Sint Nicolaasbasiliek I Foto: Jurgen den Uijl
Ontmoeten
Bekijken

Sint Nicolaasbasiliek

'Basilica Minor'
Sint Nicolaasbasiliek

In 1887 is de in neogotische stijl gebouwde, zogenaamde driebeukige hallenkerk in gebruik genomen. Deze is gebouwd naar het ontwerp van architect Wilhelm Victor Alfred Tepe. De kerk behoort tot de gaafste voorbeelden van deze stijl in ons land.

Basilica Minor

De kerk is gerestaureerd in de periode 1968-1972 en op 11 november 1972 verleende Paus Paulus aan de kerk de titel van “Basilica Minor”; de hoogste eretitel voor een kerkgebouw buiten de stad Rome.

Maria van Eiteren

In de imposante Sint Nicolaasbasiliek vindt u het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren die door de eeuwen heen voorwerp is van verering en devotie.Rondleidingen

In de zomermaanden zijn er elke zaterdagmiddag speciale rondleidingen van 14:00 - 16:00 uur. 

Openingstijden

De Basiliek is dagelijks open van 9:00 - 15:30 uur. Op Paaszaterdag, 24 december, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag na de  Eucharistieviering zijn er afwijkende tijden. 

Reguliere vieringen

Zaterdagmorgen van 09:00-10:00 uur: biechtgelegenheid 
Zaterdagmorgen van: 09:30-10:00 uur: rozenkransgebed in de Mariakapel                            
Zondagmorgen om 11:00 uur eucharistieviering. Aansluitend mogelijkheid elkaar te ontmoeten onder genot van kopje koffie of thee. Voor kinderen is er limonade. 
Woensdagmorgen: 09:30 uur eucharistieviering


Dit zijn onze contactgegevens

Avondbeklimming gewelven Basiliek

14 december
Genieten van IJsselstein bij nacht en zicht op de Grootste Kerstboom vanaf het dak van de Basiliek. Deze unieke beklimmingen met gids vinden plaats tussen tussen 19.30 en 22.30 uur op de Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst. Kosten 5 euro voor volwassenen, 2,50 euro voor kinderen. De opbrengsten komen ten goede aan het onderhoud van de Basiliek. 

Festival of Lessons and Carols

22 december
Tijdens deze viering in Engelse stijl voert christelijk vocaal ensemble ‘Marcantus’ uit Houten o.l.v. Arjen J.A. Uitbeijerse diverse werken uit de schat van de Engelse koorliteratuur uit. Bekende en minder bekende carols (kerstliederen) worden door het koor ten gehore gebracht. Ook is er ruimte voor samenzang van enkele carols.
De carols zijn bewerkt door diverse Engelse componisten en kennen een sterke afwisseling in stijl en karakter. Naast a cappella werken worden er ook diverse werken begeleid op het fraaie Maarschalkerweerd-orgel. Ook de aanwezigen worden actief betrokken in de samenzang van een aantal carols. Het Maarschalkerweerd-orgel wordt bespeeld door Gerben Budding. Volgens de Engelse traditie worden de carols afgewisseld met Bijbellezingen. 
Het Festival of Lessons and Carols begint om 20.00 uur. De kerk is geopend vanaf 19.30 uur.
Kaartverkoop: €12,50 voorverkoop/ €15 aan de kerk. Kinderen t/m 16 jaar: €5
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.marcantus.eu of per mail .

Beklimming gewelven Basiliek

27 december
Beklim met een gids tussen 18.30 en 21.00 uur de gewelven van de basiliek. Vanaf de omloop van het dak geniet je van IJsselstein by night en een schitterend uitzicht op de Grootste Kerstboom ter wereld. In de kerk kun je een kijkje nemen bij de kerststal. De laatste groep kan om 20.30 uur starten met de beklimming. Na afloop staat er voor de deelnemers een kop koffie/thee met kerstkransje klaar.  De kosten voor deze rondleiding bedragen € 5,00 per persoon, voor kinderen (tot 12 jaar) € 2,50. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de Basiliek.  

Gezongen Vespers

31 december
Vanaf 15.00 uur in de Basiliek met medewerking van Schola Nicolaï.
Blij je te ontmoeten in IJsselstein!