Rondvaarten IJsselstein
Recreëren
Kunst en Cultuur

Rondvaarten IJsselstein

Varen met Yselvaert
Rondvaarten IJsselstein

Rondvaart door de stadsgracht

Vaar elke zaterdag en zondag tot en met de herfstvakantie mee met Vrouw Berthe en heer Gijsbrecht langs de highlights van IJsselstein. De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4 tegenover Museum IJsselstein. Je maakt zo een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en de korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken.
 

Lunchvaarten

Lunchvaart naar Marnemoende
Een prachtige vaartocht over de Hollandse IJssel naar restaurant Rivers Marnemoende bij Jachthaven Marnemoende. Daar gebruik je een heerlijke lunch. Na de lunch varen wij weer terug.

Lunchvaart naar De Roode Leeuw
Je vaart naar buurtschap Lopikerkapel over de Hollandse, Kromme en Enge IJssel en geniet van het prachtige landschap. Je luncht in Café de Roode Leeuw te Lopikerkapel. Na deze lunchpauze wordt de terugtocht ingezet. Een gezellig ouderwets dagje uit. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. 

Lunchvaart naar Montfoort
Je vaart over de Hollandse IJssel stroomafwaarts, van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Onderweg vertelt de schipper over IJsselsteinse en Montfoortse geschiedenis en wat er te zien is. Deze eeuwenoude vaarroute heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van IJsselstein. Na een ontspannen vaart wordt een lunch geserveerd in Het Oude Stadhuis. 

Data en tijden

Vertelvaarten

Kindervaart (6-12 jaar) met verteller aan boord
In de schoolvakanties varen wij door de stadsgracht op de woensdagmiddag met een verteller aan boord. Een vaartocht speciaal voor kinderen, altijd onder begeleiding van een volwassene. 

Een nieuwe serie vertelvaarten samen met de Historische Kring
Tijdens deze vaarten wordt speciaal aandacht besteed aan het oude IJsselstein gezien vanaf het water. Door de eeuwen heen speelde het water een cruciale rol bij de ontwikkeling van de stad. In een paar uur gaat een nieuwe wereld voor je open! De vaarroute gaat door de stadsgracht en over de Hollandse IJssel. De vaartocht begint vanaf de steiger in het plantsoen aan de Overtoom tegenover de Basiliek. 

Rondvaarten op maat

Groepsvaart op aanvraag
Tot medio november 2023 kunnen wij speciaal voor jou een rondvaart op maat, eventueel met lunch, verzorgen voor bijvoorbeeld huwelijken, gezelschappen, bedrijfsuitjes en kinderfeestjes. Deze vaarten worden voor specifieke trajecten verkocht via een uurtarief. Tarief: € 55 (per boot) voor het 1e uur. Elk volgend uur € 40 (en half uur € 20). 

Kaartverkoop en informatie rondvaarten

Koop je kaartjes voor de reguliere rond-, vertel- en lunchvaarten online

Reserveer je rondvaart op maat ook via de website van Yselvaert.

Voor informatie en vragen kun je terecht bij:
-  UIT in IJsselstein | Tourist info (in de bibliotheek). Overtoom 7, 3401 BK IJsselstein. Tel 030-688 72 73.
Openingstijden: ma, di, do, vr: 9.00 - 17.00 uur, za: 10.00 - 16.00 uur. 

- Museum IJsselstein, Walkade 2-4, 3401 DS IJsselstein. Tel: 030-688 68 00. Openingstijden: 13.00 - 17.00 uur.

Meer informatie vind je op de website.

Dit zijn onze contactgegevens

Rondvaart door de stadsgracht

24 september 2023, 30 september t/m 01 oktober, 07 oktober t/m 08 oktober, 14 oktober t/m 15 oktober, 21 oktober t/m 22 oktober

Vaar met Yselvaert door de stadsgracht langs de vele monumenten Een bijzondere manier om het verleden van IJsselstein te ontdekken. 
De tocht begint en eindigt bij de steiger aan de Walkade 2-4, tegenover Museum IJsselstein. We maken een rondje IJsselstein langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillersschuur, de beide Sint-Nicolaaskerken en korenmolen De Windotter. Je stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom. 
Duur: ongeveer 50 minuten
Kosten: € 6 (kinderen t/m 3 jaar gratis).
Tijden: Wij varen in open rondvaartboten op zaterdagmiddag en op zondagmiddag om 13.30 en 14.30 uur (vooraf reserveren).

Lunchvaart Marnemoende

29 september 2023, 13 oktober 2023
Deze prachtige tocht gaat over de Hollandse IJssel vanuit de stadse omgeving langs weidse polders richting Montfoort. Bijzonder om de overgang van stad naar weidegebied te ervaren en te bedenken dat in vroeger tijd de Hollandse IJssel een getijderivier was waarover veel gevaren werd: goederen- en personenvervoer was over water makkelijker dan over het land. De aanwezigheid van de rivier heeft mede bijgedragen aan de groei van IJsselstein door de bedrijven die zich hier vestigden. De schipper vertelt u hier onderweg meer over. Na een tocht van ongeveer 50 minuten wordt er afgemeerd bij jachthaven Marnemoende. Daar geniet u van een lunch in restaurant Rivers: met uitzicht over het water en de landerijen al een feest op zich. Na de lunch vaart u terug naar IJsselstein waar we tegen 15.00 uur aankomen bij de opstapplaats.
Duur: 11.30 - ca. 15.00 uur (vooraf reserveren).
Kosten: 35 euro per persoon (incl. lunch bij Restaurant Rivers, Jachthaven Marnemoende). 

Lunchvaart De Roode Leeuw

05 oktober 2023, 19 oktober 2023

Tijdens deze prachtige tocht vaar je over de Hollandse IJssel richting Nieuwegein. In een bocht van de Hollandse IJssel vaart u onder een lage brug de Kromme IJssel en later de Enge IJssel op richting Lopikerkapel. Je vaart door eeuwenoud natuurlandschap van een schoonheid die je zo dicht bij IJsselstein niet zou verwachten. Natuurlijk vertelt de schipper onderweg over de geschiedenis van IJsselstein en wat er te zien is. In Lopikerkapel meren we af bij De Roode Leeuw waar we van een heerlijke lunch genieten. Na de lunch varen we terug naar IJsselstein waar we rond 15:30 uur aankomen. 
Opstapplaats: De vaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrek om 10:30 uur.
Duur: ongeveer 5 uur. Advies: neem zelf een flesje water en eventueel een kleine versnapering mee voor onderweg. Dagtocht: 10.30 – ca. 15.30 uur (vooraf reserveren)
Kosten: 37,50 euro (incl. lunch in café De Roode Leeuw).


Tip: deze tocht moeten we onder een aantal bruggen door. Eén ervan is zo laag dat schipper én passagiers op de knieën op de bodem van de boot moeten liggen. Een leuk avontuur waarvoor je wel fit genoeg moet zijn.

Lunchvaart naar Montfoort

10 oktober 2023

We varen over de Hollandse IJssel stroomafwaarts, van de stadse omgeving van IJsselstein door het weidse poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Onderweg vertelt de schipper over IJsselsteinse en Montfoortse geschiedenis en wat er te zien is. Deze eeuwenoude vaarroute heeft mede bijgedragen aan de ontwikkeling van IJsselstein: vervoer van goederen en personen was over het water makkelijker dan via land. Dit laatste ga jezelf ervaren want na de ontspannen vaartocht vol genieten leggen we aan bij de Montfoortse IJsselpoort, waarna ons een lunch geserveerd wordt bij Het Oude Stadhuis. Daarna gaat het weer terug naar IJsselstein, waar we rond 15:30 aanleggen bij MIJ.
Opstapplaats: Deze Lustrumvaartocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. Vertrektijd 10.00 uur.
Duur: ongeveer 5,5 uur
Kosten: € 37,50 

Kindervertelvaart

18 oktober 2023

Rondvaart met Yselvaert op woensdagmiddag door de stadsgracht met verteller aan boord, speciaal voor kinderen van 6-12 jaar. Vooraf reserveren.
Vertrek: 14.00 uur en bij voldoende deelname ook om 15.00 uur, vanaf de steiger t/o Museum IJsselstein, Walkade 2-4. 
Duur: ongeveer 50 minuten.
Kosten: € 6 per kind (altijd onder begeleiding van een betalende volwassene).        

Altijd wat te doen in IJsselstein

Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de historische binnenstad.
Lees meer
tafelvoetbal-lr.jpg
Spellensatie IJsselstein
De koopzondag op 24 september staat in het teken van spellen spelen. Wie daag jij uit?
Lees meer
cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
whatsapp-image-20239-12-at-21.28.47-1.jpeg
Bezichtiging Rode Beuk
Bezoek de genomineerde Boom van het Jaar en hoor het verhaal achter de Rode Beuk en de omgeving.
Lees meer
campagnebeeld-do-for-love.jpg
Tentoonstelling: Do for Love
Een tentoonstelling over liefde, strijd, bescherming en opoffering
Lees meer
kunstgarage1-lr.jpg
De Kunstgarage
Open ateliers Marieke Gaymans en Maud Breur, gastexposities en activiteiten.
Lees meer
open-kunst-zondag-avl-low-res.jpg
Open Kunstzondag binnenstad IJsselstein
Kunstenaars openen hun ateliers: van schilderijen, grafiek tot glaskunst en zelfreflecties.
Lees meer
kloosterplantsoen-herfst-ronald-molegraaf--1.jpg
Erop uit in de herfstvakantie
De hele vakantie heb je genoeg tijd om leuke dingen te doen in IJsselstein.
Lees meer
waagmeester-avl--1.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel je mee door de geschiedenis van IJsselstein?
Lees meer
verlichte-stadswandeling-kids-.jpg
Verlichte stadswandeling voor kids
Een ontdekkingstocht voor kinderen langs de verlichte monumenten in de binnenstad.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein