Wim van Sijl
Kunst en Cultuur

Wim van Sijl

Expositieruimte Coal.2.
Wim van Sijl

COAL.2

In de voormalige woonkamer van Walstraat 6 bevindt zich een lanceerbasis en presentatieruimte voor ontwikkelingen van hedendaagse kunst. 

Tevens satellietlocatie van Museum IJsselstein (MIJ) Walkade 2.

In the former living room of Walstraat 6 there is a launch and presentation space for developments in contemporary art. 

Also satellite location Museum IJsselstein (MIJ) Walkade 2.

W-DOMEINEN

De W-Domeinen, bestaande uit de woningen Walstraat 6-4, de schuren Walkade 15-17-19 en de paardenstal gelegen tegenover Walkade 20, is een monumentencomplex van brandstoffenhandel Batenburg Van Sijl, 1860-1982. 

Sinds 1982 is het complex in ontwikkeling als ‘Totaalspel van generatieprocessen’ met het centerpunt op:  52° 1'9.91"N - 5° 2'46.59"O.

The W-domains consisting of the houses Walstraat 6-4, the sheds Walkade 15-17-19 and the horse stable in front of Walkade 20, is a monument complex of coal merchant Batenburg Van Sijl, 1860-1982. 

Since 1982 the complex develops as a ‘Total Game that shows generation processes’ with a center point on:  52°1'9.91"N - 5°2'46.59"O.

Dit zijn onze contactgegevens

Strasse des Friedens bij Coal.2

17 juli t/m 30 september

IJsselstein staat al meer dan 10 jaar op de Europese landkaart van de internationale kunstroute Strasse des Friedens (Weg voor de Vrede), die van Moskou naar Normandië en van Amsterdam naar Spanje loopt. Op de route staan zo’n 600 kunstwerken die opgedragen zijn aan de “Wereldvrede”. 


De IJsselsteinse kunstenaar Wim van Sijl en zijn Amsterdamse collega Henk Wijnen portretteerde de organisatie van Strasse des Friedens in 2013 en werden hierdoor artistiek partner en Nederlands ambassadeur. De initiator van Strasse des Friedens, de Duitse beeldhouwer Leo Kornbrust, vond de groepsportretten van Wijnen en Van Sijl goed passen binnen de sociale sculpturen van het internationale project en besloot hun ateliers als residentie op de kaart te zetten. Drie jaar later, in 2016 portretteerden ze de onthulling van een piramide aan de Normandische kust, als ijkpunt van de route en herdenking van D-Day. Hierdoor intensiveerde het ambassadeurschap van beide kunstenaars.


IJsselstein staat ook op de kaart door toedoen van Stichting Boogbrug Vianen die de oude boogbrug bij Vianen als “Vredesbrug” heeft voorgedragen. De organisatie van Strasse des Friedens heeft deze boogbrug in 2015 als Achtste Vredesbrug in de Wereld erkend. Hierdoor is Stichting Boogbrug Vianen, die in IJsselstein geregistreerd staat, ook partner geworden. Helaas heeft de aanwijzing tot vredesbrug niet bijgedragen aan het behoud van de boogbrug. Momenteel wordt echter wel gewerkt aan twee monumenten waar mogelijk de status van vredesbrug in herkend wordt.


Strasse des Friedens bestaat sinds 1979 en groeide vanuit het Duitse plaatsje Sankt Wendel, de geboorteplaats van Leo Kornbrust, tot een sculpturenroute waar kunstenaars, kunstinitiatieven en steden zich uitspreken tegen oorlog en geweld. Op 13 april j.l. heeft de gemeente Meierijstad zich door middel van een intentieverklaring verbonden aan de Strasse des Friedens en de kunstroute uitgebreid met 100 kunstwerken van deelgemeente Schijnel. In het cultuurhuis KEG te Schijndel is tot 25 mei over de ondertekening van de verklaring en de historie van Strasse des Friedens een prachtige tentoonstelling te vinden.


Parallel aan deze tentoonstelling heeft Kunstruimte Coal.2 IJsselstein een expositie ingericht waar de kunstroute op een XXXL-formaat landkaart is afgebeeld. Hier zijn ook foto’s van de groepsportretten en de Vredesbrug tot oktober door de etalage te bezichtigen. Voor meer informatie bel gerust aan op Atelier Walkade 15.


Altijd wat te doen in IJsselstein

affiche-verbonden-stad.jpg
Tentoonstelling: Verbonden Stad
Een tentoonstelling over architectuur, thuisgevoel, verandering en aanpassing.
Lees meer
zomerfestijn1-1.jpg
Zomerfestijn+
Een gevarieerd activiteitenprogramma voor thuisblijvers in IJsselstein in de zomervakantie.
Lees meer
voorjaarsavondwandeling-oude-nicolaaskerk-lr-tony-buijse-.jpg
Beklimmingen toren Oude Nicolaaskerk
Laat je rondleiden in de unieke Pasqualini-toren en de kerk.
Lees meer
fietsrondleiding-architectuur-in-ijsselstein-foto-willemien-as-lr.jpg
Fietsrondleiding architectuur
Fiets een avond mee met een gids en architect langs moderne gebouwen en hoor de verhalen.
Lees meer
img-3959-lr-1.jpg
Bomenwandeling
“Alleen de bomen dromen, hoog boven ’t verkeer”, … een wandeling langs en onder bomen in IJsselstein
Lees meer
IJVO
IJVO
Een week lang hutten bouwen, verven, toneel, sport & spel, knutselen en nog veel meer.
Lees meer
mini-huttenbouw-1140p.jpg
Mini-huttenbouw
Kinderen maken met (groot)ouders en vriendjes een huttendorp van karton in de speeltuin.
Lees meer
IJsselstein OUTLET
IJsselstein OUTLET
De binnenstad van IJsselstein wordt omgetoverd tot een Outlet.
Lees meer
Foute Zomerfeest
Foute Zomerfeest
Het gezelligste meezingfeest van de regio!
Lees meer
cultitijd-header-website-1200x380-pix-v2-01.jpg
CultiTijd in IJsselstein
Kom je ook dansen, zingen, muziek maken, kunst proeven en theater beleven?
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein