Museum IJsselstein
Kunst en Cultuur

Museum IJsselstein

Zie je bij MIJ!
Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

Daarnaast zie je bij MIJ een historische collectie en de Canon van IJsselstein.

MIJ arrangement
Ben je op zoek naar een gezellige activiteit waarbij je met familie, vrienden, collega's of kennissen cultureel de diepte in gaat? Museum IJsselstein biedt je een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling en de historische kasteeltoren. Ga je mee?

Mee met MIJ

Te zien van 15 juni t/m 29 september 2024:

Verbonden Stad

In onze zomerexpositie Verbonden Stad staan we stil bij het doorlopend veranderende stadsbeeld. Wat doet dit met de bewoners? Deze tentoonstelling verkent (de samenhang tussen) architectuur, projectontwikkeling, identiteit en thuisgevoel, vergankelijkheid en het gegeven dat een plek nooit ‘af’ is. Je ziet volop fotografie, videowerk en ruimtelijke installaties.

Bezoekadres: 
Museum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
www.museumijsselstein.nl 
Telefoon 030 - 688 6800

Openingstijden:
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Reserveer je bezoek

Dit zijn onze contactgegevens

Openingstijden:
Woensdag: 13.00-17.00
Donderdag: 13.00-17.00
Vrijdag: 13.00-17.00
Zaterdag: 13.00-17.00
Zondag: 13.00-17.00

Kinderworkshop: Maak een kijkdoos met jouw eigen stadsgezicht

31 juli 2024

In tentoonstelling Verbonden Stad gaat het over de gebouwen om je heen. Wat moet er eigenlijk allemaal zijn in een stad, zodat je er fijn kunt wonen? Hoe ziet de stad eruit waar jij graag woont? Maak je eigen stadsgezicht in een kijkdoos! Deze hele zomer kun je bij Museum IJsselstein je eigen kijkdoos maken, daarvoor kun je een heus kijkdoospakket aanschaffen. Er is een mooie lichtbak ontwikkeld, waarop allerlei (IJsselsteinse) huisjes, winkels, kerken en natuurlijk ook de Gerbrandytoren en de molen staan. Die kun je overtrekken, inkleuren en uitknippen, en vervolgens een plek geven in je kijkdoos.
Maar een mooi stadsgezicht creëren, met spannende doorkijkjes, dat is nog niet zo eenvoudig! Daarom organiseren we op woensdagochtend 31 juli een speciale workshop. Begeleiders van Museum IJsselstein gaan met jou aan de slag om jouw ideale stad op miniformaat te maken.
Wanneer: woensdag 31 juli, 10.30 - 12.00 uur
Waar: Museum IJsselstein
Wie: leeftijd van 6 t/m 12 jaar
Kosten: €7,50 (inclusief kijkdoospakket en een glaasje limonade)
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Kijkdoos workshop



Zomervakantie activiteit: Muziek en schilderen voor peuters en kleuters

07 augustus t/m 08 augustus, 21 augustus t/m 22 augustus

Voor de allerkleinsten heeft Museum IJsselstein deze zomervakantie ook iets leuks: peuters en kleuters mogen zelf muziek maken en schilderen. Zelluf doen, dat is toch wat je wil als peuter? Zeker als je grotere kinderen – broers, zussen, het buurmeisje - bezig ziet met al het leuks dat het leven te bieden heeft. Speciaal voor de leeftijdsgroep 3 – 5 jaar organiseert MIJ op een aantal woensdagen en donderdagen in de zomervakantie een activiteit waarin ze zelf muziek mogen maken, om zich daarna als een echte kunstenaar, achter een echte schilderezel, uit te leven met de mooiste kleuren verf. Onder professionele begeleiding gaan de peuters en kleuters lekker aan de slag.

Wanneer: Woensdag 7 augustus, donderdag 8 augustus, woensdag 21 augustus, donderdag 22 augustus, 10.30 - 11.30 uur
Goed om te weten 1: in de week van 21 en 22 augustus vindt ook de IJVO plaats. Daar zijn deze kinderen net te jong voor. Zo hebben ze toch iets leuks te doen!
Goed om te weten 2: trek kleding aan die vies mag worden. We kunnen niet garanderen dat de verf, ondanks het gebruik van schortjes, alleen op het schilderdoek terecht komt. 
Waar: Museum IJsselstein
Wie: kinderen van 3-5 jaar
Kosten: €5 per kind
Aanmelden: met een e-mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl ovv ‘Muziek en schilderen’ en de datum waarop jouw kind deelneemt


MIJ Academie Verbonden Stad

11 augustus 2024

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Meestal op donderdagavond, maar dit keer op zondagochtend! Met deze lezing haakt Aldwin aan bij zomertentoonstelling Verbonden Stad. Er zijn steden in vele soorten en maten. Vanaf het moment dat mensen in steeds grotere groepen bij elkaar gingen wonen, werden er keuzes gemaakt in hoe dat samenleven vorm moest krijgen. Organische groei en gerichte stadsplanning gaan hand-in-hand. In deze lezing worden meerdere steden onder de loep gelegd. We kijken naar hun ontwikkeling en de sporen die daar vandaag de dag nog van zijn terug te zien. Van oudheid tot onze eigen tijd, van Amsterdam tot Brasilia, maar ook New York, Priëne, Napier, Ålesund, Turijn, Le Havre, Ghibellina, Pienza en diverse andere steden. 
Deze zondagochtend deelt Aldwin zijn kunsthistorische blik op stedenbouwkunde en stadsarchitectuur. Ben jij erbij?
Wanneer: Zondag 11 augustus, 10.30 - 12.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: volwassenen
Wat kost het: €12,50 inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Verbonden Stad


Rondleiding met stadswandeling door tentoonstellingsmaker

16 augustus 2024, 15 september 2024, 20 september 2024

Architectuur en stedenbouw, verandering en aanpassing en aanpassing: daarover gaat onze zomertentoonstelling Verbonden Stad. Reden voor tentoonstellingsmaker Yusuf om bezoekers een inhoudelijke rondleiding aan te bieden, inclusief een stadswandeling langs de architecturale hoogstandjes van IJsselstein. In Verbonden Stad draait het om de gebouwde omgeving, en hoe deze doorlopend verandert. Wat doet dat met de bewoners van een stad? Onze tentoonstellingsmaker neemt je mee langs de expositie in het museum en de kasteeltoren. Gaandeweg vertelt hij de achtergrondverhalen bij de kunstwerken en hun connectie met het tentoonstellingsthema.ansluitend maak je met Yusuf - hij heeft een architectuur-achtergrond en geeft ook rondleidingen door Utrecht voor Architectuurcentrum Aorta - een stadswandeling langs de bijzondere, oude en moderne gebouwen die IJsselstein rijk is. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling vindt deze rondleiding met stadswandeling elke derde vrijdag van de maand plaats. En tijdens de Open Monumentendagen is er op zondag ook een rondleiding met stadswandeling gepland.


Wanneer: 19 juli, 16 augustus, 15 september, 20 september, 14.00 - 16.00 uur. Startpunt: Museum IJsselstein. 
Kosten: €12,50 per deelnemer, exclusief entree museum en inclusief koffie of thee
Voor wie: Volwassenen
Aanmelden: met een e-mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl onder vermelding van Rondleiding. Geef in het bericht ook aan om welke datum het gaat en met hoeveel personen je graag deelneemt.




Workshop: Frisse blik met picknick

24 augustus 2024

De tentoonstelling Verbonden Stad gaat over architectuur en je thuisvoelen, over verandering en je aanpassen. In het kader van dit thema nemen Leah Jacob en Susi Rosenfeld je mee: samen een stukje IJsselstein met nieuwe ogen bekijken, en tot slot genieten van een picknick.Hoe maak je je de publieke ruimte eigen? Tijdens deze workshop ga je samen met Susi en Leah een klein stukje van IJsselstein verkennen. Susi is van oorsprong geograaf en beide vrouwen zijn theatermaker.


Met z’n allen maken we een korte wandeling naar een plek in IJsselstein die onze nieuwsgierigheid wekt. Daar nemen we de tijd om de directe omgeving waar te nemen. Wat zien we, wat horen we, wat ruiken we? En welke invloed heeft dat op de manier waarop we ons in de ruimte gedragen en bewegen? Je wordt uitgenodigd om met een frisse blik naar je eigen stad te kijken en ‘een echt moment van geleefde tijd’ te ervaren - zoals de Britse beeldhouwer voor de publieke ruimte Antony Gormley het uitdrukte. We kijken naar onze eigen stad alsof we die voor het eerst zien. Kun je de vormen en de mensen om je heen op een speelse manier waarnemen? Na afloop van de workshop gaan we samen picknicken. Neem je dan ook iets mee om te delen?


