Museum IJsselstein
Kunst en Cultuur

Museum IJsselstein

Zie je bij MIJ!
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

Daarnaast zie je bij MIJ een historische collectie en de Canon van IJsselstein.

MIJ arrangement
Ben je op zoek naar een gezellige activiteit waarbij je met familie, vrienden, collega's of kennissen cultureel de diepte in gaat? Museum IJsselstein biedt je een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling en de historische kasteeltoren. Ga je mee?

Mee met MIJ

Te zien vanaf 8 oktober: 

Vensters

Een tentoonstelling over de hoogstpersoonlijke ervaring van ruimte

Hoe beleef je de wereld, zowel diep van binnen als om je heen? Kunstenaars zijn bij uitstek in staat om een andere blik op onze vertrouwde omgeving en op onszelf te werpen. Een nieuw venster te openen.

In de tentoonstelling Vensters staat de zintuigelijke beleving van ruimte centraal. Ruimte in de breedste zin van het woord: van bekende elementen uit de openbare omgeving, de inrichting binnenshuis, lichaamsstructuur, het interne ‘geheugenpaleis’ tot aan landschapsvormgeving. En niet alleen in visuele zin. Juist ruiken, horen en voelen zijn bepalend voor de ervaring van ruimte.

Bezoekadres: 
Museum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl 
Telefoon 030 - 688 6800

Openingstijden:
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Reserveer je bezoek

Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

MIJ Academie: drieluik Japanse Houtsneden

13 oktober 2022, 03 november 2022, 10 november 2022

Ga voor meer informatie naar de website van MIJ

Hoe maakte Hokusai die golf eigenlijk?


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Vanaf 13 oktober kun je een drieluik volgen over Japanse houtsnijkunst. Kom alles te weten over de makers van deze intrigerende prenten en de grafische techniek!


Japan kent vele culturele uitingen. In de tweede helft van de 19e eeuw kwamen de schoonheid en inspirerende waarde ervan in kunstenaarskringen op een voetstuk te staan. Waar men vooral vol bewondering naar keek waren de houtsneden. De traditie van deze prenten staat centraal in dit drieluik. Dat betekent dat grote namen - onder wie Hokusai - besproken zullen worden, maar ook de techniek zelf en hoe deze in wisselwerking met bijvoorbeeld de antiweeldewetten een heel nieuw gezicht heeft gekregen. Laat je betoveren en inspireren; niemand minder dan Van Gogh ging je voor.


Wanneer: Donderdagen 13 oktober, 3 en 10 november om 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €37,50 per persoon, inclusief koffie/thee (€30 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Japanse Houtsneden

Opening nieuwe tentoonstelling: Vensters

21 oktober 2022

Van 8 oktober 2022 - 29 januari 2023 is de tentoonstelling 'Vensters' te zien. Hierin draait het om de hoogstpersoonlijke ervaring van ruimte. De blik gaat naar buiten, maar ook naar binnen. Hoe richt een blind persoon zijn kamer in? Welke zintuigen gebruik je bij het waarnemen van een ruimte? 


Met kunstwerken en fotografie van Marwan Bassiouni, Robbie Cornelissen, Anna Reerds, Johannes Schwartz en Eva Spierenburg (winnaar koninklijke prijs voor de vrije schilderkunst 2022). 


Op vrijdagmiddag 21 oktober vieren we de opening van de tentoonstelling. Je bent van harte welkom! RSVP met een mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl 


Lees meer over de nieuwe tentoonstelling op de website van MIJ

Groen en Lekker Markt

28 oktober 2022

Naar de website van MIJ


Elke maand op vrijdagmiddag van 14:00 – 16:00 uur organiseren Museum IJsselstein (MIJ) en Eetbaar IJsselstein een Groen & Lekker Markt met een divers aanbod van unieke, natuurlijke producten uit tuinen in IJsselstein, afgestemd op het seizoen.

Eens in de maand een Groen & Lekker Markt op het Museumplein

Een greep uit het wisselende aanbod van de markt: stekjes en zaden van kruiden, fruitstruiken, (eetbare) bloemen en inheemse planten – kruidenthee mixen – cadeau verpakkingen met flowerfetti, tub tea en wenskaarten met zadenzakjes, verse en gedroogde kruiden, bosjes bloemen, bonbons en koekjes met eetbare bloemen, bloemenkruidenboter en kruidenolie & azijn. Daarnaast zijn er elke markt wisselende aanbieders met groene producten, zoals biologisch wasmiddel of jams en chutney’s. Elke markt volgt het aanbod van het seizoen. Kom je ook grasduinen?


