Rondje Instagrammen
BEGIN RONDJE OP HET PLEIN BIJ HET FULCOTHEATER
1. De Overtoom
Wist je dat dit kunstwerk is gemaakt door de schrijver en kunstenaar Jan Wolkers?
Challenge Tip: Schrijf een opvallende caption bij jouw foto!
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #overtoom #janwolkers
Meer info
De grote pilaar op het plein voor het Fulcotheater is een kunstwerk van schrijver, schilder en kunstenaar Jan Wolkers. De titel is ‘ons verleden schittert in ons heden’ en het glas symboliseert het water van de IJssel waaraan IJsselstein is ontstaan. De keuze van het materiaal verwijst naar de moderne tijd. Het werk wordt van binnenuit verlicht, waardoor de schittering ontstaat. Vooral ’s avonds kun je hier prachtige foto’s maken en jezelf laten schitteren.
LOOP OVER DE BRUG NAAR DE STADSPOORT
2. Stadspoorten De Benschopperpoort
Wist je dat het wapen van IJsselstein in het donker op de stadspoorten wordt uitgelicht?
Challenge Tip: ga de strijd aan met licht en donker en licht jezelf uit (met of zonder filter)
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #stadspoort
Meer info
Door twee oude stadspoorten kun je het stadje in gaan, de Benschopperpoort en de IJsselpoort. Vroeger kwamen vooral de boeren door de Benschopperpoort de stad in en toen was er voor de belangrijke mensen een aparte ingang. De Benschopperpoort was de poort naar het buitengebied van de Lopikerwaard, je was direct in het boerenland. Weiland tot zover je kijken kon, met in de verte de dorpen Benschop en Lopikerkapel.
Voor de poort was een kleine sluis, waar ook schepen konden aanleggen. Via de sluis konden boten door de stadsgracht bij de Hollandse IJssel komen. De Benschopperpoort had ook een belangrijke functie voor de markten in IJsselstein. Daarvoor staat ook het beeld van de vrouw met de kip op haar arm symbool.. Zij kwam door de poort om haar producten te verkopen. De poort heeft nu een heel andere functie, maar de markt is er natuurlijk nog steeds elke vrijdag.
DOOR DE POORT NAAR LINKS, DAAR ZIE JE DE BASILIEK
3. Basiliek (deuren)
Wist je dat de ooievaars Bas & Lieke elk jaar een nest maken op de Basiliek?
Challenge Tip: Broed op een plannetje voor de mooiste foto van vandaag!
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #kloosterplantsoen
Meer info
De Sint Nicolaasbasiliek is een driebeukige hallenkerk met een neogotische bouwstijl. In 1972 kreeg de kerk van Paus Paulus de titel ‘Basilica Minor’. Dat is de hoogste eretitel voor een kerkgebouw buiten de stad Rome. De basiliek is ook de plek waar het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren staat. Dit beeldje heeft een heel eigen interessante geschiedenis en jaarlijks tijdens de ‘Ommedracht’ (processie) wordt het vereerd. Vind jij de kerk ook indrukwekkend?
TERUG NAAR DE POORT EN LOOP RECHTDOOR, RICHTING DE MOLEN
4. Korenmolen De Windotter
Wist je dat er in de molen dagelijks 1000 kilo meel gemalen wordt?
Challenge Tip: Fotograferen is net als het molenaarsvak een écht ambacht. Breng jouw ambacht in beeld!
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #ambacht #korenmolendewindotter
Meer info
Korenmolen De Windotter staat op de zuidhoek van de oude vestingmuur. De molen is nog steeds in bedrijf en is het oudste en meest ambachtelijke bedrijf van IJsselstein. Er wordt zo’n 1000 kg per dag gemalen, tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, mais en boekweit. De wieken zijn 26 meter in doorsnede. De molen draait minstens vijf dagen per week en levert eerlijke en ambachtelijke producten aan vele bakkers, restaurants en groothandels. In de molenwinkel vind je een groot assortiment aan molenproducten. Bijna insta-famous is de 7-granen-pannenkoekenmix.
5. Havenstraat
Wist je dat er door de Havenstraat vroeger echt schepen aankwamen?
Challenge Tip: Maak een doorkijkje vanaf een van de bruggetjes
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #havenstraat
Meer info
Velen vinden dit de mooiste straat van IJsselstein, vooral het gedeelte van de Visbrug tot en met het ‘domineesbrugje’ zal je verrassen. Vroeger was het een inspiratiebron voor schilders en tegenwoordig voor fotografen. Wat vind jij?
Het water van de haven lijkt nu niet meer dan een boerensloot, maar vroeger was dat wel anders! Het was hier een en al bedrijvigheid. Hier lagen de boten van de vele beurtschippers afgemeerd, want binnen de stadsmuren was het veilig. IJsselstein was in die tijd alleen bereikbaar over water. Te voet kon ook, maar dan duurde het wel drie uur voor je in Utrecht was. De spreuk op de muur van Museum IJsselstein spreekt je misschien ook wel aan: ‘Als je bij MIJ bent’.
LOOP LANGS DE HAVENSTRAAT RICHTING DE ... GA NAAR LINKS EN JE KOMT OP DE PLAATS. DIT IS HET PLEIN MIDDEN IN HET STADJE.
6. Historisch Stadhuis
Wist je dat we in het stadhuis hoog bezoek ontvangen?
Challenge Tip: Laat zien wat ‘uit de hoogte’ is.
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #stadhuis
Meer info
Het Historisch Stadhuis is gebouwd rond 1560 in opdracht van Willem van Oranje, Baron van IJsselstein, die een schenking deed van 1.300 gulden. Samen met het ervoor gelegen plein De Plaats is het Historisch Stadhuis het centrum van IJsselstein, toen en nu. Je begrijpt nu ook wel waarom de ondergelegen brasserie de naam ‘1560’ heeft.
Het oude stadhuis was te klein geworden voor het stadsbestuur en ambtenaren. Het nieuwe stadhuis, gecombineerd met het Fulcotheater, is een stuk moderner. Wist je trouwens dat IJsselstein een bijzondere band heeft met het Koningshuis. Koning Willem-Alexander is baron van IJsselstein en heeft onze stad weleens met een bezoek vereerd.
LOOP OVER DE WALKADE EN ZOEK JE WEG NAAR SPEELTUIN KLOOSTERPLANTSOEN.
7. Walkade 50 en 55
Wist je dat in deze woningen écht ambachtelijk werk werd gedaan?
Challenge Tip: Ken je het kikkerperspectief? Leuk voor de foto...
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #walkade
Meer info
De huizen op de Walkade hebben een rijke geschiedenis. Nu is de levendigheid van het centrum meer verplaatst naar o.a. de Benschopperstraat, maar vroeger was de Walkade een belangrijke straat voor ambachten zoals hoepmaken en drukken. Beide woningen zijn gebouwd als hoepmakerij. De woning op nummer 50 is ook nog gebruikt als drukkerij. Heb je weleens goed gekeken naar de voorgevel van nummer 55? Het onderste deel bestaat uit een restant van de stadsmuur.
8. Walkade met (gele) griendschuur
Wist je dat men in deze schuur vroeger hoepels en manden van wilgentenen maakte?
Challenge Tip: Geel is de kleur van .. Laat maar eens zien!
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #kloosterplantsoen
Meer info
De Walkade was in de 18e en 19e eeuw het kloppend hart van de griendindustrie. Wat is dat, hoor ik je denken? Er werden hier jaarlijks tienduizenden manden en hoepels gemaakt van wilgentwijgen en takken. De oevers van de Hollandse IJssel en het poldergebied daaromheen zorgen voor vochtige akkers (grienden) waarop wilgenhout goed groeit. Het pand met de gele muur is een oude hoepschuur. Wist je ook dat er een Wilgenlabyrint is aan de rand van de Nedereindse Plas?
9. Ronde tafel in Speeltuin Kloosterplantsoen
Wist je dat hier vroeger een klooster was waar monniken woonden?
Challenge Tip: Eer je vrienden met een tag op deze bijzondere plek
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #kloosterplantsoen
Meer info
Deze unieke speeltuin is gelegen naast de resten van een oud klooster. Dat zie je terug aan het ontwerp van de speeltuin. Er staat bijvoorbeeld een houten beeld van Monnik Nicholas, die kinderen welkom heet in de speeltuin en iets vertelt over het verleden. De Speeltuin Kloosterplantsoen is een plek waar kinderen en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten. In het paviljoen kun je tijdens openingstijden iets lekkers halen. De speeltuin is natuurlijk bedoeld voor wat kleinere kinderen die er graag plezier maken. Maar als je wat ouder bent, kun je elkaar daar natuurlijk ook goed ontmoeten.
LOOP LANGS DE VESTINGMUUR RICHTING HET MUSEUM IJSSELSTEIN
10. Stadsmuur bij Vestingplantsoen
Wist je dat IJsselstein een van de 160 vestingsteden van Nederland is?
Challenge Tip: Trots op je roots? Dat mag je best laten zien.
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #challenge #kloosterplantsoen
Meer info
Jij bent nu in een van de mooiste vestingsteden van Nederland. En als je hier ook woont, mag je daar best trots op zijn. De stadsmuren vormden samen met het kasteel, de poorten, de torens en de stadsgracht de verdedigingswerken van de vesting IJsselstein in de late middeleeuwen. De muren waren ongeveer 4,5 m hoog en de wal daarachter 3 m. Aan het einde van de muur ligt langs de gracht de Historische Kruidentuin, die onderhouden wordt door vrijwilligers van Stichting Eetbaar IJsselstein. Je vindt daar, als je weet waar je naar zoekt, wel 100 verschillende vergeten kruiden, eetbare bloemen en fruitstruiken.
11. Brandspuithuisje bij De IJsselpoort
Wist je dat je in het brandspuithuisje het kleinste restaurant van Nederland vindt?
Tip: gebruik het huisje als jouw decor en breng historie en heden samen
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #brandspuithuisje
Meer info
Net buiten de IJsselpoort staat een klein huisje uit 1622. Het is gebouwd als wacht- of tolhuisje en kreeg later de functie van opslagplaats voor een 'Jan van der Heyden' brandspuit. Nu wordt het ‘brandspuithuisje’ genoemd. Tegenwoordig vind je in dit mooie pandje het kleinste restaurant van Nederland: KingsDish. Je kunt hier lekkere Indische gerechten eten.
Zie je ’t voor je? Hier hebben de Utrechters en de Hollanders strijdend tegenover elkaar gestaan. De Utrechters wilden de stad innemen en met de grond gelijk maken. Onze vestingstad met z’n poortgebouw en een voorburcht met groot donjon (versterkte toren) bleek echter onneembaar en het werd een smadelijke aftocht. De Utrechters kozen het hazenpad. Hier komt ook de naam van de wijk Hazenveld vandaan die je hier aan de overkant van de rivier ziet.
Zie je de twee stenen leeuwtjes bovenop de voorkant van de poort? Deze zijn nog van het oude poortgebouw. Het donjon maakte plaats voor de brug over de rivier en het huisje uit 1622 is van oorsprong een tolhuis.
13. Oude Nicolaaskerk
Wist je dat de toren van deze kerk een uniek bouwwerk is?
Tip: Zoek het Noormannenpoortje…
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #oudenicolaaskerk
Meer info
Rond 1307 kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, om een kerk te bouwen dichtbij zijn kasteel. De Oude Nicolaaskerk komt in ieder boek over architectuur voor. Dat komt door de toren van de Italiaanse architect Allesandro Pasqualini. De toren is het oudste en eerste Renaissance-bouwwerk in Nederland, zelfs van boven de Alpen. Tegelijkertijd werd ook een kleine extra toren met eigen opgang gebouwd. Hier kon men in 5 ‘kerkers’ op water en brood worden gezet. Weet jij wat het betekent om aan de schandpaal genageld te worden? Dat gebeurde hier bij de stenen schandpaal op een hoek van de kerk. Ook binnen in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van de kasteelheren van IJsselstein en hun echtgenoten.
14. Bomen Kronenburgplantsoen
Wist je dat dit hele waardevolle bomen zijn?
Tip:
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #kronenburgplantsoen
Meer info
Het Kronenburgplantsoen loopt van de ene kerk naar de andere en onder het voetpad ligt een gedeelte van de oude stadsmuur. Het gehele plantsoen met zijn oude bomen staat in de lijst met Nederlandse waardevolle bomen van de Bomenstichting. De bomen zijn hier geplant, nadat de begraafplaats op deze plek in 1829 werd gesloten. Op de hoek bij de kerk staat een plataan van wel 125 jaar oud.
15. Kasteeltoren
Wist je dat deze toren onderdeel was van het vroegere Kasteel Stein?
Tip: Ruimte genoeg… probeer eens vanuit verschillende hoeken te filmen of fotograferen
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #kasteeltoren
Meer info
De Loyertoren, zoals de kasteeltoren eigenlijk heet, is een restant van het Kasteel Stein. Het is een belangrijke historische plek voor IJsselstein, want hier ligt de basis voor de huidige stad. Het kasteel is al in 1888 afgebroken. Het bestond uit een groot complex van gebouwen, torens en muren met een slotgracht er omheen. De fundamenten van het 16e-eeuwse kasteel zitten nog steeds in de grond en zie je op verschillende plekken in IJsselstein terug. De naam van onze stad komt dus van het kasteel Stein aan de IJssel.
16. Brasserie De Kloostertuin
Wist je dat er geruchten gaan dat het spookt in dit oude klooster?
Tip: Deze witte muren zijn de perfecte achtergrond voor een vette shoot of probeer eens om Heilige Harrie vast te leggen.
Tags: #inijsselstein #rondjeinstagrammen #kloostertuin
Meer info
Nu kun je er gezellig eten en drinken, maar vroeger had dit gebouw een meer ingetogen functie. Het is het enig overgebleven deel van het oude Cisterciënzer klooster Mariënberg. Je ziet de oude eetzaal met daarboven de slaapzaal van de monniken. Ooit was het een groot vierkant gebouw met een eigen kloosterkerk. Het verging de Cisterziëncer monniken hier helaas niet zo goed, want zij moesten hun klooster vanwege strijdgeweld wel vier keer opnieuw opbouwen. Wil je meer weten over de spoken? Zoek dan eens naar ‘Heilige Harrie van de Mariënberg’ op Vimeo.
Gratis op je telefoon
Je doet de audiotour door de gratis izi.TRAVEL app te downloaden op je smartphone. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, zoek je de audiotour op en klik je op ‘Start’. Het routekaartje verschijnt op je scherm en je bent klaar om te gaan wandelen. De verhalen spelen automatisch af zodra je in de buurt bent van een bezienswaardigheid.
Hoe download ik de app op mijn telefoon?
- Voor de iPhone ga je naar de AppStore, voor Android naar GooglePlay.
- Zoek en download de izi.TRAVEL app.
- Installeer de app op je telefoon (accepteer de locatievoorzieningen en notificaties opties)
- Zoek op ‘IJsselstein’ of op de titel van de audiotour.
Tips
1. Een online audiotour doen kost je niet veel data. De izi.TRAVEL app biedt echter ook de optie om de audiotour, voordat je hem gaat doen, alvast thuis of op een locatie met wifi te downloaden op je telefoon. Op deze manier gebruik je zo min mogelijk data tijdens je audiotour. Ga hiervoor naar de audiotour en klik op het download-symbool rechtsboven in je scherm. Nadat je de audiotour hebt gedaan, kan je de opgeslagen download weer verwijderen van je telefoon via ‘Mijn Profiel’.
2. Doe je oortjes in zodat je om je heen kan kijken terwijl je luistert naar wat er verteld wordt.
Geniet van de verhalen over IJsselstein. Ontmoet elkaar in IJsselstein!