windotter-low-res-1.jpg
Evenementen
Recreëren

Nationale Molendag

10 mei 2025
Rondje molens in IJsselstein

Nationale Molendag 2025

Iedere tweede zaterdag in mei is het 'Nationale Molen- en Gemalendag'. Een jaarlijkse dag sinds 1972 waarop meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend zijn voor het publiek. Met de molendagen wil Vereniging De Hollandsche Molen laten zien dat molens vitaal zijn; levende monumenten die het verdienen om te worden behouden. Tijdens de molendagen kunnen bezoekers een molen van binnen bekijken en organiseren molenaars en eigenaren extra activiteiten.

Korenmolen De Windotter

De Windotter is zaterdag 10 mei te bezichtigen en je kunt deelnemen aan een rondleiding. Proef een overheerlijke pannenkoek van de heerlijke eigen pannenkoekenmix en ontdek alle pure producten die er in de molenwinkel te krijgen zijn. 

Rondleidingen
Gratis rondleidingen door onze molenaars Maarten en William om 11.00u, 12.00u, 13.00u, 14.00u, 15.00u.

Ook na de Nationale Molendag zijn er rondleidingen in de molen op woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur.  

Jonge molenaar aan het woord

80 jaar Vrijheid
In verband met 80 jaar bevrijding wordt er in de molenwinkel Zweeds Wittebrood gebakkend met de tijden. Grachtenbrood is nu geen nieuw product. Ook bij de rondleidingen wordt er extra aandacht gegeven aan de taak van de korenmolens in de oorlogsjaren 40-45, omdat op 10 mei Duitsland Nederland binnenviel.

Ontdek fietsend of wandelend meer molens in de buurt

In IJsselstein en omgeving vind je ook restanten van vroegere molens: de Voormolen, de Hoekse Molen, de Achtermolen en de Hogebiezenmolen. Hieronder lees je meer informatie over deze molens. Pak de fiets of maak een mooie wandeling en bekijk deze restanten eens van dichtbij. 

Fietsroutes
- Zwerven door de Utrechtse Waarden
- Oude ambachten fietsroute
Ook kun je een prachtige molenroute fietsen in de regio: de Molen fietsroute Lopikerwaard (54 km) of de Poldermolenroute (59 km).

Wandelroutes
- Klompenpad/Eendenkooienpad
- De 8 van Marnemoende 
- De Torenroute 
- Hollandse IJsselpad
- Rondje historisch IJsselstein
- Een rondje natuur

Molens in en om IJsselstein

De polder werd bemalen door drie poldermolens. Ze waren eigendom van het Waterschap Broek, Neder-Oudland en Lage Biezen. De molens hebben een rijke geschiedenis, zijn tijdens hun levensduur soms verbouwd of herbouwd, maar hadden altijd een belangrijke functie voor de lage landen. Totdat het watermalen werd overgenomen door brommende pompen met een motor.

De Lopikerwaard wordt nu drooggehouden met behulp van vier gemalen: De Koekoek in Lopik, De Pleyt tussen Montfoort en Oudewater, De Keulevaart bij Haastrecht en De Hoekse Molen. Deze computergestuurde gemalen functioneren volledig automatisch en staan in verbinding met het Waterschapskantoor in Houten. Het gemaal De Hoekse Molen is in 1987 gereedgekomen. Het reguleert de waterhuishouding in het noordoostelijk deel van de Lopikerwaard. Hiertoe pompt het gemaal het water 2,65 m omhoog uit de laaggelegen polder naar de Hollandse IJssel.

De Hoekse Watermolen
De Hoekse Molen stond aan de westgrens van de polder en maalde uit door de Hoekse Molenvliet naar de IJssel. Nadat de molen in 1801 getroffen werd door de bliksem, moest het watermalen doorgaan. Er werd een nieuwe grote achtkante bovenkruier met een groot scheprad gebouwd. Bij veel wind kon deze nieuwe Hoekse Watermolen enorm veel water verzetten. Locatie: Heeswijkse Kade, Montfoort.

Er gaan verhalen dat de dienstdoende molenaar tijdens de oorlog een Joods echtpaar onderdak verleende onder de vloer in de ruimte naast de machinekamer. De ingang van de schuilplaats zat in het aanrechtkastje. Als alarm had hij twee honden, een grote herdershond en enkele ganzen. Zodra de hond aansloeg moesten de onderduikers de schuilkelder in.

Van De Hoekse Molen is nu nog slechts een restant te zien.

De Broekse of Achterslootse voormolen
De fundering van De Voormolen is te vinden bij Camping De voormolen. Net als De Hoekse Molen is dit een watermolen. De Voormolen is een wipmolen. Deze molensoort kenmerkt zich door het feit dat het hele bovenhuis met staart draaibaar is om een koker die in verticale stand wordt gehouden door de piramidevormige constructie van de ondertoren. Na 1924 werd De Voormolen nog een jaar gespaard als reserve, maar moest het daarna ook ontgelden. De molenaar vervolgde zijn loopbaan als schoenmaker. Locatie: Zuid IJsseldijk, IJsselstein. Meer info

De Broekse of Achterslootse achtermolen
Achter in de polder stond al vóór 1497 een achtermolen. Dit was eveneens een wipmolen. Via de tussenboezem tussen de voor- en achtermolen kwam het water uit de polders Broek en Neder-Oudland in de molengang van de Voormolen. Vanuit deze molengang werd het water door de Voormolen met behulp van een scheprad uitgeslagen op de Hollandse IJssel. Ook hier zorgde de bliksem voor een noodlottig ongeval. 

De Hogebiezenmolen
De drie waterschappen onder IJsselstein bouwden in 1884 op de plek van de Hogebiezenmolen een stoomgemaal met machinistenwoning. Dit stoomgemaal werd in 1923 omgebouwd tot een elektrisch gemaal. Om de capaciteit te vergroten kreeg het in 1927 een schroefpomp. Het waterschap Hoge Biezen en Over-Oudland verkocht dat jaar de stoombemalingsinstallatie voor 260 gulden. Het bestuur was trots op de modernisering en liet een speciale plaquette maken, die nog in gemaal de Koekoek in Lopik te zien is. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd de waterhuishouding van de Lopikerwaard grondig gewijzigd. Gemaal De Koekoek bemaalt sindsdien bijna de helft van de Lopikerwaard. De machinistenwoning en het gemaalgebouw (de huidige schuur) van Hoge Biezen werden daarmee overbodig en zijn door het toenmalige waterschap Lopikerwaard verkocht. De oude machinistenwoning is tegenwoordig een bed & breakfast: Het Oude Gemaal. Bron: Watererfgoedkaart Stichtse Rijnlanden

Bronnen: Molendatabase, Bas van den Hoogen www.dsij.nl
Foto’s: allemolens.nl

Altijd wat te doen in IJsselstein

windotter-low-res-1.jpg
Nationale Molendag
Maak kennis met De Windotter en restanten van vroegere molens in IJsselstein en omgeving.
Lees meer
img-3959-lr-1.jpg
Bomenwandeling
“Alleen de bomen dromen, hoog boven ’t verkeer”, … een wandeling langs en onder bomen in IJsselstein
Lees meer
zomerwandeling-kromme-ijssel-en-lek-1.jpg
Wandeling langs Kromme IJssel en Lek
Historische voorjaarswandeling langs Kromme IJssel en Lek met een gids.
Lees meer
paardenlaan1-2.jpg
Wijkwandeling Nieuwpoort
Wandel mee met een gids en hoor de verhalen van deze oudste naoorlogse wijk van IJsselstein.
Lees meer
fulco-s-vocaal-festival-in-ijsselstein-foto-ton-willemse-.jpg
Fulco's Vocaal Festival
Groots muziekfeest met meer dan 70 koren en 2500 zangers op 12 verschillende locaties.
Lees meer
Binnenstad IJsselstein
Koopzondag
Elke laatste zondag van de maand gezellig winkelen in de sfeervolle en historische binnenstad.
Lees meer
Ommedracht IJsselstein | Foto Bernard Brosi
Ommedracht O.L.V. van Eiteren
Jaarlijkse processie ter ere van Onze Lieve Vrouwe van Eiteren.
Lees meer
tafelvoetbal-lr.jpg
Spellensatie IJsselstein
Deze koopzondag staat in het teken van gezellig spellen spelen. Wie daag jij uit?
Lees meer
SportFair
FIT Fair IJsselstein
Kom kennismaken met sport en cultuur. Een dag ontdekken, meedoen en beleven!
Lees meer
whatsapp-image-2022-04-29-at-6.51.17-pm.jpeg
IJsselstein Live
Drie gezellige avonden IJsselstein Live op het Podium met tal van artiesten.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein