Wilgenlabyrint
Het ontstaan van het wilgenlabyrint
Het labyrint is aangeplant op de Nationale Boomfeestdag van 26 maart 2003 door ruim 400 leerlingen van IJsselsteinse basisscholen. Wilgenkunstenaar Jan van Schaik bedacht het ontwerp en de duizenden knotwilgjes zijn intussen uitgegroeid tot een pad van 500 meter dat ieder jaar door tientallen vrijwilligers wordt gesnoeid. Hij heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de overeenkomsten tussen IJsselsteiners en de Pima-indianen uit Arizona. Deze Pima Indianen in Arizona gebruikten wilgentenen om manden met een soortgelijke vorm te vlechten.
De symboliek van een labyrint
Het is een uniek uitje om het labyrint eens te bezoeken, want iets dergelijks bestaat nergens anders. Een bezoek aan het wilgenlabyrint kun je ook combineren met een van de wandelroutes in IJsselstein. Een labyrint staat symbool voor het levenspad. Het ingenieuze patroon laat je steeds recht op het centrum aflopen, 'je levensdoel' of misschien zelfs 'de dood', maar vlak voordat je daar bent, maak je een scherpe bocht en leidt het pad je weer een totaal andere kant op.
Dronebeelden van het labyrint
In de nieuwste video van de Utrechtse zanger Mattino 'Ik weet het niet' is het wilgenlabyrint een passend decor bij zijn teksten. Een leuk weetje is dat Matthijs Begheyn, alias Mattino, jaren geleden een bijdrage heeft geleverd bij de aanleg van het labyrint bij de Nedereindse Plas. Mattino: 'Deze symboliek sluit prachtig aan op mijn nummer. Je lijkt soms recht op je doel af te gaan, maar je weet het nooit zeker. In de clip zie je mij helemaal alleen een moeizame weg snoeien op mijn 'levenspad' totdat ik geholpen wordt door een club vrienden. Samen snoeien we binnen de kortste keren het hele labyrint en hebben we weer iets meer ‘zicht op het leven’.