tragetocht-eendenkooienpad3-1.jpg
Recreëren

Wandelroutes

Wandelingen in en om IJsselstein
Wandelroutes

Al wandelend door de sfeervolle binnenstad ontdek je de vele historische schatten van IJsselstein. Een verstopt stukje Groene Hart beleef je tijdens diverse natuurwandelroutes in IJsselstein en het buitengebied.

In en om de binnenstad 

Stadswandelingen met gids
Historische wandelingen (in meerdere talen) inclusief plattegrond zijn verkrijgbaar bij UIT in IJsselstein I Tourist Info.

Wil je meer horen over de geheimen van onze vestingstad? Maak dan eens een stadswandeling onder leiding van een gids. De gids neemt je mee op ontdekkingstocht en je kunt een kijkje nemen in enkele bijzondere panden. Stadswandelingen zijn te boeken bij UIT in IJsselstein | Tourist Info.

Regelmatig organiseert UIT in IJsselstein op diverse data historische wandelingen of themawandelingen met een gids, zoals zomerrondleidingen of verlichte avondwandelingen

Rondjes IJsselstein met audiotour
Ontdek IJsselstein in je eigen tempo met een audiotour op je eigen telefoon. De audiotours bevatten naast een routekaartje ook verhalen en foto's. De verhalen spelen automatisch af als je in de buurt komt van een monument of bezienswaardigheid. De volgende audiotours zijn beschikbaar:
Rondje Historisch IJsselstein
Rondje Beeldig IJsselstein
Rondje Verlicht IJsselstein
Rondje Speuren IJsselstein
Rondje Must Sees
Rondje Instagrammen IJsselstein

Speurtocht
Kinderen kunnen spelend en speurend IJsselstein ontdekken met een speurtocht. Een papieren versie van de route is op te halen bij UIT in IJsselstein | Tourist info. De speur- en speeltocht is ook als audiotour beschikbaar.

Het IJsselsteinse Bos
Aan de Noord IJsseldijk tegenover Pannenkoekenhuis De Roozeboom vind je de ingang naar het IJsselsteinse bos, een jong polderbos met hoge populieren en elzen, eiken en essen. Besdragende struiken maken het voor vogels een aantrekkelijk gebied. In het nieuwe gedeelte vind je ook een plukboomgaard, waar je in het najaar een appel kunt plukken of noten kunt rapen. Via een vlonder kun je over een waterplas lopen.
Door de vele lanen en kronkelpaadjes nodigt het IJsselsteinse bos uit voor een flinke wandeling. De hond mag met je mee. 

Wandelen van knooppunt naar knooppunt
IJsselstein is aangesloten op het wandelnetwerk Utrecht-West dat maar liefst 600 kilometer aan routes en 325 knooppunten telt. Ontdek het wandelnetwerk in het Groene Hart met de speciale wandelkaart en stippel je eigen route uit. Deze kaart is te koop bij UIT in IJsselstein | Tourist Info.

Wandelroutes 

IJsselstein, de Poort van de Lopikerwaard, is bij uitstek de startplek om prachtige wandeltochten te maken in het Groene Hart. Uren wandelen door de polder, over jaagpaden, kades en door andere prachtige historische plaatsjes aan de Hollandse IJssel en genieten van weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur.

Maak een van onderstaande wandelingen of informeer bij UIT in IJsselstein | Tourist Info naar de vele mogelijkheden.

Korte routes

Krokushartroute (3 en 8,2 km - tijdelijke route in het voorjaar) 
Wil je het voorjaar bewonderen? Wandel de korte of lange route langs de krokusharten en voorjaarsbollen in IJsselstein. Je vindt de uitgebreide route op de website van IVN.

IJsselbos Nieuwegein (4 km)
Een wandelroute door een 18 ha groot bos, dat begrensd wordt door de Kromme- en Hollandse IJssel. Langs de Kromme IJssel ligt een moerasbos. In het midden van het bos zijn twee plassen uitgegraven. Dit gebied is een waterwingebied en behoort tot de groene linten die natuurgebieden met elkaar verbinden. Je vindt de wandelroute en kaart op de website van IVN.

Noord-IJsseldijk route (4,5 km)
Een wandeling bij de Noord IJsseldijk in IJsselstein. De wandeling gaat langs de Hollandse IJssel en door het nieuw aangelegde IJsselsteinse bos. Onderweg kom je Pannenkoekenhuis de Roozeboom tegen. Bekijk de route en kaart op de website van IVN.

Bomenroute (ca 5,5 km)
Een route door de wijk Zenderpark in IJsselstein. Onderweg leer je tientallen bomen kennen, maar ook zie je veel huizen met bijzondere architectuur. Je loopt door straten maar ook door veel groen. Je vindt de bomenroute op de website van IVN.

Nedereindse Plas (5,9 km)
Wandeling langs een plas en kruidentuin. Opvallend hoe rustig en weids het kan zijn vlakbij de A2 en de bebouwing van Nieuwegein en IJsselstein. Je vindt de route op de website van IVN.

De 8 van Marnemoende (8 km) 
Een levendige en afwisselende route (50% onverhard pad) door het boerenland en langs de rivier de Hollandse IJssel.

Stadsnatuurpad (9,5 en 12 km)
Een wandelroute door de binnenstad, de buitenwijken en het landelijk gebied van IJsselstein. Ontdek de oorsprong van de Hollandse IJssel en het landschap van het rivierengebied. Onderweg kunnen diverse onderzoekjes uitgevoerd worden. Meer informatie.

Langere routes

Kromme IJsselroute (10 km)
Een wandeling door de weilanden en het IJsselbos van IJsselstein, langs de riviertjes de Enge- en Kromme IJssel.

Tussen Kromme IJssel en Lek (11,8 km)
Een wandeling door prachtig landelijk gebied en over de dijk langs de Lek. Start Molenstraat in IJsselstein.

Fruitbomenroute (12 km)
Ontdek de grootste openbare fruitbomencollectie van Europa tijdens een rondje fruit in IJsselstein. Je vindt de route via de app of op de website van IVN.

Toren Route (16 km)
Een pittige maar zeer afwisselende wandeling door het Kasteelkwartier, ‘t Blokland met haar eendekooi en de Knollemanshoek met haar riverenlandschap. Start bij TOP Marnemoende. 

Eendenkooienpad (17 km)
Ontdek het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein met dit Klompenpad. Wandelen door open polderlandschap, langs de Hollandse IJssel, eeuwenoude stadjes, een lint van boerderijen en eendenkooien. Een prachtige rondwandeling en mix van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan! Meer informatie.

'Jagen' langs de oeververdediging van de Hollandsche IJssel
Deze korte wandeling neemt je mee in de geschiedenis en de natuur van dit mooie gebied. Het eeuwenoude Jaagpad en restanten van molens geven onderweg hun geheimen prijs. 

 

Meerdaagse routes of lange afstandsroute

Hollandse IJsselpad (37 km)
Een bewegwijzerde wandelroute vanaf de oorsprong van de rivier de Hollandse IJssel, het Klaphek in IJsselstein, tot aan Gouda Governelle. Deze wandelicoonroute doet de historische stadjes IJsselstein, Montfoort en Oudewater aan en laat de geschiedenis en het landschap van de eeuwenoude rivier ervaren. Grote delen van het pad lopen over de voormalige onverharde jaagpaden. Je kunt de route ook in etappes lopen. Meer informatie.

Zwerven door de Utrechtse Waarden (69 km)
Een unieke en meerdaagse wandeltocht langs rivieren en authentieke plaatsjes, zoals Oudewater, Montfoort, IJsselstein, Schoonhoven, Haastrecht. Een route met landelijke overnachtings- en eetmogelijkheden door een fraai en afwisselend veenweidelandschap.  

Groene Hartpad (200 km)
Het Groene Hartpad is een uitdagend streekpad door het prachtige landschap van het Groene Hart, een verrassende oase van rust en ruimte midden in de Randstad. Dit wandelpad van ruim 200 kilometer neemt je mee langs pittoreske dorpjes, weidse polders en waterrijke gebieden. Etappe 1 gaat van Woerden naar IJsselstein (22 km) en etappe 2 van IJsselstein naar Vlist (23,9 km). 

 

Altijd wat te doen in IJsselstein

kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Lente in IJsselstein
Ook de lente in je bol? Bekijk het overzicht met actieve en smaakvolle uitjes voor het voorjaar.
Lees meer
nl-ijsshkij-03954kajuit.jpg
Tentoonstelling: De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80

Lees meer
fulco-s-friday-1.jpg
Fulco's Friday
Een muzikaal feestje in het Fulcotheater, speciaal voor jongeren.
Lees meer
header-nb-lente.jpg
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
vlag-oude-nicolaaskerk-bernard-brosi--1.jpg
Koningsdag
Koningsdag in IJsselstein een groots koninklijk feest vóór IJsselsteiners en dóór IJsselsteiners.
Lees meer
beklimming-basiliek-ria-hooijen-bos-.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel mee door de geschiedenis van IJsselstein en beleef spannende verhalen.
Lees meer
dodenherdenking3.jpg
Dodenherdenking
IJsselstein herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.
Lees meer
windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
IJsselsteinloop
De PodoXpert IJsselsteinloop vindt dit jaar voor de 41e keer plaats.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein