basiliek-2-beklimming-uitzicht-daphne-hauer--2.jpg
Kunst en Cultuur

Podcast Ontmoet IJsselstein

IJsselstein: rijk aan verhalen
Podcast Ontmoet IJsselstein

Hoe is eigenlijk het idee ontstaan om de Gerbrandytoren om te toveren tot de Grootste Kerstboom ter wereld en waarom bewonderen zoveel mensen de boom? Ken je het verhaal van Fulco de Minstreel? Weet jij waarom Kees de Aap de mascotte is van ons Carnavalsfeest? Wist je dat IJsselstein een heus bedevaartsoord is? Sinds 1310 stapelen de bijzondere verhalen zich hier al op en ze zijn het meer dan waard om van oor tot oor te gaan. Met veel van deze verhalen voelen IJsselsteiners zich verbonden en in sommige spelen zij een belangrijke hoofdrol. In de podcast Ontmoet IJsselstein neemt podcastmaker Bas Heijkamp je mee langs al het bijzonders dat IJsselstein te bieden heeft.

#1 De Grootste Kerstboom
In de eerste aflevering van Ontmoet IJsselstein duiken we in het verhaal van de Grootste Kerstboom ter wereld! In 1992 werden er voor het eerst lampjes gehangen in de Gerbrandytoren en sindsdien is de Grootste Kerstboom onlosmakelijk verbonden met kerst in IJsselstein. Maar hoe is dit idee ontstaan en wat betekent de Grootste Kerstboom voor de inwoners van IJsselstein? We ontdekken het samen in deze aflevering van Ontmoet IJsselstein.

#2 Kees de Aap en Carnaval in Apestad
Weet jij waarom IJsselsteiners Apeluiers worden genoemd? Het verhaal speelt zich af rond het jaar 1300 en werd door minstrelen en dichters ’s avonds of op feesten verteld. In de tweede aflevering van Ontmoet IJsselstein hoor je het echte verhaal van Kees de Aap, de mascotte van de Apeluiers. Carnaval in Apestad is een begrip en IJsselsteiners vertellen vol trots hoe het feest wordt gevierd en wat het voor hen betekent. Natuurlijk komt ook de Grote Optocht aan bod, want die mag je écht niet missen! Luister naar deze aflevering van Ontmoet IJsselstein en beleef alvast wat voorpret voor het Carnavalsfeest. 

#3 IJsselstein en de Oranjes 
Wist je dat Koning Willem-Alexander ook baron van IJsselstein is? In deze aflevering duiken we de geschiedenis in en ontdekken we hoe de band tussen de Oranjes en IJsselstein is ontstaan. Je hoort hoe Willem van Oranje het grootste IJsselsteinse feest allertijden gaf. Tegenwoordig staat IJsselstein nog steeds bekend om een vorstelijk feest voor jong en oud. Elk jaar stroomt de IJsselsteinse binnenstad weer vol met enthousiaste Oranjefans. Wat maakt Koningsdag in IJsselstein zo leuk? En heeft die band met de Oranjes daar nog iets mee te maken? Oranje boven, ontmoet koninklijk IJsselstein!

#4 Fulco de Minstreel 
In IJsselstein zie je zijn naam regelmatig opduiken. Fulco Muziekonderwijs, Fulco’s Regionaal Mannenkoor, Fulco’s Vocaal Festival, Fulco’s Friday en natuurlijk het Fulcotheater, allemaal hebben zij hun naam te danken aan de legendarische minstreel. Maar wie was Fulco en wat heeft hij met IJsselstein te maken? En hoe houdt hij de geschiedenis en cultuur van IJsselstein levendig? In deze aflevering duiken we in de legende van stadsheld Fulco de Minstreel en gaan we op zoek naar de sporen die Fulco in cultureel IJsselstein heeft achtergelaten. 

#CultiTijd, ontdek theater 
In september begint – net als andere jaren – het nieuwe culturele seizoen. Er valt zoveel moois te beleven in IJsselstein op dit gebied. Van theater en toneelverenigingen tot dansscholen, een breed aanbod aan muziek, talloze ateliers, culturele evenementen, een bibliotheek en een museum. Volop variatie; aan iedereen is gedacht! Tijdens CultiTijd kun je de hele maand op veel verschillende plekken en manieren van cultuur proeven. Ook in deze podcast laten we je elke week kennis maken met een stukje van het IJsselsteinse cultuuraanbod. In deze aflevering duiken we het theater in met Theatergroep De Schakel en Theaterstichting Kwibus. 

#CultiTijd, ontdek beeldende kunst!
In deze aflevering gaan we op zoek naar beeldende kunst in IJsselstein en zijn we te gast bij Open atelier Landstad en Marieke Gaymans. 

#CultiTijd, ontdek muziek!
In deze aflevering maken we kennis met harmonieorkest Amicitia en barbershopkoor Dutch Pride. 

#CultiTijd, ontdek dans!
In deze laatste aflevering van de reeks over CultiTijd nemen we een kijkje in dansschool Dansja en maken we kennis met FanWork Musicals.

#5 Mevrouw Klein Sprokkelhorst 
Ben jij wel eens naar de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst geweest? Of naar Aqua Musica? Of naar de Verborgen Tuinen? Al meer dan tien jaar toveren de sprookjesachtige festivals van de Stichting Mevrouw Klein Sprokkelhorst IJsselstein om tot een magische plek vol kunst en cultuur. Op de meest bijzondere plekjes ontdek je de artiesten, verenigingen en gezelschappen van IJsselstein. Dit jaar wordt de omgeving rond de Achtersloot omgetoverd tot de Magische Winterweilanden. In deze aflevering hoor je van artiesten, bezoekers en de organisatie wat de festivals van Klein Sprokkelhorst zo bijzonder maken en ontdek je wie mevrouw Klein Sprokkelhorst is geweest.

 

Luister nu op Spotify

Luister via Apple Podcasts

 

podcast-beeld-1080x1080-px-1.jpg

Altijd wat te doen in IJsselstein

whatsapp-image-2021-10-27-at-13.42.31-1.jpeg
Sinterklaas in IJsselstein
Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Bekijk hier alle tips en het laatste Sinterklaasnieuws.
Lees meer
campagnebeeld-do-for-love.jpg
Tentoonstelling: Do for Love
Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr.jpg
Kerst in IJsselstein
De feestdagen beginnen in IJsselstein als de lichtjes in de Gerbrandytoren gaan branden.
Lees meer
pietendag-low-res.jpg
Pietendag
Ontmoet Sinterklaas en Pieten in de binnenstad en leer ‘pietenkunstjes’ met Circus Tadaa!
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de sfeervolle en historische binnenstad.
Lees meer
open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
afbeelding-van-whatsapp-op-2023-11-15-om-15.28.36-b921686e-1.jpg
Sintpuzzeltocht
Zoek naar de gouden schoentjes en kleur op je allermooist voor Sint!
Lees meer
grootste-kerstboom-foto-harry-veldhuizen-lr-1.jpg
Rondje Grootste Kerstboom
De Grootste Kerstboom van Nederland is vanaf zoveel plekken te zien. Wandel of fiets er eens heen!
Lees meer
kerstmarkt-2018-ijsselstein-highres-8663-tony-buijse-.jpg
Winterfair
Proef de kerstsfeer in onze stad vol kramen, lichtjes, gezelligheid en ontmoetingen.
Lees meer
elevate-09-12-2023.jpg
ELEVATE: house event bij Broere
Stijg op met house tracks en krakers van toen en nu, afgewisseld met echte house classics.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein