Sint Nicolaasbasiliek I Foto: Jurgen den Uijl
Ontmoeten
Bekijken

Sint Nicolaasbasiliek

'Basilica Minor'
Sint Nicolaasbasiliek

In 1887 is de in neogotische stijl gebouwde, zogenaamde driebeukige hallenkerk in gebruik genomen. Deze is gebouwd naar het ontwerp van architect Wilhelm Victor Alfred Tepe. De kerk behoort tot de gaafste voorbeelden van deze stijl in ons land.

Basilica Minor

De kerk is gerestaureerd in de periode 1968-1972 en op 11 november 1972 verleende Paus Paulus aan de kerk de titel van “Basilica Minor”; de hoogste eretitel voor een kerkgebouw buiten de stad Rome.

Maria van Eiteren

In de imposante Sint Nicolaasbasiliek vindt u het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren die door de eeuwen heen voorwerp is van verering en devotie.

 

 

 

 

Rondleidingen

Van 6 juli tot en met 14 september zijn er elke zaterdagmiddag speciale rondleidingen van 14:00 - 16:00 uur. 

Openingstijden

De Basiliek is dagelijks open van 9:00 - 15:30 uur. Op Paaszaterdag, 24 december, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag na de  Eucharistieviering zijn er afwijkende tijden. 

Reguliere vieringen

Zaterdagmorgen van 09:00-10:00 uur: biechtgelegenheid 
Zaterdagmorgen van: 09:30-10:00 uur: rozenkransgebed in de Mariakapel                            
Zondagmorgen om 11:00 uur eucharistieviering. Aansluitend mogelijkheid elkaar te ontmoeten onder genot van kopje koffie of thee. Voor kinderen is er limonade. 
Woensdagmorgen: 09:30 uur eucharistieviering

 

Dit zijn onze contactgegevens

Orgelconcert: Sinterklaasliedjes

01 december

Gratis concert in de Sint Nicolaasbasiliek voor kinderen, ouders en grootouders. Improvisatie van Sinterklaasliedjes door Marjan Fey. Toegang is gratis. Aanvang 16.00 uur. Duur ca. 40 minuten. Iedereen is welkom!

Avondbeklimming gewelven Basiliek

13 december

Genieten van IJsselstein bij nacht en zicht op de Grootste Kerstboom vanaf het dak van de Basiliek. Deze unieke beklimmingen met gids vinden plaats vanaf 19.00 uur. Kosten 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. De opbrengsten komen ten goede aan het onderhoud van de Basiliek. 

Beklimmingen gewelven Basiliek

27 december t/m 28 december

Beklim met een gids de gewelven van de basiliek. Vanaf de omloop van het dak geniet je van een schitterend uitzicht op IJsselstein en de Grootste Kerstboom ter wereld. De rondleidingen vinden plaats van 11.00 tot 15.00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. In de kerk kun je ook een kijkje nemen bij de kerststal. Na afloop staat er voor de deelnemers een kop koffie/thee met kerstkransje klaar. De kosten voor deze rondleiding bedragen € 5,00 per persoon, voor kinderen (tot 12 jaar) € 2,50. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Basiliek.  

Orgelconcert: 'Met Bach het jaar uit'

29 december

Vier het einde van het jaar met een gratis concert in de Sint Nicolaasbasiliek. Met Marjan Fey en Jos van der Kooy op het orgel. Aanvang 16.00 uur. Iedereen is welkom!

Blij je te ontmoeten in IJsselstein!