Oude Nicolaaskerk (foto: John Verbruggen)
Ontmoeten
Bekijken

Oude St. Nicolaaskerk

Oudste renaissance gebouw
Oude St. Nicolaaskerk

Deze laat-gotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Sint Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad.

Kerktoren

In ieder architectuurboek komt de kerktoren voor. De Italiaanse architect Allesandro Pasqualini bouwde deze in 1532 in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond. Deze was in Italië ondersteboven geraakt van al het moois wat hij daar zag.  Dit is het oudste en eerste renaissance bouwwerk van boven de Alpen. De baron maakt gelijk van de nood een deugd door aan de zijkant een kleine extra toren te laten bouwen met eigen opgang. Hier kon men in 5 ‘kerkers’ op water en brood worden gezet. En om dit kracht bij te zetten werd op de hoek van de kerk een stenen schandpaal gemetseld. Heel bijzonder is de spits die in 1924 is geplaatst naar ontwerp van de Amsterdamse School bouwmeester Michel de Klerk. 

Praalgraven en Van Vulpen orgel

Ook binnen in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg en het 23 stemmen tellend orgel, gebouwd door de Utrechter Van Vulpen.

 

Open voor bezichtiging en zomerorgelconcerten

Van april t/m september is de kerk elke zaterdag geopend van 14.00 - 16.30 uur. 

In de zomermaanden vinden op zaterdagmiddag orgelconcerten plaats. Deze Zomerorgelconcerten beginnen om 15.00 uur.

De kerk is op Open Monumentendag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. 

Beklimming toren

Op Open Monumentendag, zaterdag 12 september 2020, kun je de toren van de kerk beklimmen en genieten van uniek uitzicht op de stad en regio. 

Rondleiding

Belangstellenden kunnen op aanvraag met een gids van UIT in IJsselstein de kerk ook op andere dagen bezoeken (niet op zondag). Meer informatie via UIT in IJsselstein I Tourist Info.

Kerkdiensten

Iedere zondag worden twee kerkdiensten gehouden. De morgendienst begint om 10.00 uur en de avonddienst om 18.30 uur.

Dit zijn onze contactgegevens

Orgelconcert

23 november

Leerlingen van stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier geven een concert in de Oude Nicolaaskerk. Aanvang 20.00 uur 

Volkskerstzang

17 december

Dit jaar is de jaarlijkse Volkskerstzang in de Oude Nicolaaskerk. Start: 19.30 uur

Het programma volgt.

Nieuwjaarsconcert

04 januari

Jaarlijks concert in de Oude Nicolaaskerk door stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier. Dit keer met de feestelijke medewerking van Eleonore Pameijer (fluit). 

Na afloop van het concert is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in het koor van de kerk. Ook een mooie gelegenheid om elkaar als muziekliefhebbers een muzikaal en gezond 2020 toe te wensen. 


Programma: aanvang 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de kerk open. Het verdere programma volgt z.s.m. Meer informatie : www.vanvulpenorgel-ijsselstein.nl

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!