Museum IJsselstein
Ontmoeten
Bekijken

Museum IJsselstein

Laat je verrassen bij MIJ
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

'Beeld Taal.
Aanstormend talent van Galerie Pouloeuff'

Van 9 maart tot en met 26 mei 2019 is in Museum IJsselstein (MIJ) de tentoonstelling 'Beeld Taal. Aanstormend talent van Galerie Pouloeuff' te zien. De expositie biedt een selectie van werken van jonge kunstenaars van Galerie Pouloeuff uit Naarden. MIJ gaat hiermee voor de vierde maal een samenwerking aan met deze galerie. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 9 maart om 15.00 uur. 

Voor deze expositie is een zevental jonge kunstenaars geselecteerd. Op een speelse manier zoeken zij naar de vorm van hun werk. Vaak speelt taal hierbij een rol. Een titel die een absurde werkelijkheid suggereert, een gebied dat zich afspeelt buiten de randen van het schilderij, of een begrip dat juist een steeds terugkerende begrenzing geeft. Het beeld en de taal vullen elkaar aan en vertellen een verhaal.

MIJ vindt het belangrijk om een diversiteit aan kunstdisciplines te laten zien, van lokaal tot internationaal bekend, van gevestigde namen tot aanstormend talent. Om die reden werkt MIJ voor deze tentoonstelling samen met Galerie Pouloeuff uit Naarden. Galerie Pouloeuff is een platform en broedplaats voor jong artistiek talent dat hun bijzondere aanleg laat zien op een professioneel podium. Galerie Pouloeuff is een initiatief van de Keep an Eye Foundation.

Deelnemende kunstenaars  
Kevin Bauer, Chan Chiao Chun, Sam Hersbach, Nienke Hoed, Annelotte Lammertse, Thomas Sadee, Liselot Veenendaal

Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Filosofeerworkshop 'Kunstprikkels'

14 april

Stel je voor dat jij in een schilderij kan kruipen. Wat zie je? Wat ruik je? Welke geluiden hoor je? Door samen naar kunst te kijken, ontdek je steeds meer. Aansluitend een activiteit. Workshop kan ook op aanvraag gegeven worden. Informeer naar de mogelijkheden en stuur een bericht naar: info@museumijsselstein.nl


Wanneer:
14 april 2019, 14.00 – 15.00 uur
Wie:
8-12 jaar
Kosten:
gratis
Aanmelden:
aanmelden@museumijsselstein.nl

Lezing: van bodem naar bord

17 april

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding Ze deelt haar kennis en ervaring hoe belangrijk en waardevol een rijk bodemleven is voor het gras, de koeien en dus ook voor de melk en het vlees.  Maar dus ook van invloed op onze gezondheid. 


Vanuit Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) leveren we graag een bijdrage aan het delen van kennis en ervaring rondom gezonde voedingsteelt. Kunnen we van een landbouw tegen de natuur naar een landbouw mét de natuur; natuurinclusieve landbouw?  Wat weten we eigenlijk van de grond onder onze voeten? Wat is levend voedsel?  Het bewustzijn is groeiende dat onbespoten en onbewerkte gewassen niet alleen belangrijk is voor het voortbestaan van de bijen die onze planten bestuiven, maar dat ook al het microleven voor onze eigen gezondheid belangrijk is.  Wij reiken informatie en mogelijkheden aan met de intentie te inspireren. Belangrijk is dat ieder zijn eigen keuze maakt wat passend is. 


Spreekster Monique van der Laan is biologisch boerin op boerderij de Beekhoeve in Kamerik waarin  de natuur centraal staat. Zij is dagelijks betrokken bij duurzaam bodembeheer en het maken van boter, kaas en kefir. Zij heeft ervaring in akkerbouw en veeteelt, doet mee in verschillende studiegroepen rondom bodemleven en is actief bezig met natuurinclusieve landbouw. 


De lezing is interactief, er is gelegenheid voor vragen


Wanneer: woensdag 17 april 2019, 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: Museum IJsselstein
Kosten:
toegang is gratis (incl. koffie/thee),een vrijwillige bijdrage is welkom.
Wie: voor ieder die geïnteresseerd is in de landbouw van de toekomst, in gezonde bodem, volwaardige voeding, de invloed op onze gezondheid en de overeenkomst tussen bodemleven en ons lichaam.
Aanmelden:
aanmelden@museumijsselstein.nl  onder vermelding van ‘Bodem naar bord’.

Organisatie en info: Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ)
Spreekster: www.beekhoeve.nl  

Kasteeltoren: theater met Ridder Roderick

31 maart, 28 april, 05 mei, 26 mei

De kasteeltoren uit 1528 is het laatste tastbare deel van het in 1888 afgebroken kasteel. Ridder Roderick brengt de geschiedenis weer tot leven in een spannende theatervoorstelling.

Wanneer: zondag 31 maart, 28 april, 5 mei en 26 mei 2019
Tijdstippen:
13.30, 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur
Wie:
kinderen en volwassenen
Kosten:
gratis*
*Op vertoon van geldig entreekaartje. Museumkaart, Goede Vrienden van MIJ en jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.


Meivakantie: Inloopworkshop Het Schrijflab

01 mei


Wie kent ze nog? Een oude typemachine, de schrijfveer met inkt, de letterstempels, doe mee en kom schrijven bij MIJ! Workshop is toegankelijk voor iedereen die wil (leren) spelen met taal en wil ervaren hoe het was om met oude materialen te schrijven.

Wanneer: 1 mei 2019, 14.00 – 16.00 uur
Wie:
iedereen
Kosten:
gratis*
Aanmelden:
niet nodig, inloop
*Op vertoon van geldig entreekaartje. Museumkaart, Goede Vrienden van MIJ en jongeren t/m 18 jaar gratis toegang.


Blij je te ontmoeten in IJsselstein!