Wanneer: Zaterdag 24 augustus, 14.00 - 16.00 uur
Waar: We starten in Museum IJsselstein en maken samen een korte wandeling
Voor wie: volwassenen
Wat kost het: gratis
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Frisse Blik

MIJ Academie: Drieluik Parijs

29 augustus 2024, 05 september 2024, 12 september 2024

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. In het kader van de lopende tentoonstelling Verbonden Stad vertoeven we drie avonden lang in Parijs. De Franse hoofdstad kent een lange geschiedenis. Dat heeft veel befaamde gebouwen, beroemde pleinen en bekende stadsgezichten opgeleverd. Bijna iedereen heeft er zijn eigen herinneringen aan. Maar wist je dat in diezelfde historie ook plekken ontstaan zijn die tot de dag van vandaag in de schaduw zijn gebleven? Dit drieluik wordt een mix van beide. Het ene moment toont de stad haar vertrouwde kant, terwijl ze soms al twee tellen later één van haar diepste geheimen prijsgeeft. Gebouwen - die soms al lang niet meer bestaan -, beeldengroepen en kunstcollecties uit alle tijden; op beide oevers van de Seine liggen ze klaar om (her)ontdekt en omhelst te worden. Heb je ook al zin om weer eens (in gedachten) langs de Seine te struinen? Meld je aan voor dit drieluik MIJ Academie Parijs.
Wanneer: Donderdagen 29 augustus, 5 en 12 september, 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: volwassenen
Wat kost het: €37,50 inclusief koffie/thee (€30 voor vrijwilligers van MIJ).
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Parijs






Fotoworkshop Verbonden Stad

07 september 2024

In de huidige tentoonstelling Verbonden Stad kijken we met een nieuwe blik naar de bebouwing om ons heen. En hoe kun je dat beter doen, dan door de lens van je camera? Al fotograferend kader je de wereld – ook vertrouwde plekken – anders, waardoor je deze misschien ook wel op een andere manier ervaart. In deze fotoworkshop ga je samen met twee ervaren fotografen op pad. In Verbonden Stad gaat het over architectuur en thuisgevoel, verandering en aanpassing. Wat maakt dat jij je ergens thuis voelt, of juist helemaal niet? Welke rol spelen stedenbouwkundige keuzes daarin, en de bouwstijlen om je heen? Is een plek eigenlijk ooit af? De continue verandering die steden doormaken, is fotografisch prachtig vast te leggen. Fotografen Henk Post en Ton Verweij van Fotogein delen tijdens deze workshop hun blik en technische kennis waar het gaat om stadsfotografie.


Het bijzondere aan deze fotoworkshop is dat er oog is voor het functionele gebruik van de gebouwen, in plaats van uitsluitend het esthetische aspect van de architectuur. De workshop begint met een presentatie over fotografie en architectuur. Daarna splitst de groep zich in tweeën en gaan we buiten aan de slag. Vervolgens, na een lekkere, verzorgde lunch, bespreken we gezamenlijk de gemaakte foto's.


EEN PAAR PUNTEN VOORAF: Als deelnemer neem je je eigen camera mee. Dit mag een digitale camera zijn, maar een smartphone is ook prima. Analoge camera’s liever niet omdat we dan de resultaten niet direct kunnen bekijken. Niet heel veel ervaring vereist, enige ervaring met de eigen camera is wel handig. Er is ruimte voor maximaal 16 deelnemers (en de workshop gaat door met minimaal 6 cursisten).
Wanneer: Zaterdag 7 september, 10.00 - 14.00 uurWaar: Museum IJsselstein
Voor wie: Volwassenen, maar geïnteresseerde scholieren zijn natuurlijk ook van harte welkom
Kosten: €25,00 per deelnemer, inclusief drankjes en lunch
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Fotoworkshop
Lees meer!










Open Monumentendag: Kleuren in de Kasteeltoren

14 september 2024

Natuurlijk is de IJsselsteinse kasteeltoren open voor bezoek. Atelier de Teken-Aar heeft mooie kleurplaten gemaakt: een versie voor kinderen, en een versie voor volwassenen. Daarnaast kun je in de kasteeltoren een deel van de tentoonstelling Verbonden Stad bekijken: het fotoproject De Pier Zonder Naam van Jules Pablo Janssen, en de korte film Diyar van Moayad Alhariry. 
Wanneer: zaterdag 14 september, 13.00 - 17.00 uur
Waar: Kasteeltoren IJsselstein
Voor wie: voor jong en oud. Helaas is het wel zo dat de kasteeltoren niet goed toegankelijk is voor mensen die slecht ter been zijn. 
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig, de hele middag vrije inloop







Open Monumentendag: Inloopconcerten Trio Piacere

14 september 2024

Drie IJsselsteinse muziekvriendinnen geven zaterdagmiddag twee keer een inloopconcert in het museum. Zij spelen oude en nieuwe muziek op de blokfluiten: sopraan, alt, tenor, bas en grootbas en cello. Als je dat niet wilt missen, zorg dan dat je om 15.00 uur of om 16.00 uur aanwezig bent! De muziekvriendinnen zijn Annelies Hanemaaijer, Jantine Huizing en Esther Hoeijmakers. Zij oefenen eens per 14 dagen, muziek maken is hun hobby. Zij zijn ambitieus, gaan graag een creatieve uitdaging aan en treden regelmatig op. Muziek uit de middeleeuwen wordt met evenveel enthousiasme gespeeld als muziek uit de 20e eeuw. 
Wanneer: zaterdag 14 september, 15.00 uur en 16.00 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: alle leeftijden
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig, vrije inloop






Open Monumentendag: Rondleiding en stadswandeling door tentoonstellingsmaker Yusuf

15 september 2024

Het thema van open monumentendag 'Onderweg' sluit dit jaar wel heel mooi aan bij de tentoonstelling die momenteel in het museum te zien is: Verbonden Stad. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. En zo is het met steden natuurlijk net zo: geen plek is ooit ‘af’. Reden voor tentoonstellingsmaker Yusuf om een inhoudelijke rondleiding aan te bieden, inclusief een stadswandeling langs de architecturale hoogstandjes van IJsselstein. Allereerst neemt onze tentoonstellingsmaker je mee langs de expositie in het museum en de kasteeltoren. Gaandeweg vertelt hij de achtergrondverhalen bij de kunstwerken en hun connectie met het tentoonstellingsthema.Aansluitend maak je met Yusuf - hij heeft een architectuur-achtergrond en geeft ook rondleidingen door Utrecht voor Architectuurcentrum Aorta - een stadswandeling langs de bijzondere, oude en moderne gebouwen die IJsselstein rijk is. 
Wanneer: zondag 15 september 14.00 - 16.00 uur
Startpunt: Museum IJsselstein





Kosten: €12,50 per deelnemer, exclusief entree museum (gratis tijdens de Open Monumentendagen) en inclusief koffie of thee
Voor wie: Volwassenen
Aanmelden: met een e-mail naar aanmelden@museumijsselstein.nl onder vermelding van Rondleiding. Geef in het bericht ook aan dat je graag op 15 september komt en met hoeveel personen je deelneemt.



Kinderworkshop Spontane Stad - Ontwerp de stad van de toekomst

21 september 2024

In tentoonstelling Verbonden Stad gaat het over de gebouwen om je heen. Sommige gebouwen zijn al heel oud, andere staan er pas een jaar: steden veranderen de hele tijd. Vraag maar eens aan je ouders of opa en oma, wat zij zich nog kunnen herinneren van het IJsselstein van vroeger. Maar laten we nu eens vooruitkijken. Als jij het voor het zeggen had, hoe zou de stad van de toekomst er dan uit zien?


Stel, je komt terecht in het jaar 2100. Welke gebouwen vind je daar? Zijn er gebouwen die nu nog niet bestaan? Welke vormen, kleuren, texturen en materialen gebruiken we voor deze nieuwe gebouwen? En wat gebeurt er in de ruimte tussen de gebouwen in? Samen geven jullie het creatieve antwoord!


De spontane stad begint met een interactief groepsgesprek. Samen bepalen we de start van een toekomstige stad. Je ontwerpt, onder leiding van een echte architect, de gebouwen en denkt na over thema’s zoals: wonen, werken, natuur, cultuur, recreatie en infrastructuur. Zo bouw je samen een fictieve stad van diverse restmaterialen.


Deze workshop wordt gegeven in samenwerking met de architecten van Architectuurlessen.


Details
Wanneer: zaterdag 21 september, 13.00 - 16.00 uur.
Wie: leeftijd van 8 t/m 12 jaar
Kosten: €10,00
Aanmelden: Met een e-mail naar: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. Spontane Stad


Meer informatie over deze workshop lees je hier!




MIJ Academie: Dames van de Duitse Avant-garde

07 november 2024

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Maak tijdens deze lezing kennis met een aantal vrouwelijke Avant-garde kunstenaars. Als je denkt aan Avant-garde kunst, dan komen al gauw namen naar boven als Matisse, Picasso, Mondriaan en Kandinsky. Die laatste kunstenaar verrichtte baanbrekend werk met Der Blaue Reiter. Wat niet veel mensen weten, is dat er bij die Duitse Avant-garde – waaronder in Der Blaue Reiter - een belangrijke rol lag weggelegd voor vrouwelijke kunstenaars. Gabriele Münter, Marianne von Werefkin, Paula Modersohn-Becker en anderen bleven lange tijd in de schaduw van de heren. Hoog tijd voor een kennismaking met deze talenten! 
Wanneer: Donderdag 7 november, 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: volwassenen
Wat kost het: €12,50 inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Avant-garde







MIJ Academie: Carel Willink

28 november 2024

Tijdens de lessen van de MIJ Academie neemt bevlogen verteller en kunsthistoricus Aldwin Kroeze je als cultureel reisleider mee langs de meest uiteenlopende onderwerpen. Verdiep je op 28 november in leven en werk van magisch realist Carel Willink. Sinds een aantal jaren heeft hij een eigen museum in Ruurlo, maar ook eerder was hij een nationale bekendheid, al was het maar door zijn vrouwen. Het leven en werk van Carel Willink staan bol van de eigenzinnige keuzes. Met zijn ‘fantastisch realisme’ vormt hij een eenmansstroming; zijn eigen versie van het magisch realisme. Als kijker word je meegenomen in een wonderwereld, via een verbazingwekkende schildertechniek. Het is een wereld vol verlangens en verwondering, waarin ook Willink’s angsten en verdriet een plek hebben gekregen.
Wanneer: Donderdag 28 november, 19.30 uur
Waar: Museum IJsselstein
Voor wie: volwassenen
Wat kost het: €12,50 inclusief koffie/thee (€10 voor vrijwilligers van MIJ)
Aanmelden: met een mailtje naar aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Carel Willink


Altijd wat te doen in IJsselstein

affiche-verbonden-stad.jpg
Tentoonstelling: Verbonden Stad
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.
Lees meer
voorjaarsavondwandeling-oude-nicolaaskerk-lr-tony-buijse-.jpg
Beklimmingen toren Oude Nicolaaskerk
Laat je rondleiden in de unieke Pasqualini-toren en de kerk.
Lees meer
zomerfestijn1-1.jpg
Zomerfestijn+
Een gevarieerd activiteitenprogramma voor thuisblijvers in IJsselstein in de zomervakantie.
Lees meer
fietsrondleiding-architectuur-in-ijsselstein-foto-willemien-as-lr.jpg
Fietsrondleiding architectuur
Fiets een avond mee met een gids en architect langs moderne gebouwen en hoor de verhalen.
Lees meer
img-3959-lr-1.jpg
Bomenwandeling
“Alleen de bomen dromen, hoog boven ’t verkeer”, … een wandeling langs en onder bomen in IJsselstein
Lees meer
IJVO
IJVO
Een week lang hutten bouwen, verven, toneel, sport & spel, knutselen en nog veel meer.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
mini-huttenbouw-1140p.jpg
Mini-huttenbouw
Kinderen maken met (groot)ouders en vriendjes een huttendorp van karton in de speeltuin.
Lees meer
IJsselstein OUTLET
IJsselstein OUTLET
De binnenstad van IJsselstein wordt omgetoverd tot een Outlet.
Lees meer
Foute Zomerfeest
Foute Zomerfeest
Het gezelligste meezingfeest van de regio!
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein