Oude Nicolaaskerk (foto: John Verbruggen)
Ontmoeten
Bekijken

Oude St. Nicolaaskerk

Oudste renaissance gebouw
Oude St. Nicolaaskerk

Deze laat-gotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Sint Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad.

Kerktoren

In ieder architectuurboek komt de kerktoren voor. De Italiaanse architect Allesandro Pasqualini bouwde deze in 1532 in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond. Deze was in Italië ondersteboven geraakt van al het moois wat hij daar zag.  Dit is het oudste en eerste renaissance bouwwerk van boven de Alpen. De baron maakt gelijk van de nood een deugd door aan de zijkant een kleine extra toren te laten bouwen met eigen opgang. Hier kon men in 5 ‘kerkers’ op water en brood worden gezet. En om dit kracht bij te zetten werd op de hoek van de kerk een stenen schandpaal gemetseld. Heel bijzonder is de spits die in 1924 is geplaatst naar ontwerp van de Amsterdamse School bouwmeester Michel de Klerk. 

Praalgraven en Van Vulpen orgel

Ook binnen in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg en het 23 stemmen tellend orgel, gebouwd door de Utrechter Van Vulpen.

Open voor bezichtiging en zomerorgelconcerten

Van april t/m september is de kerk elke zaterdag geopend van 14.00 - 16.30 uur. 

Van juli t/m september vinden op diverse zaterdagen orgelconcerten plaats. De data voor de zomerorgelconcerten in 2019 zijn nog niet bekend.

Beklimming toren

Op Open Monumentendag kun je de toren van de kerk beklimmen en genieten van uniek uitzicht op de stad en regio. 

Rondleiding

Belangstellenden kunnen op aanvraag met een gids van UIT in IJsselstein de kerk ook op andere dagen bezoeken (niet op zondag). Meer informatie via UIT in IJsselstein I Tourist Info.

Kerkdiensten

Iedere zondag worden twee kerkdiensten gehouden. De morgendienst begint om 10.00 uur en de avonddienst om 18.30 uur.

Dit zijn onze contactgegevens

Kerstmarktconcert

08 december
Leerlingenconcert in de Oude Nicolaaskerk onder leiding van stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier.  Start: 15.00 uur. De toegang is gratis.  

Volkskerstzang

11 december
Dit jaar is de jaarlijkse Volkskerstzang in de Oude Nicolaaskerk. Thema is: O kom, o kom Emanuël. Start: 19.30 uur
Medewerking verlenen Ds. P.v.d. Schans, leerlingen van zangstudio Gera van Heezik- Douw, combinatie van het Rouw en Trouwkoor en Cantate Domino van de Basiliek o.l.v. René Verwer.

Nieuwjaarsconcert

05 januari
Jaarlijks concert in de Oude Nicolaaskerk door Gerrit Christiaan de Gier m.m.v. Rudolf Weges, trompet. Aanvang 20.00 uur.
Blij je te ontmoeten in IJsselstein!