Waar: Museum IJsselstein, Museumplein
Voor wie: iedereen
Wanneer: vrijdagmiddag 29 april | 27 mei | 17 juni | 29 juli | 26 augustus | 23 september | 28 oktober 2022 van 14.00 – 16.00 uur


Meer informatie?
Kijk op www.eetbaarijsselstein.nl
Kinderworkshop: Versier je eigen bloempotje

30 oktober 2022

ga naar de website van MIJ en lees meer


Kinderworkshop in de herfstvakantie
Versier je eigen bloempotje

Hou jij ook van knutselen? Soms heb je dan groene vingers, van de verf of van de klei... Maar 'groene vingers hebben' betekent ook: goed kunnen tuinieren, bijvoorbeeld door je eigen komkommer of zonnebloemen te kweken. In deze workshop kun je jouw groene vingers op allebei de manieren gebruiken. En omdat 30 oktober de dag voor Halloween is, mag je er natuurlijk iets griezeligs van maken!


Workshop bloempotjes versieren

Versier je eigen bloempotje met allerlei materialen. Uiteraard krijg je die mee naar huis, inclusief bloemzaadjes van Eetbaar IJsselstein waarmee je je eigen bloemetjes kan zien groeien en bloeien.


Waar: Museum IJsselstein (Walkade 2 - 4)
Voor wie: kinderen van 8 - 12 jaar
Kosten: €5,- inclusief materiaalkosten
Wanneer: zondag 30 oktober, 14.00 – 15.00 uur
Aanmelden: met een e-mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl, o.v.v. bloempotjeMIJ Academie: drieluik Wereldtentoonstellingen

17 november 2022, 24 november 2022, 01 december 2022

Meer informatie vind je op de website van MIJ


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In november staat een drieluik over het fenomeen wereldtentoonstellingen op het programma.


De eerste officiële ging van start in 1851 in Londen, in een paleis van glas. Al snel werd het houden van een wereldtentoonstelling een prestige-moment voor menig land. Enerzijds werd het nieuwste van het nieuwste getoond; van BH en ijshoorntje tot hydraulische lift en opblaasbare huizen. Anderzijds was het ook een graadmeter voor hoe het stond met de beeldende kunst, toegepaste kunst en architectuur. Dikwijls ontstond er ook vanuit de kunsten en de architectuur een bijnaam voor de wereldtentoonstelling. Zo werd die van 1900 de ‘Art Nouveau tentoonstelling’ en die van 1925 de ‘Art Déco tentoonstelling’.


Tegelijkertijd werd juist tijdens de wereldtentoonstellingen de architectuur ingezet als middel om de nationale identiteit tot uitdrukking te brengen. Het was keer op keer een dialoog tussen nationaal erfgoed en nieuwe wegen voor de toekomst. Soms was dit een ware slangenkuil, ook vooraf al. Zo moest Kromhout voor ons land voor de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel maar liefst drie keer terug naar de tekentafel. En waarom wilden zoveel staatshoofden eigenlijk niet bij de opening van de Eiffeltoren zijn met de Wereldtentoonstelling van 1889?


Dit drieluik wandelt langs diverse wereldtentoonstellingen en zet ze in hun context. Zo kunnen we optimaal begrijpen hoe dit fenomeen keer op keer gestalte kreeg van het glazen paleis in Londen tot en met het Hollandse recyclebare paviljoen in 2022 in Dubai.


Wanneer: donderdagen 17 en 24 november en 1 december, 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €37,50 per persoon, inclusief koffie/thee (€30 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Wereldtentoonstellingen

Performances 'samen-zijn'

24 november t/m 26 november

Meer informatie vind je op de website van MIJ


Multimediaal kunstenaar sven signe den hartogh geeft op 24, 25 en 26 november een drietal interactieve performances: samen-zijn. Samen ademen, thee drinken met aandacht en diepe verbinding ervaren staan centraal.


Het idee voor het drieluik samen-zijn ontstond voorafgaand aan de tentoonstelling Verwantschap, vanuit de lockdowns van de twee jaar daarvoor. Afgesloten, geïsoleerd waren we, terwijl de mens in essentie een sociaal wezen is. Nu samenkomen weer kan creëert sven drie performances die stuk voor stuk simpelweg verbinden en de behoefte vervullen om samen mens te zijn.


In elke performance staat een essentieel aspect van het mens-zijn centraal: ademen, drinken en aandacht; in verbinding zijn met elkaar. Oude, oosters-mystieke en inheemse tradities vormen de inspiratie, maar de uitvoering is naar sven’s eigen interpretatie. Drie dagen lang vinden er elke dag meerdere sessies van een performance plaats.


Informatie over de exacte tijden volgt begin oktober. Je kunt wel alvast je interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. samen-zijn 

MIJ Academie workshop: Alida Pott

15 januari 2023

Naar de website van MIJ

Alida Pott | een workshop

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Dit keer bieden we je een dagvullend programma en ga je na een inspirerende lezing zelf aan de slag met aquarelverf en kwasten!


Bij de kopgroep van De Ploeg zit een wel zeer bijzondere kunstenaar. Het is een vrouw die in haar uiterlijk goed weet te verbergen hoe kleurrijk haar inborst en haar werk zijn. Meesterlijk weet ze de Groningse natuur om te zetten in aquarellen en andersoortig werk. Haar relatief kleine oeuvre sprankelt van kleur en vitaliteit. Het is een eer om in haar voetsporen te treden en ons te verdiepen in haar leven en uiteraard haar werkwijze.


Tijdens deze bijeenkomst starten we met een lezing over haar leven en ook de context van De Ploeg (het kunstenaarscollectief dat al eerder in een MIJ Academie-cursus is behandeld). Vervolgens zullen er in de ochtend oefeningen gedaan worden, om in de middag zelf ook te gaan schilderen. Naast begenadigd verteller is Aldwin Kroeze namelijk ook uitvoerend heel bekwaam, met zijn opleidingsachtergrond tot illustrator.


Wanneer: zondag 15 januari, 10.00 - 17.00 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen, maximaal 8 deelnemers
Kosten: €75, inclusief koffie/thee, lunch en materiaalkosten
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Alida PottMIJ Academie: vierluik De Verenigde Kunsten van Amerika

09 maart 2023, 16 maart 2023, 23 maart 2023, 30 maart 2023

Naar de website van MIJ

De Verenigde Kunsten van Amerika
Een vierluik


Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In maart kun je een vierluik over Amerikaanse kunst volgen.


In de jaren dertig en veertig van de 19e eeuw komt iets tot bloei wat de eerste Amerikaanse stroming in de kunst genoemd kan worden. Uiteraard is dit wel vanuit ‘westers’ perspectief. Vanuit die westerse blik zal er ook dit vierluik gekeken worden. Op die eerste Amerikaanse kunststroming volgden er meer en iets meer dan een eeuw later wordt Amerika gezien als het centrum van de westerse kunst. Hoe is deze route gegaan? Hoe was daarbij de wisselwerking met het eigen continent en met de rest van de Wereld? Onderweg diverse haltes met namen als Tiffany en Hopper. In vier etappes verenigen de kunsten van Amerika zich op weg naar de top van de Westerse kunst.Wanneer: vier donderdagen 9, 16, 23 en 30 maart, 19.30 uur


Wie: volwassenen
Kosten: €50, inclusief koffie/thee (€40 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Amerika

MIJ Academie: POEMA - interactie

06 april 2023

Naar de website

POEMA - interactie

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Ditmaal over interactie in de kunst.


Kunst en Interactie kennen een vruchtbare samenwerking. Beide zijn er in vele soorten en maten. In deze lezing worden beide op diverse manieren tegen elkaar uitgespeeld en samengebracht. In de voetsporen van de collegereeks hierover op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht bij Interactive Performance Design wordt in deze lezing via de ‘POEMA’-methode handen en voeten én inzicht gegeven aan dit spannende koppel.


Wanneer: Donderdag 6 april om 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: volwassenen
Kosten: €12,50, inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie POEMA

Altijd wat te doen in IJsselstein

open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
anna-reerds-soelaas-still-wasserette-2019.jpg
Tentoonstelling 'Vensters' bij MIJ
Een tentoonstelling over de ervaring van ruimte.
Lees meer
kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--1.jpg
Erop uit in de herfst(vakantie)
De hele vakantie heb je genoeg tijd om leuke dingen te doen in IJsselstein.
Lees meer
kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--2.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel je mee door de geschiedenis van IJsselstein?
Lees meer
verlichte-molen-low-res-1.jpg
Verlichte stadswandeling
De stadsgids neemt de wandelaars mee op een ontdekkingstocht door de historische binnenstad.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de historische binnenstad.
Lees meer
whatsapp-image-2021-10-27-at-13.42.31-1.jpeg
Sinterklaas in IJsselstein
Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Bekijk hier alle tips en het laatste Sinterklaasnieuws.
Lees meer
nummer-3-fotowedstrijd-ijssel-peter-van-haastrecht-een-andere-kijk-op-de-mast-2.jpg
Rondje Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom van Nederland is vanaf zoveel plekken te zien. Wandel of fiets er eens heen!
Lees meer
Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom
De Gerbrandytoren wordt jaarlijks rond kerst omgetoverd tot De Grootste Kerstboom ter wereld.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein