windotter-low-res-1.jpg
Evenementen
Recreëren

Nationale Molendag

08 mei
Rondje molens in IJsselstein

Virtuele online molendag

Je kunt op Nationale Molendag vele molens virtueel bezoeken, omdat een fysiek molenbezoek niet of nauwelijks mogelijk is. Vereniging De Hollandsche Molen heeft een mooi programma van online activiteiten om de Molendag niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Molens zorgen deze keer op een hele nieuwe manier voor veel plezier. Het thema is: Ode aan de molen. Een paar activiteiten uitgelicht: 

Nationele Molenfeestpagina

Jonge molenaar aan het woord

Stem op de Molen FotoChallenge


Ontdek de molens in IJsselstein en omgeving

Je kunt de molens in de omgeving wel van buiten bewonderen tijdens een wandeling of fietstocht.  

De Windotter
Korenmolen De Windotter laat de hele dag de wieken draaien. Een kijkje in de molen is dit jaar helaas niet mogelijk in verband met de coronamaatregelen. Wel kun je de molenwinkel bezoeken. Op de Facebookpagina van De Windotter worden op deze Nationale Molendag diverse molenfilmpjes gedraaid.

Rondje molens in IJsselstein en de Lopikerwaard 
In IJsselstein en omgeving vind je ook restanten van vroegere molens: de Voormolen, de Hoekse Molen, de Achtermolen en de Hogebiezenmolen. Hieronder lees je meer informatie over deze molens. Pak de fiets of maak een mooie wandeling en bekijk deze restanten eens van dichtbij. 

Fietsroutes
- Zwerven door de Utrechtse Waarden
- Oude ambachten fietsroute
Ook kun je een prachtige molenroute fietsen in de regio: de Molen fietsroute Lopikerwaard (54 km) of de Poldermolenroute (59 km).

Wandelroutes
- Klompenpad/Eendenkooienpad
- De 8 van Marnemoende 
- De Torenroute 
- Hollandse IJsselpad
- Rondje historisch IJsselstein
- Een rondje natuur

Molens in en om IJsselstein

De polder werd bemalen door drie poldermolens. Ze waren eigendom van het Waterschap Broek, Neder-Oudland en Lage Biezen. De molens hebben een rijke geschiedenis, zijn tijdens hun levensduur soms verbouwd of herbouwd, maar hadden altijd een belangrijke functie voor de lage landen. Totdat het watermalen werd overgenomen door brommende pompen met een motor.

De Lopikerwaard wordt nu drooggehouden met behulp van vier gemalen: De Koekoek in Lopik, De Pleyt tussen Montfoort en Oudewater, De Keulevaart bij Haastrecht en De Hoekse Molen. Deze computergestuurde gemalen functioneren volledig automatisch en staan in verbinding met het Waterschapskantoor in Houten. Het gemaal De Hoekse Molen is in 1987 gereedgekomen. Het reguleert de waterhuishouding in het noordoostelijk deel van de Lopikerwaard. Hiertoe pompt het gemaal het water 2,65 m omhoog uit de laaggelegen polder naar de Hollandse IJssel.

De Hoekse Watermolen
De Hoekse Molen stond aan de westgrens van de polder en maalde uit door de Hoekse Molenvliet naar de IJssel. Nadat de molen in 1801 getroffen werd door de bliksem, moest het watermalen doorgaan. Er werd een nieuwe grote achtkante bovenkruier met een groot scheprad gebouwd. Bij veel wind kon deze nieuwe Hoekse Watermolen enorm veel water verzetten. Locatie: Heeswijkse Kade, Montfoort.

Er gaan verhalen dat de dienstdoende molenaar tijdens de oorlog een Joods echtpaar onderdak verleende onder de vloer in de ruimte naast de machinekamer. De ingang van de schuilplaats zat in het aanrechtkastje. Als alarm had hij twee honden, een grote herdershond en enkele ganzen. Zodra de hond aansloeg moesten de onderduikers de schuilkelder in.

Van De Hoekse Molen is nu nog slechts een restant te zien.

De Broekse of Achterslootse voormolen
De fundering van De Voormolen is te vinden bij Camping De voormolen. Net als De Hoekse Molen is dit een watermolen. De Voormolen is een wipmolen. Deze molensoort kenmerkt zich door het feit dat het hele bovenhuis met staart draaibaar is om een koker die in verticale stand wordt gehouden door de piramidevormige constructie van de ondertoren. Na 1924 werd De Voormolen nog een jaar gespaard als reserve, maar moest het daarna ook ontgelden. De molenaar vervolgde zijn loopbaan als schoenmaker. Locatie: Zuid IJsseldijk, IJsselstein. Meer info

De Broekse of Achterslootse achtermolen
Achter in de polder stond al vóór 1497 een achtermolen. Dit was eveneens een wipmolen. Via de tussenboezem tussen de voor- en achtermolen kwam het water uit de polders Broek en Neder-Oudland in de molengang van de Voormolen. Vanuit deze molengang werd het water door de Voormolen met behulp van een scheprad uitgeslagen op de Hollandse IJssel. Ook hier zorgde de bliksem voor een noodlottig ongeval. 

De Hogebiezenmolen
De drie waterschappen onder IJsselstein bouwden in 1884 op de plek van de Hogebiezenmolen een stoomgemaal met machinistenwoning. Dit stoomgemaal werd in 1923 omgebouwd tot een elektrisch gemaal. Om de capaciteit te vergroten kreeg het in 1927 een schroefpomp. Het waterschap Hoge Biezen en Over-Oudland verkocht dat jaar de stoombemalingsinstallatie voor 260 gulden. Het bestuur was trots op de modernisering en liet een speciale plaquette maken, die nog in gemaal de Koekoek in Lopik te zien is. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw werd de waterhuishouding van de Lopikerwaard grondig gewijzigd. Gemaal De Koekoek bemaalt sindsdien bijna de helft van de Lopikerwaard. De machinistenwoning en het gemaalgebouw (de huidige schuur) van Hoge Biezen werden daarmee overbodig en zijn door het toenmalige waterschap Lopikerwaard verkocht. De oude machinistenwoning is tegenwoordig een bed & breakfast: Het Oude Gemaal. Bron: Watererfgoedkaart Stichtse Rijnlanden

Bronnen: Molendatabase, Bas van den Hoogen www.dsij.nl
Foto’s: allemolens.nl

Altijd wat te doen in IJsselstein

pixabay-man-1718099-1920.jpg
Thuistips
Ook de komende tijd inspireren we je om thuis te genieten van ons mooie IJsselstein.
Lees meer
be1a0181.jpg
Tips afhalen en bezorgen
Geniet thuis van gerechten, drankjes en (borrel)hapjes van je favoriete restaurant in IJsselstein.
Lees meer
be1a8582-2-1.jpg
Wat kunnen we wéér doen
Blijf tijdens deze lockdown genieten van ons IJsselstein, ook vanuit huis.
Lees meer
be1a8550-2.jpg
Tips lekkers To Go
Adresjes waar je spontaan iets te eten of drinken kan halen tijdens je bezoek aan IJsselstein.
Lees meer
piccola-italia-2-1.jpg
Rondje Thuisdineren
Tips om thuis te genieten van de kookkunsten van culinaire ondernemers in IJsselstein.
Lees meer
coal2-kasteelheren-website-coal2-.png
Tentoonstelling Kasteelheren
Reis mee door 700 jaar stadsgeschiedenis van IJsselstein in twee buitenexposities in de binnenstad.
Lees meer
ryan-o-niel-renqujv-zu-unsplash.jpg
Zoek de blije harten
Gezellig samen met je ouders zoeken naar de blije harten in de IJsselsteinse binnenstad
Lees meer
speurtocht2-tessa-koopman--1.jpeg
Kabouter Speurtocht
Met puntmuts op en knapzak speuren naar kabouters in het IJsselsteinse bos.
Lees meer
IJsselsteinloop kids foto bernard brosi
Virtuele IJsselsteinloop
De inschrijving voor de virtuele IJsselsteinloop in het Pinksterweekend is gestart.
Lees meer
tim-hollander-0oooo-low-hanging-fruit-2020-1-scaled.jpg
Tentoonstelling: Verzamelde Mazen
Meerdere kunstprojecten in de IJsselsteinse binnenstad op binnen- en buitenlocaties.
Lees meer
Volg ons op social media
Blij je te zien in IJsselstein