Ommedracht IJsselstein | Foto Bernard Brosi
Ontmoeten
Bekijken

Ommedracht O.L.V. van Eiteren

23 juni
Ommedracht O.L.V. van Eiteren

Elke vierde zondag van juni vindt in IJsselstein de Ommedracht plaats van O.L.V. van Eiteren. In 2019 is de processie op zondag 23 juni. 

Op deze pagina vind je de informatie voor de editie van 2018. Die passen we uiteraard aan zodra er meer bekend is over de editie van 2019.

Programma 24 juni 2018
11.00 uur: Eucharistieviering
15.00 uur: de Ommedracht van de beeltenis van Onze Lieve Vrouw van Eiteren met om 16.00 uur aansluitend lof. 

Route van de Ommedracht
St. Nicolaasstraat – Benschopperpoort – Overtoom – Achtersloot – Eitersesteeg – Eiteren – Touwlaan – Kasteellaan – Kloosterstraat – Benschopperstraat – St. Nicolaasstraat – St. Nicolaasbasiliek.

Meer informatie

Korte geschiedenis

In het jaar 1310 werd het beeldje van Maria gevonden door slootgravers in het buurtschap Eiteren. Zij gaven het beeldje aan de pastoor van IJsselstein, die het in zijn parochiekerk plaatste. Daar verdween het enkele malen, om steeds op de oorspronkelijke plek teruggevonden te worden. Het was duidelijk: Maria wilde op deze plek vereerd worden.

Dankzij vrome vrouwen uit IJsselstein overleefde het beeldje de Beeldenstorm. Het beeldje kwam in een klooster van de zusters terecht. Op een gegeven moment herstelde een ernstig zieke zuster wonderbaarlijk nadat het Mariabeeldje bij haar was gebracht. Aan haar naam ‘Maria van Eiteren’ voegen de zusters dan ook ‘Hulp in Nood’toe.

In 1936 komt het Mariabeeldje weer ‘thuis’ in de Parochiekerk te IJsselstein. Sindsdien vindt er in IJsselstein elk jaar op de 4de zondag in juni de Ommedracht van O.L.V. van Eiteren plaats. In de Ommedracht, waarin men in historische kledij loopt, wordt de schrijn met het de oorspronkelijke beeldje meegedragen. In de Ommedracht lopen ook veel pelgrims mee. In de jaren ‘70 werd de parochiekerk gerestaureerd en werd deze verheven tot Basiliek. Maria van Eiteren heeft in haar kapel in de Basiliek een mooie plek gevonden.

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!