img-20220704-wa0000.jpg
Kunst en Cultuur

Het Carillon van IJsselstein

Wekelijks concert
Het Carillon van IJsselstein

In de toren van de Oude Nicolaaskerk hangt een fraai carillon, dat ter herinnering aan de bevrijding van 1945 over de oude binnenstad klinkt. De eerste 35 klokken van dit instrument worden gegoten in 1953 door de klokkengieterij Eijsbouts te Asten. Daarnaast giet Eijsbouts een luidklok die evenals een luidklok van klokkengieterij van Bergen uit Heiligerlee (1940) aanvankelijk niet in de beiaard wordt opgenomen.

Tot 1984 wordt de beiaard bespeeld dor Maria Blom, die met name als beiaardier van Gouda veel bekendheid geniet. Bij haar afscheid schenkt zij twee kleine klokjes voor het hoogste octaaf. Zij wordt in 1984 opgevolgd door Boudewijn Zwart. Hij krijgt in 1992 bij de gemeente een officiële aanstelling als stadsbeiaardier. Dit vorm de aanleiding voor de actie ‘een ton voor het carillon’. Bevolking en bedrijfsleven brengen geld bijeen voor de uitbreiding van de beiaard. De opdracht voor het gieten van de nieuwe klokken gaat naar Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. In 1994 worden 5 zware en 5 lichte klokken onder grote belangstelling in de toren gehesen. Ook de reeds aanwezige luidklokken worden op het stokkenklavier aangesloten. Daarmee bezit IJsselstein een volwaardige concertbeiaard van in totaal 50 klokken. Door een subtiele aanpassing aan de galmborden, heeft het instrument een betere uitstraling. In het kader van het Eurocarillon Festival 2005 wordt groot onderhoud aan de beiaard uitgevoerd door Het Molenpad Expertise te Gouda. Belangrijke werkzaamheden hierbij zijn de vervanging van de versleten mangaanmessing klepels door smeedijzeren slaglichamen en de montage van een pneumatisch aangestuurd automatisch carillon. Naast de wekelijkse bespelingen door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart worden regelmatig concerten georganiseerd waar de beiaard op onconventionele wijze te horen is in combinatie met bijvoorbeeld orgel, piano, solozang en torenblazersensemble. De pittoreske en verkeersarme omgeving van de toren geven de beiaard een extra dimensie.

Muzikale traktatie
Wekelijkse bespeling van 15.00 – 16.00 uur. Wil je de beiaardier een verzoeknummer laten spelen? Mail dan naar info@bellmoods.com

Technische gegevens
Gieter: Van Bergen (1930), Eijsbouts (1956/1985), Petit & Fritsen (1994)
Omvang: totaal 50 klokken
Totaalgewicht: ruim 5000 kg
Stemming: evenredig zwevend

 

 

Over de Oude Nicolaaskerk
De toren van de Oude Sint Nicolaaskerk wordt in 1535 voltooid, naar een ontwerp van de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini (1493-1559). Deze architect – in dienst van Maximilaan van Egmond, zoon van Floris van Egmnd, graaf van Buren, heer van IJsselstein, is één van de eersten die in de Noordelijke Nederlanden de renaissance in zuivere vorm in architectuur toepast. In de loop der eeuwen gaat de oorspronkelijke spits verloren door brand in de toren en wordt de spits met andere ontwerpen gewijzigd. De huidige spits is begin 20e eeuw vernieuwd naar een ontwerp van Michel de Klerk (1884-1923) en vertegenwoordigt de zogenaamde Amsterdamse School.

Over Boudewijn Zwart
Boudewijn Zwart (Amersfoort, 1962) is een Nederlandse beiaardier, organist en pianist. Hij stamt uit een bekende organistenfamilie. Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij o.a. Leen ’t Hart en hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam bij Willem Brons. Daarna volgde hij orgellessen bij Ben van Oosten en pianolessen bij Evelina Vorontsova. In 1990 won hij alle categorieën van de driejaarlijkse Internationale Beiaardwedstrijd “Koningin Fabiola” in Mechelen (België).

Samen met Henry Groen (1957) vormde Zwart jarenlang het Nederlands Carillon Duo. Hij is stadsbeiaardier van Dordrecht, Ede, Gouda, Amsterdam (Westertoren, Zuidertoren en de Oude Kerk), Bergambacht, Nijkerk , Schoonhoven, IJsselstein, Barneveld, Apeldoorn, Wageningen en Zeewolde. Hij heeft verschillende composities op zijn naam staan. Hij is president van de internationale beiaardiervereniging Eurocarillon.

Naast het bespelen van de vaste carillons in kerktorens heeft Boudewijn Zwart een mobiel carillon ontwikkeld waarmee overal concerten gegeven kunnen worden, zowel in de openlucht als binnen.

Meer informatie

Altijd wat te doen in IJsselstein

kasteeltoren-krokus-casparina-van-t-pad-1.jpg
Lente in IJsselstein
Ook de lente in je bol? Bekijk het overzicht met actieve en smaakvolle uitjes voor het voorjaar.
Lees meer
nl-ijsshkij-03954kajuit.jpg
Tentoonstelling: De Kajuit en de (kunstzinnige) tijdsgeest van de jaren '80

Lees meer
lr-web-23b1703.jpg
Ontmoet koninklijk IJsselstein
Ontmoet feestend IJsselstein op Koningsdag. Bekijk 8 x tips om te feesten als een echte royal!
Lees meer
header-nb-lente.jpg
Erop uit met kids
Kom je spelen, speuren, shoppen, sporten en smullen in IJsselstein?
Lees meer
vlag-oude-nicolaaskerk-bernard-brosi--1.jpg
Koningsdag
Koningsdag in IJsselstein een groots koninklijk feest vóór IJsselsteiners en dóór IJsselsteiners.
Lees meer
beklimming-basiliek-ria-hooijen-bos-.jpg
Kinderrondleiding met gids
Wandel mee door de geschiedenis van IJsselstein en beleef spannende verhalen.
Lees meer
dodenherdenking3.jpg
Dodenherdenking
IJsselstein herdenkt slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies.
Lees meer
windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
IJsselsteinloop
De PodoXpert IJsselsteinloop vindt dit jaar voor de 41e keer plaats.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein