst- en cultuurwetenschapper Aldwin Kroeze. Wanneer de rookpluimen van de Eerste Wereldoorlog zijn weggetrokken komt het in Groningen tot een ware artistieke explosie. Een groep jonge kunstenaars in Groningen, bekend onder de naam De Ploeg, besluit te breken met de regels van de keurigheid.Wanneer: donderdag 12,19 en 26 september, 19.45 uur 19.30 – 22.30 uur
Wie: volwassenen
Waar: Museum
Kosten: €30,- (incl. thee/koffie) 
Aanmelden:
via aanmelden@museumijsselstein.nl


Schrijven bij MIJ: ‘Vrijplaats’

21 september

Een vrijplaats is een plek waar eigen regels en wetten gelden. Een plek die door mensen gecreëerd wordt met als doel vrij te zijn. Je bent nergens zo vrij als in je hoofd. Met gedachten en verhalen die daar ontstaan gaan we aan de slag tijdens de workshop Schrijven bij MIJ.


Wanneer: zaterdag 21 september 13.30 – 16.00 uur
Wie: volwassenen
Waar: Museum
Kosten: gratis*
Aanmelden:
via aanmelden@museumijsselstein.nl


*Alle activiteiten zijn gratis (tenzij anders vermeld), wel een geldig entreekaartje nodig. Museumkaart, Goede Vrienden van MIJ en jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!